Ας μιλήσουμε για χτες το βράδυ... Εσύ και το αγόρι σου. Πιό ερωτευμένοι από ποτέ, πιο  "ασυγκράτητοι" από ποτέ. Ο ερωτισμός διάχυτος  στην ατμόσφαιρα.... Φλερτ, ποτάκια, φιλάκια, οι σφυγμοί σου πάνω από 120, η καρδιά σου χτυπάει σαν τρελή, το σώμα σου τον θέλει...Ολο το σπίτι δικό σας, αφού λείπουν οι δικοί σου... Eτσι πέρασε ένα φο-βε-ρό Σαββατόβραδο. Εκείνος, εσύ, μαζί... Ομως η επόμενη μέρα δεν ξημέρωσε με πρωινό στο κρεβάτι και γλυκιές αγκαλιές αλλά με δάκρυα , αγωνία, φόβο, απελπισία... Ο λόγος; Ενα "κλασικό" ατύχημα sex που κινδυνεύει να σου καταστρέψει τη ζωή: Μετά την οκοκλήρωση της  σεξουαλικής επαφής συνειδητοποιήσατε πως ...έσπασε το προφυλακτικό!

Κι επειδή είσαι μόλις 17 χρονών  δεν θα σου χρυσώσω το χάπι λέγοντας σου πως "Αχ τί ωραία να κάνεις ένα γλυκούτσικο μωράκι" όμως, σίγουρα θα σου πω ψυχραιμία! "Ατυχήματα" συμβαίνουν!

 Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή αποτυχία της αντισυλληπτικής μεθόδου μπορεί να συμβούν στον καθέναν από εμάς.  Αν, όμως,  η συγκεκριμένη περίοδος της ζωής σου  δεν είναι κατάλληλη για ένα μωρό, είναι ενδεδειγμένη η χρήση επείγουσας αντισύλληψης. Ισως έχεις ακούσει για την  νέα γενιά στο χάπι της επόμενης μέρας ή μπορεί να έχεις διαβάσει για την Επείγουσα αντισύλληψη

Τί είναι η επείγουσα αντισύλληψη;

Η επείγουσα αντισύλληψη αποτρέπει την εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή την αποτυχία της αντισυλληπτικής μεθόδου. Ομως πρέπει να ληφθεί το συντομότερο δυνατό.

Εάν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις μέσα στις προηγούμενες 5 ημέρες  και αυτή η περίοδος της ζωής σας δεν είναι κατάλληλη για να αποκτήσετε παιδί, τότε κάνετε καλά που σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε επείγουσα αντισύλληψη.

Υπάρχουν δύο τύποι επείγουσας αντισύλληψης

1. Το ενδομήτριο σπείραμα (IUD) που είναι κατάλληλο για επείγουσα αντισύλληψη είναι το σπιράλ χαλκού σχήματος «Τ»

Το ενδομήτριο σπείραμα χαλκού σχήματος «Τ» θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης και παρέχει μια συνεχή αντισυλληπτική λύση. Ωστόσο, σε μια περίπτωση όπου χρειάζεται να ενεργήσετε γρήγορα, η τοποθέτηση του σπιράλ είναι χρονοβόρα και περιλαμβάνει μια επεμβατική διαδικασία.

Το ενδομήτριο σπείραμα χαλκού σχήματος «Τ» μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι και 120 ώρες (5 ημέρες) μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.  Κατά συνέπεια η χρήση του περιορίζεται από τη διαθεσιμότητά του και την ανάγκη τοποθέτησης από έναν επαγγελματία υγείας.

2. Η Επείγουσα αντισύλληψη για λήψη από το στόμα (χάπια)

Τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης ονομάζονται επίσης «χάπια της επόμενης ημέρας», γιατί είναι καλύτερο να ληφθούν όσο το δυνατό γρηγορότερα μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Υπάρχουν δύο διαθέσιμες μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης για λήψη από το στόμα.

  • Μία που περιέχει λεβονοργεστρέλη, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1999.
  • Μία που περιέχει ουλιπριστάλη  (ellaOne®), η οποία κυκλοφόρησε το 2009.

Ο μηχανισμός δράσης της επείγουσας αντισύλληψης  για λήψη από το στόμα είναι η αναστολή ή καθυστέρηση της ωορρηξίας, ώστε να μην απελευθερωθεί το ωάριο.

Tί ακριβώς είναι το ellaOne®;

Το ellaOne® είναι ένα χάπι της επόμενης ημέρας που μπορεί να αποτρέψει μια εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις  ή εάν η μέθοδος αντισύλληψης απέτυχε.

Το ellaOne®είναι αποτελεσματικό τη στιγμή που χρειάζεται περισσότερο, γιατί μπορεί να αποτρέψει μια εγκυμοσύνη ακόμα και λίγο πριν την ωορρηξία – όταν ο κίνδυνος να μείνετε έγκυος είναι μεγαλύτερος.

Το ellaOne®δρα καθυστερώντας την απελευθέρωση του ωαρίου. Έτσι, τη στιγμή της απελευθέρωσης του ωαρίου (ωορρηξία), τα σπερματοζωάρια που βρίσκονται στο σώμα σας δεν είναι πλέον ικανά να σας αφήσουν έγκυο.

Το ellaOne®πρέπει να ληφθεί το συντομότερο δυνατό, αλλά όχι αργότερα από 5 ημέρες (120 ώρες) μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή την αποτυχία της αντισυλληπτικής μεθόδου.

Το  ellaOne®προσφέρει  ανώτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα παλαιότερα προϊόντα που περιέχουν λεβονοργεστρέλη, αφού είναι το μοναδικό που είναι αποτελεσματικό ακόμα και αν η γυναίκα πρόκειται να κάνει ωορρηξία την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, μέρες δηλαδή που ο κίνδυνος εγκυμοσύνης είναι μέγιστος.

Στην Ελλάδα πλέον, το ellaOne® διατίθεται απευθείας από τον φαρμακοποιό σας, χωρίς ιατρική συνταγή.

Η δοσολογία προβλέπει ένα μόνο δισκίο, για λήψη όσο το δυνατό γρηγορότερα μετά την ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Πώς μπορώ να μάθω αν είναι κατάλληλη για εμένα η επείγουσα αντισύλληψη;

Ολα εξαρτώνται από την εξής ερώτηση:

"Είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις" Και πιο συγκεκριμένα:

  • Έφυγε ή έσπασε το προφυλακτικό;
  • Ξεχάσατε να: Πάρετε το αντισυλληπτικό σας χάπι; Να βάλετε τον αντισυλληπτικό δακτύλιο ή να τοποθετήσετε το αντισυλληπτικό έμπλαστρο;
  • Έφυγε το διάφραγμα ή η τραχηλική κάψα ή ξεχάσατε να τα τοποθετήσετε;
  • Ο σύντροφός σας δεν "τραβήχτηκε" εγκαίρως;
  • Ξεχάσατε να πάρετε οποιοδήποτε μέσο αντισύλληψης;
  • Εξαναγκαστήκατε να έρθετε σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις;

Το ellaOne® είναι ένα χάπι της επόμενης ημέρας που μπορεί να αποτρέψει μια εγκυμοσύνη μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή εάν η μέθοδος αντισύλληψης απέτυχε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή του κύκλου γιατί δρα καθυστερώντας την απελευθέρωση του ωαρίου. Έτσι, τη στιγμή της απελευθέρωσης του ωαρίου (ωορρηξία), τα σπερματοζωάρια που βρίσκονται στο σώμα σας δεν είναι πλέον ικανά να σας αφήσουν έγκυο.

Δράσε άμεσα!

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το ellaOne® 

1. Το ellaOne® έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα και ιδανικά εντός 24 ωρών. Πρέπει να λαμβάνεται όσο το δυνατόν συντομότερα, όχι όμως αργότερα από 5 ημέρες από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή την αποτυχία της αντισυλληπτικής μεθόδου

2. Δρα για την αποφυγή της εγκυμοσύνης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις αναστέλλοντας την ωορρηξία, εφόσον αυτή δεν έχει ήδη συμβεί. Αυτό σημαίνει ότι τα σπερματοζωάρια που περιμένουν στις σάλπιγγες δεν θα μπορούν να συναντήσουν το ωάριο και να το γονιμοποιήσουν.

3. Έχει ανάλογο τρόπο δράσης με το κανονικό χάπι αντισύλληψης, το οποίο δρα επίσης αποτρέποντας την απελευθέρωση του ωαρίου.

4. Εάν όμως μετά τη λήψη του ellaOne® έχεις ξανά σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, το ellaOne® δεν μπορεί να σε προφυλάξει.

5. Χρησιμοποίησε ΠΑΝΤΑ  προφυλακτικό! Το ellaOne® δεν αποτελεί μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης αλλά μια μέθοδο «Έκτακτης ανάγκης» για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και για το λόγο αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται περιστασιακά. Επίσης δεν σε προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Μάθετε τα πάντα στο www.ellaOne.gr