Εμείς οι γυναίκες, στους αιώνες των αιώνων καταφέρναμε πάντα να παίζουμε σημαντικό ρόλο σε κάθε μεγάλο γεγονός. Σε κάθε ιστορία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, υπάρχει μια γυναίκα (ή και περισσότερες!) που συχνά τυλίγονται από μυστήριο, προκαλούν το ενδιαφέρον και εξιτάρουν την φαντασία του κοινού. Η γυναικεία παρουσία δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει ούτε από την χριστιανική θρησκεία,με λαμπρότερο φυσικά παράδειγμα, την Παναγία. Σε δεύτερη θέση βρίσκεται μια γοητευτική και ιδιαίτερη ύπαρξη: η Μαρία η Μαγδαληνή.

Και τι δεν έχει γραφτεί για την Μαγδαληνή, ίσως την πιο αμφιλεγόμενη γυναικεία παρουσία της Βίβλου. Στα 12 επίσημα Ευαγγέλια, το όνομά της αναφέρεται συχνότερα από το όνομα των περισσότερων αποστόλων του Χριστού. Η Μαγδαληνή ταξίδεψε μαζί του και ήταν παρούσα στις 2 σημαντικότερες στιγμές του: την Σταύρωση και την Ανάσταση. Μέσα από τις Γραφές μας δίνεται η εικόνα μιας δυναμικής και γενναίας γυναίκας, που στάθηκε κοντά στο Χριστό σε κάθε δοκιμασία.Ο Χριστός λέγεται ότι έβγαλε από μέσα της "7 δαιμόνια", κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι την απάλλαξε από κάποια περίπλοκη ασθένεια ή, σύμφωνα με άλλους, από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. Πολλοί μάλιστα θεωρούν πως υπήρξε πόρνη την οποία ο Χριστός έφερε ξανά στον ίσιο δρόμο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η κατηγορία είναι ψευδής και θέλει απλά να υποτιμήσει τον ρόλο της γυναίκας στην Καινή Διαθήκη.

Η Μαρία Μαγδαληνή έχει χαρακτηριστεί ως "η Απόστολος των Αποστόλων" και στα λεγόμενα Απόκρυφα Ευαγγέλια αναφέρεται ότι ο Χριστός την αγαπούσε περισσότερο από κάθε άλλο Απόστολό του. Σύμφωνα με τα Απόκρυφα, ο Απόστολος Πέτρος φαινόταν να την ζηλεύει γι'αυτό και θεωρούσε ότι δεν μπορούσε μια γυναίκα να θεωρείται καλύτερη από τους άντρες Αποστόλους. Μάλιστα, ο Φίλιππος στο Ευαγγέλιό του την χαρακτηρίζει "σύντροφο του Ιησού". Σ'αυτό βασίστηκε και ο Dan Brown, συγγραφέας του περίφημου Κώδικα ντα Βίντσι, στον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο Ιησούς είχε κάνει παιδί με την Μαγδαληνή, κάτι που φυσικά δεν πέρασε χωρίς να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την εκκλησία. Μεταμελημένη πόρνη η Αγία από την αρχή μέχρι το τέλος, σύμβολο της γυναικείας δύναμης και του φεμινισμού, σύζυγος του Ιησού ή απλά πιστή ακόλουθός του; Σε κάθε περίπτωση η Μαρία Μαγδαληνή προκαλεί σε πιστούς και μη περισσότερη αίσθηση και περιέργεια από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της χριστιανικής θρησκείας, κάτι που φυσικά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό απλά στο ότι ήταν γυναίκα...