Η αναζήτηση δουλειάς μπορεί στο παρελθόν να μην αποτελούσε μια τόσο επίπονη και κουραστική διαδικασία, αλλά στη σημερινή εποχή που η προσφορά είναι 423532 φορές μεγαλύτερη από τη ζήτηση, πρέπει κι εσύ να κάνεις τον εαυτό σου (και φυσικά το βιογραφικό σου) όσο πιο ανταγωνιστικό γίνεται. 

Κάποτε είχα δει μια ταινία, όπου ένας τύπος στην προσπάθεια του να βρει δουλειά, πήγαινε και σκότωνε τους άλλους υποψήφιους για να μείνει ο ένας και μοναδικός που διεκδικεί τη θέση. ΟΧΙ δε σου λέω να κάνεις αυτό. ΟΧΙ δε σου λέω να απελπιστείς/αγχωθείς/φρικάρεις. Σου προτείνω να κάνεις απλά τη ζωή σου πιο εύκολη και να προσθέσεις τα παρακάτω 4 στοιχεία στο βιογραφικό που στέλνεις μανιωδώς σε κάθε αγγελία:

1. Δραστηριότητες που συνδέονται με τον τομέα που σε ενδιαφέρει. Έστω ότι αναζητάς μια δουλειά σχετική με social media, μην ξεχάσεις να αναφέρεις αν έχεις κάποιο blog ή κάποια σχετική πιστοποίηση από σεμινάριο/online μάθημα, ακόμη και να αναφέρεις τα προσωπικά σου social media, αποτελώντας μια κινητή διαφήμιση του εαυτού σου.

Και να ξέρεις, κάνεις λάθος αν πιστεύεις ότι η κατεξοχήν εργασιακή εμπειρία ή οι ακαδημαϊκές γνώσεις είναι τα μόνα στοιχεία που ενδιαφέρουν έναν εργοδότη. Τα σεμινάρια, οι ημερίδες και οτιδήποτε έχεις κάνει σχετικά με τον τομέα σου σίγουρα αξίζει να αναφερθεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για job hunting gif

2. Ομάδες στις οποίες συμμετείχες. Ένας όμιλος όπου συμμετείχες στο σχολείο ή τη σχολή, μια ανεπίσημη ομάδα που είχες δημιουργήσει με τους συμφοιτητές σου για κάποιο σκοπό (πχ φιλανθρωπίες), ενέργειες στις οποίες έχεις πάρει μέρος (πχ εθελοντισμός) είναι στοιχεία που διαμορφώνουν μια συνολική εικόνα για σένα και μπορούν να επηρεάσουν στη διαδικασία της επιλογής.

3. Στόχους που θα ήθελες να εκπληρώσεις ή που έχεις ήδη εκπληρώσει. Μπορείς να συμπεριλάβεις ένα πολύ σύντομο κείμενο, λέγοντας τι θα ήθελες να κάνεις στο μέλλον, δηλώνοντας τον απόλυτο επαγγελματικό σου στόχο, αλλά και το πως θεωρείς ότι αυτή η δουλειά θα σε βοηθήσει να τον πετύχεις - ξέρεις, μέσω εμπειρίας, γνώσεων, διασυνδέσεων. Το ζητούμενο είναι να τα πεις τόσο πειστικά και με όσο λιγότερα λόγια γίνεται, έτσι ώστε όποιος το διαβάσει να καταλάβει μέσα σε 1'' που πας και τι ζητάς.

Αποτέλεσμα εικόνας για job hunting gif

4. Γενικότερα ενδιαφέροντα, ακόμη κι αν δε σχετίζονται άμεσα με τον τομέα σου. Ένα χόμπι (πχ η ζωγραφική), ένα άθλημα, ένας τομέας που σε εξιτάρει (πχ η ιστορία ή οι ξένες γλώσσες) που μπορεί να μη σου προσδίδουν έξτρα πόντους όσον αφορά το αντικείμενο της δουλειάς σου, αλλά δείχνουν ότι είσαι ένα άτομο με πολλά ενδιαφέροντα που δεν επαναπαύεται και ξοδεύει σοφά το χρόνο του.

Καλή τύχη!

xx