Σε μπέρδεψα λίγο ε; Δεν το λέω εγώ μη βιάζεσαι να με «κράξεις». Το λένε οι επιστήμονες των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Μπέρμπιγχαμ και όχι μόνο το λένε, το αποδεικνύουν κιόλας! Όταν, λοιπόν, ζορίζεις τον εγκέφαλό σου προσπαθώντας να θυμηθείς κάτι, το αποτέλεσμα είναι να ξεχάσεις ευκολότερα στο μέλλον κάτι άλλο!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η έρευνα που δημοσίευσαν τόσο η Daily Mail, όσο και η New York Times, καθώς όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η ίδια η προσπάθεια που κάνουμε, για να θυμηθούμε κάτι, ευθύνεται που ξεχνάμε τόσα άλλα πράγματα!

Η μελέτη των δύο Πανεπιστημίων, με επικεφαλής την Μαρία Γουίμπερ, πραγματοποίησε μία σειρά από πειράματα μνήμης με μία ομάδα 24 εθελοντών, καθώς και μια μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν πως η ενθύμηση κάποιου πράγματος οδηγεί στο να εξασθενεί η μνήμη άλλων «ανταγωνιστικών» πραγμάτων. Αυτό σημαίνει, ότι ο εγκέφαλος καταπιέζει ενεργητικά άλλες μνήμες, προκειμένου να φέρει στο προσκήνιο κάποια συγκεκριμένη εικόνα. Η ονομασία αυτής της διαδικασίας που κάνεις όταν…σπας το κεφάλι σου για να θυμηθείς κάτι, λέγεται μηχανισμός «προσαρμοστικής απώλειας μνήμης».

 

Διάβασε περισσότερ εδώ...