Απ'το όνομά τους και μόνο είναι ξεκάθαρο ότι ο βασικός τρόπος με τον οποίο μεταδίδονται τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) είναι...το σεξ. Δυστυχώς όμως, δεν είναι και ο μοναδικός.

Στην πραγματικότητα, γίνεται να κολλήσεις ένα ΣΜΝ ακόμα και αν δεν έχεις κάνει ποτέ σου σεξ ή σε διάστημα που δεν είσαι σεξουαλικά ενεργή. Εμείς θα σου εξηγήσουμε ποιοι είναι οι υπόλοιποι πιθανοί τρόποι μετάδοσης των ΣΜΝ, καθώς και πώς μπορείς να μείνεις καθαρή.

Το φιλί

 Το φιλί είναι το κυριότερο μέσο μετάδοσης του Επιχείλιου Έρπητα. Δυστυχώς, όποιος έχει κολλήσει Επιχείλιο Έρπητα έστω και μια φορά στην ζωή του, είναι φορέας του ιού για πάντα, ακόμα και αν δεν έχει ορατά σημάδια, όπως φουσκάλες γεμάτες υγρό πάνω στα χείλη. Επίσης, είναι ακόμα ευκολότερο να "τσιμπήσεις" τον ιό αν υπάρχουν μικροπληγές στα δικά σου χείλη, π.χ. αν σου έχουν σκάσει από το κρύο. Γι'αυτό, αν νιώθεις την αυθόρμητη ανάγκη να φιλήσεις κάποιον που γνώρισες στο κλαμπ, βεβαιώσου για καλό και για κακό ότι τουλάχιστον δεν έχει ύποπτα σημάδια στα χείλη του.

Το στοματικό σεξ

Πολλοί άνθρωποι, και κυρίως νέοι, θεωρούν λανθασμένα ότι το στοματικό σεξ δεν είναι σεξ, και σαν αποτέλεσμα δεν λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις. Μέσω του στοματικού σεξ, όμως, μεταδίδονται σε μεγάλο βαθμό σοβαρά νοσήματα όπως τα χλαμύδια, ο έρπης και η γονόρροια. Είναι καλό, λοιπόν, να αποφεύγεις το στοματικό σεξ αν έχεις πληγές ή οποιαδήποτε άλλη δερματική πάθηση που μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλο άτομο, καθώς ακόμα και με προφυλάξεις δεν μπορείτε να προστατευτείτε 100% από την μετάδοσή τους. 

Το "ξηρό" σεξ

Με άλλα λόγια, η σεξουαλική επαφή που όμως δεν περιλαμβάνει διείσδυση και ανταλλαγή σωματικών υγρών. Μέσω της δερματικής επαφής και μόνο μπορεί να μεταδοθεί εύκολα ο έρπης, τα κονδυλώματα και πολλοί άλλοι ιοί και βακτήρια. Το ρίσκο μετάδοσής τους εξαρτάται από τον βαθμό της μόλυνσης και την παρουσία ανοιχτών πληγών στο δέρμα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή ή μη αποτρίχωση της ευαίσθητης περιοχής, καθώς τα ξυραφάκια που χρησιμοποιούμε, συχνά απρόσεκτα, είναι φορείς πολλών μικροβίων.

Η επαφή με μολυσμένα αντικείμενα

Νούμερο 1 εστία Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων είναι φυσικά η τουαλέτα, γι'αυτό καλύτερα να μην ακουμπάς το κάθισμα όταν πηγαίνεις για πιπί οπουδήποτε εκτός από το σπίτι σου. Επικίνδυνα μπορούν να γίνουν και ορισμένα αντικείμενα με μεγάλη υγρασία, όπως οι πετσέτες, καθώς η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη και επιβίωση μικροοργανισμών όπως η Τριχομονάδα. Γενικότερα, απόφευγε να μοιράζεσαι με άλλους αντικείμενα προσωπικής υγιεινής και κυρίως αιχμηρά αντικείμενα, όπως τα ξυραφάκια και οι βελόνες.

Μερικές ακόμα συμβουλές πρόληψης

Τώρα που γνωρίζεις όλους τους πιθανούς τρόπους μετάδοσης των ΣΜΝ, θα καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να κάνεις τακτικά εξετάσεις, καθώς και να γνωρίζεις εάν ο σύντροφός σου έχει εξεταστεί. Είναι αναγκαίο να έχεις πάντα στην διάθεσή σου μέσα προφύλαξης, καθώς καμιά φορά το σεξ απλά προκύπτει και σίγουρα δεν θες να το ρισκάρεις. Τέλος, πολλοί γιατροί συστήνουν την χρήση λιπαντικού με σκοπό την μείωση της τριβής και κατά συνέπεια των μικροπληγών που μπορούν να δημιουργηθούν κατά την διάρκεια του σεξ.