Το να πετύχεις σε μια συνέντευξη για μια δουλειά δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς χρειάζεται, εκτός από τα βασικά –δηλαδή να έχεις τα προσόντα για τη θέση-, να διαθέτεις και το σωστό τρόπο να διαφημίζεις σωστά τον εαυτό σου και το πάθος σου για τη δουλειά που πρόκειται να διεκδικήσεις.


Εάν λοιπόν πάρουμε ως δεδομένο ότι δε θα κάνεις χοντράδες – να πεις με άλλο όνομα ας πούμε τον άνθρωπο που σου παίρνει συνέντευξη ή να αργοπορήσεις στο ραντεβού-, πρέπει να είσαι πολύ συγκεκριμένος και στο τι θα πεις και στο πως θα το πεις. 


Οι άνθρωποι που παίρνουν τις συνεντεύξεις έχουν δει πιθανότατα δεκάδες υποψήφιους πριν από εσένα και θα δουν ακόμα τόσους –ίσως και την ίδια μέρα. Μην τους σερβίρεις, λοιπόν, «ξαναζεσταμένη σούπα». Τι εννοώ; Απόφυγε  τις παρακάτω εκφράσεις και γίνει λίγο πιο πρωτότυπη: 

 

1.    "Δουλεύω πολύ σκληρά"

Καλό είναι σε γενικές γραμμές να δείξεις πως είσαι εργατική και πρόθυμη, αλλά τέτοιου είδους φράσεις, επειδή ακριβώς έχουν γίνει τόσο κοινότοπες, ακούγονται πολλές φορές πιο πολύ σαν ψέματα, παρά σαν αλήθεια. Αντί αυτού, μπορείς να το δείξεις αλλιώς με πειστικότητα και με ένα χαμόγελο, λέγοντας πως «έχω πολύ όρεξη για δουλειά σε αυτή τη θέση», ή ότι «μπορώ να δουλέψω ομαδικά και με πειθαρχία, και κάτω από συνθήκες πίεσης».

 

2.   " Έχω μεγάλη ευελιξία στο ωράριο μου"


Αυτή η φράση είναι καλό να λέγεται, μόνο εάν ισχύει. Τι θέλω να πω; Ότι μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ. Εάν είσαι όντως διαθέσιμη και ευέλικτη όλο το εικοσιτετράωρο, twenty four seven δηλαδή, τότε, ναι, πες το. Εάν όμως όχι, τότε καλύτερα να δηλώσεις το πρόγραμμά σου και φυσικά τη διάθεσή σου για ευελιξία. Άλλο διάθεση για ευελιξία, άλλο είμαι ευέλικτη.

3.    "Έχω υπέρ-αρκετά προσόντα για αυτή τη θέση"


Άστο αυτό να το διαπιστώσουν οι αρμόδιοι. Θα το δουν στο βιογραφικό σου, δεν χρειάζεται να δείξεις κι εσύ, σαν τους υπόλοιπους υποψήφιους, πόσο καλή είσαι. Σαφώς  πρέπει να έχεις έναν δυναμισμό και μια σιγουριά για τον εαυτό σου, αλλά είναι πολύ λεπτή η γραμμή από το να ακουστείς ψωνάρα και –συμπερασματικά- ακατάλληλη για τη θέση.

4.   " Εεεεεεεεε,,, Μμμμμμ,  Ααααα"


Όλοι οι άνθρωποι κομπιάζουν, αλλά, σε παρακαλώ, μην το κάνεις την ώρα της συνέντευξης! Ναι, το ξέρω, έχεις άγχος, αλλά καλύτερα μην μιλάς καθόλου. Καλύτερα από  το να δείχνεις πόσο καλά ξέρεις τα φωνήεντα.

 

5.    "Θαυμάζω την εταιρεία σας. Ηταν ένα απ τα μεγαλύτερα όνειρα της ζωής μου να δουλέψω εδώ"

Και μια γλίτσα μόλις έκατσε στο σακάκι του υποψήφιου εργοδότη σου. Αντί για αυτές τις κλισέ φράσεις, μπορείς να μελετήσεις το έργο της εταιρείας που ζητάς δουλειά, και να πεις « η τάδε κίνηση της εταιρείας, ήταν ιδιαίτερα αξιολογη» ή «θέλω να δουλέψω σε μια καταξιωμένη εταιρεία όπως αυτή».

Αυτά από εμάς. Καλή επιτυχία!