Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τον ιό HIV και για το AIDS. Ενδεχομένως να το έχεις συζητήσει με τους φίλους σου ή να έχεις δει τηλεοπτικές εκπομπές που ασχολούνται κατά καιρούς με το θέμα. Ξέρεις όμως αρκετά;


Η «Θετική Φωνή» μπορεί να σου δώσει απαντήσεις. Είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, ο οποίος ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα. Μπορείς να γίνεις μέλος, εθελοντής ή και να στηρίξεις πρακτικά το σύλλογο στην προσπάθειά του. 


Στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου (www.positivevoice.gr),  μπορείς να μάθεις τι ακριβώς είναι οι HIV/AIDS, τους τρόπους μετάδοσής τους, πως ζει κάποιος με το HIV, τις δράσεις του συλλόγου και φυσικά, που μπορείς να εξεταστείς δωρεάν και ανώνυμα. Και επειδή αυτό μπορεί να σε απασχολεί άμεσα -εύχομαι όχι- ας το πούμε τώρα:


Μπορείς λοιπόν να εξεταστείς για HIV σε ένα από τα έξι Κέντρα Αναφοράς AIDS. Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, το ΤΕΣΤ είναι ανώνυμο και δωρεάν. Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι διαθέσιμα σε διάστημα περίπου 10 ημερών και θα πρέπει να ανακοινώνονται μόνο σε σένα. Προτείνουμε για καλύτερη εξυπηρέτηση να απευθυνθείς σε δημόσια νοσοκομεία που έχουν Μονάδες Λοιμώξεων. Μπορείς να ζητήσεις πληροφορίες για το κοντινότερο στην περιοχή σου στη γραμμή AIDS του ΚΕΕΛΠΝΟ(τηλ: 2107222222).


Για πιο άμεσα αποτελέσματα μπορείς να επισκεφτείς το Ath Checkpoint στην Αθήνα και το Thess Checkpoint στη Θεσσαλονίκη και να κάνεις το ΤΕΣΤ  ανίχνευσης αντισωμάτων στον HIV. Η διαδικασία εξασφαλίζει γρήγορη, ανώνυμη, δωρεάν και ανώδυνη εξέταση σε φιλικό χώρο και ωράριο στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα υπάρχουν οι κινητές Μονάδες εξέτασης καθώς και τα πολυϊατρεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Praksis.


Για ό,τι παραπάνω σε απασχολεί, μπορείς να επισκεφτείς την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου  www.positivevoice.gr