Το μαλλί μου ήταν υπέροχο, το ίδιο και το μακιγιάζ. «Μήπως ρε Σώνα, να κάναμε κάτι πιο βαρύ, πιο μανταμέ; Δεν είναι λίγο κοριτσίστικο για νύφη;» ήταν η ερώτησή μου στην κοπέλα που ήρθε να μου κάνει δοκιμαστικό της νύφης. (Σας είπα ότι παντρεύομαι;)

«Ηλέκτρα, άκου με που σου λέω. Ανάλαφρο πρέπει. Όλοι όσοι έρθουν στο γάμο σου, ξέρεις τι θα ζηλέψουν; Ξέρεις με τι θα εντυπωσιαστούν; Με τα νιάτα σου!»

Ήταν το πρώτο πράγμα που άκουσα για το γάμο μου μέσα σ’ αυτό το διάστημα που τον προετοιμάζω, και συγκινήθηκα. Δεν ξέρω αν ήταν η στιγμή, το πόσο τρυφερά το είπε η κοπέλα ή η διαπίστωση πως είμαι μόνο 25 χρονών, άρα δε χρειάζεται ούτε να παστωθώ μέχρι θανάτου, ούτε να βάλω και την Άρτα και τα Γιάννενα για να είμαι όμορφη. Όχι μόνο στο γάμο μου, αλλά γενικά.

Γιατί όταν είσαι νέα, ο κόσμος σε κοιτάει και χαίρεται με τα νιάτα σου, με τη φρεσκάδα στο πρόσωπό σου. Με τα μάτια σου που είναι γεμάτα περιέργεια, με το δέρμα σου που είναι ακόμα απαλό και σφριγηλό και με το δυνατό και αυθόρμητο γέλιο σου, που ζωγραφίζεται όταν πει κάποιος ένα αστείο, και όχι επειδή πρέπει να γελάσεις αναγκαστικά στη δουλειά ή σε κάποια κοινωνική εκδήλωση.

Γιατί όταν είσαι νέα, κυκλοφορείς με τη φόρμα και τα αθλητικά, τα μαλλιά πιασμένα με ό,τι βρεις. Και είσαι όμορφη. Και «ταιριαστή» σε αυτό.

Γιατί όταν είσαι νέα, (πρέπει να) σε ενδιαφέρει ό έρωτας, το sex, τα ταξίδια που θέλεις να κάνεις, οι συναυλίες του καλοκαιριού, οι σπουδές στην Ευρώπη, οι εμπειρίες με τις οποίες πρέπει να «γεμίσεις». Δε σε νοιάζει να ντυθείς καλά, ούτε αν φαίνεται η κυτταρίτιδα.

Γιατί όταν είσαι νέα, έχεις δύναμη να μάχεσαι. Να μάχεσαι με τσαγανό. Και με μία αθωότητα, που πρέπει να είσαι περήφανη για αυτήν.

Ζήσε λοιπόν τα νιάτα σου τώρα που είναι ο καιρός. Μην βιάζεσαι να μεγαλώσεις, μην κρύβεις την ηλικία σου μέσα σε βαρύ make up, σε καλά ντυσίματα, σε τακούνια μέχρι τον Θεό. Αυτά θα τα κάνεις την υπόλοιπη ζωή του.

Τώρα, ζήσε αυτό που πρέπει. Cause You Only Live Once.