Για κάποιο άγνωστο λόγο πίστεψα ότι μπορώ να ταξιδέψω για 9 ώρες ολομόναχη με το τρένο. Έτσι, έκλεισα εισιτήριο και ξεκίνησα από την Κομοτηνή με προορισμό τη Λάρισα – το γιατί και τις λεπτομέρειες τις προσπερνώ, για να διατηρήσω το μυστήριο, όχι τίποτα άλλο. Αν έχεις σκοπό να τολμήσεις κάτι αντίστοιχο, προετοιμάσου να κουραστείς, να βαρεθείς, να πιαστείς και να πάθεις τρομερή νευρικότητα και φοβερό εκνευρισμό. Σε συμβουλεύω, λοιπόν, τα παρακάτω:

Εφοδιάσου μ’ ένα καλό βιβλίο, ένα mp3 με ανανεωμένη playlist και δυο(!) πλήρως φορτισμένα κινητά. Μπορείς να πάρεις περιοδικά για να χαζέψεις, σε περίπτωση που σε κουράζει το διάβασμα στο ταξίδι. Tablet, laptop εξίσου ευπρόσδεκτα.

Μην αφήνεις τα πράγματα σου χωρίς επίβλεψη, καλύτερα να τα βάλεις κάπου κοντά στη θέση σου. Αν είσαι control freak, χρησιμοποίησε την τσάντα σου για μαξιλάρι αν πρόκειται να κοιμηθείς. Αν θέλουν να σου κλέψουν το κραγιόν ας πούμε, θα χρειαστεί να σε ξυπνήσουν πρώτα.

Αν δε νιώθεις άνετα στη θέση που έχεις κλείσει, μπορείς να βρεις κάποια άλλη (μέχρι να έρθει κάποιος που όντως κάθεται εκεί και να σε σηκώσει) κατά προτίμηση κοντά σε κόσμο, ώστε να νιώθεις περισσότερη ασφάλεια.

Για λίγα παραπάνω χρήματα, προτίμησε να κλείσεις στην πρώτη θέση. Ειδικά αν πρόκειται για τόσο μεγάλο ταξίδι.

Μην ξεχάσεις υγρά μαντιλάκια/αντισηπτικό γιατί ό,τι ακουμπάς εκεί μέσα είναι κίνδυνος – θάνατος και τα μικρόβια κάνουν πάρτι. Α και παυσίπονα! Μπορεί η μπροστινή σου να παίζει κιθάρα κανένα 2ωρο και να σε πιάσει πονοκέφαλος.

Πάρε νερό και κάτι να φας, όχι επειδή δε θα βρεις στο τρένο, αλλά για να γλιτώσεις από τον κ. Κοσμά από την Καβάλα που θα επιμένει να σε κεράσει κάτι από το bar(θα σου πει ότι είναι φιλόξενοι εκεί πάνω και ότι έχει δυο γιους της παντρειάς, μην τσιμπήσεις). Καλύτερα, απόφυγε τα πολλά πολλά με άτομα που προσπαθούν να σου πιάσουν κουβέντα και παραγίνονται διαχυτικά.

Αν φτάνεις αργά το βράδυ στον προορισμό σου, κανόνισε ποιος θα βρίσκεται εκεί να σε παραλάβει. Μετά από τόσες ώρες στο τρένο, αλλού θα πατάς και αλλού θα βρίσκεσαι.

Κράτα κάποιο πουλόβερ έξω από τη βαλίτσα σου, δε σου υπόσχομαι ότι δε θα κρυώνεις από την 4-5η ώρα και μετά.

Τελευταία και πιο χρήσιμη συμβουλή, μαζί με τα παραπάνω πάρε και κάποιον άλλο μαζί σου (εκτός και αν θες να σκληραγωγηθείς).