Eχει γίνει το νέο trend και τα βλέπεις παντού. Σε συναυλίες, σε εκδηλώσεις, σε party, ακόμα και... στο World Party! -πως νομίζεις ότι γίνονται αυτά τα εκπληκτικά πανοραμικά πλάνα της εκπομπής του Alpha; Μιλάμε για τα drones και δεν είναι καθόλου υπερβολή αν προβλέψουμε πως σε δέκα χρόνια από τώρα, ο ουρανός θα είναι γεμάτος από αυτά!

Drones είναι τα Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) δηλαδή, στα ελληνικά, τα «Μη Επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα» (ΜΕΙΟ). Τα drones έχουν τη μορφή μικρών ελικοπτέρων που ο χρήστης τους, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όπως εκείνος επιθυμεί, ανάλογα φυσικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και τον σκοπό για τον οποίο έχουν κατασκευαστεί. 

Τα μικρά ιπτάμενα κατευθυνόμενα έξυπνα ρομπότ μπορούν να χρησιμεύσουν σε δεκάδες περιπτώσεις, από μετακινήσεις προϊόντων μέχρι πανοραμικά πλάνα και από κατασκοπεία μέχρι διασκέδαση. 

Η Amazon θέλει στο άμεσο μέλλον να παραδίδει εμπορεύματα με τη χρήση drones σε απίστευτους χρόνους, το Facebook ελπίζει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών διαδικτύου όπως ταχύτερο internet σε δυσπρόσιτες και όχι μόνο περιοχές, η Gofor νοικιάζει drones για την εξυπηρέτηση των πελατών της, όπως η ασφάλεια, η ανίχνευση χώρων, η καταγραφή τοπίων, η αναζήτηση parking και άλλα. Η Google πρόσφατα εξαγόρασε μια μεγάλη εταιρεία κατασκευής drones.

 


Ας μιλήσουμε... ιστορικά
Τα drones μεγαλύτερου βεληνεκούς και πιο εξελιγμένων χαρακτηριστικών ξεκίνησαν με ρόλο... πολεμικό. Εφοδιασμένα με μέσα για να κατασκοπεύουν και να χτυπούν στόχους, χρησιμοποιούνται από τη CIA για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για την εξυπηρέτηση αμερικάνικων σκοπών και για την παρακολούθηση συγκεκριμένων «στόχων».
Η τιμή ενός μοντέλου Predator (Αρπακτικό) φτάνει τα 10 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογιστεί το κόστος του σταθμού ελέγχου, ενώ το μοντέλο Reaper (Θεριστής) στοιχίζει τα τριπλάσια. Και τα δύο μοντέλα κατασκευάζονται από την εταιρεία General Atomics στην Καλιφόρνια.
Τα drones λοιπόν είναι κατασκεύασμα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και εξελίχθηκαν παράλληλα με αυτόν. Οι αραιοκατοικημένες εκτάσεις του Αφγανιστάν και το Πακιστάν αποτέλεσαν το ιδανικό πεδίο δοκιμών για το νέο όπλο. Επικαλούμενη αξιωματούχους του Πενταγώνου, η εφημερίδα «New York Times» υπολογίζει τα θύματα των drones σε 2.500 την τελευταία δεκαετία.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο πρώην διευθυντής της CIA Μάικλ Χέιντεν έπλεξε το εγκώμιο του όπλου για τον καθοριστικό ρόλο του στην έκβαση του δεκαετούς πολέμου με τα πολλαπλά μέτωπα. «Μια σημαντική μερίδα της ηγεσίας της Αλ Κάιντα εξοντώθηκε» σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να μιλά κανείς για στοχευμένες δολοφονίες, αλλά για πόλεμο και για το «απαράγραπτο δικαίωμα της Αμερικής να υπερασπίζει τον εαυτό της».


Κεφάλαιο διασκέδαση!
Τα μικρά έξυπνα αεροπλάνα μπορούν, εκτός από το να παρακολουθούν υπόπτους, να γίνουν μέρος της ψυχαγωγίας σου, κοστίζοντας λιγότερο από 200€ (μάζευε χαρτζιλίκι από τώρα για τα Χριστούγεννα!). Πως; Τα drones, ως τηλεκατευθυνόμενα quadrocopters, διαθέτουν ενσωματωμένη κάμερα που «τραβάει» πανοραμικά εντυπωσιακά πλάνα. Ενώ πετάς, το HD βίντεο καταγράφεται και αποστέλλεται απευθείας στη συσκευή σου. Και φυσικά, δεν έχει σημασία εάν είσαι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, καθώς η ίδια συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για χόμπι και για δουλειά -ένα θέλεις να ασχοληθείς με τη φωτογραφία για παράδειγμα. Μάλιστα, χάρη στη λειτουργία αυτόματου πιλότου των περισσότερων drones που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, ο καθένας μπορεί να γίνει expert αφού οι ενσωματωμένοι αισθητήρες επιτρέπουν εύκολη απογείωση και προσγείωση. 

Και μέχρι που μπορούν να φτάσουν;
Τα drones που προορίζονται για την διασκέδασή σου μπορούν συνήθως να πετάξουν μέχρι και 50 μέτρα μακριά. Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες πίεσης παρέχουν μοναδική σταθερότητα, ενώ θα διορθώσουν και θα διατηρήσουν μια σταθερή θέση στον αέρα ανεξάρτητα από υψόμετρο και ανέμους έως 24 χλμ/ώρα.


Μini-drones αποκλειστικά στα Public


Μπορείς να τα κατευθύνεις μέσω του smartphone ή του tablet σου, εάν η συσκευή σου διαθέτει Bluetooth Smart v4.0. 

Tα Parrot Rolling Spider και Parrot Jumping Sumo είναι τα νέα τηλεκατευθυνόμενα gadgets τα οποία έχουν ήδη καταφθάσει αποκλειστικά στα Public.
Έχουν μικρές διαστάσεις και ενσωματώνουν μια εξαιρετική κάμερα ανάλυσης, που σου επιτρέπουν να εκτελείς διάφορα κόλπα. Κατάγραψε και μοιράσου τις εμπειρίες σου απευθείας με τη συσκευή σου και ανέβασε με ένα κλικ το βίντεό σου απρόσκοπτα στο YouTube, μέσα από ένα φιλικό μενού.

-Το τηλεκατευθυνόμενο Parrot Rolling Spider διαθέτει ασύρματη Bluetooth Smart v4.0 σύνδεση, με εμβέλεια 20 μέτρων και αποσπώμενη μπαταρία λιθίου 500 mAh. Περιλαμβάνει 3 μοναδικούς αισθητήρες που κάνουν πανεύκολο τον χειρισμό είτε από smartphone είτε από tablet. 

- Το τηλεκατευθυνόμενο εδάφους Parrot Jumping Sumo διαθέτει ασύρματη Wi-fi σύνδεση με εμβέλεια 50 μέτρων και σου επιτρέπει την εξερεύνηση οποιουδήποτε χώρου με μεγάλη ευελιξία και ταχύτητα που φτάνει και τα 7 χιλ./ώρα! Με ισχυρό μηχανισμό που του επιτρέπει υψηλά άλματα 80 εκατοστών, σε ύψος ή και μήκος ανάλογα με την επιλογή σου, το Parrot Jumping Sumo δεν κολλάει πουθενά! 

 

Ευχαριστούμε το περιοδικό OnLineMagazine για τη βοήθειά του σε θέματα τεχνολογίας.