Και εκεί που ήσουν χαλαρή και ωραία και όργωνες τα μπαράκια με την παρέα σου κάθε σαββατοκύριακο, σου ήρθε κεραμίδα η επιφοίτηση: Τελικά η εξεταστική δεν απέχει και πολύ!

Εντάξει, είναι καλό που το συνειδητοποίησες σχετικά έγκαιρα, ακόμα καλύτερο θα'ναι να κάνεις και κάτι γι'αυτό, αλλά δεν χρειάζεται να σε πιάνει και αμόκ, βρε παιδί μου. Η προεξεταστική περίοδος όντως χρειάζεται λίγη περισσότερη αυτοσυγκέντρωση και αυτοσυγκράτηση και λίγο λιγότερο αραλίκι. Αν όμως κρατήσεις τις σωστές ισορροπίες, δεν θα μπουχτίσεις από το διάβασμα. Θα σου εξηγήσουμε αμέσως το πώς κρατιούνται αυτές οι ισορροπίες:

 

Ακολουθώντας υγιεινή διατροφή

Δεν υπάρχει καλύτερο καύσιμο για ένα μυαλό που δουλεύει υπερωρίες, από ένα φρέσκο και υγιεινό γεύμα. Ένα γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι, μια φρουτοσαλάτα, ένα σαντουιτσάκι (χωρίς όλο το σαλάμι της Λευκάδας μέσα) ή ένα κυρίως γεύμα με βάση το ψάρι, το κοτόπουλο, τα αυγά και καμιά σαλατούλα είναι ακριβώς ο,τι χρειάζεται ο οργανισμός σου σε τέτοιες ζόρικες στιγμές. Δεν είπαμε να λιμοκτονήσεις-φυσικά και πρέπει να τρως, εξάλλου "νηστικό αρκούδι δεν χορεύει" που λένε και οι γιαγιάδες. Απλά απόφυγε την κλασική παρόρμηση του να φας κάτι λιπαρό ή πλούσιο σε ζάχαρη όταν νιώθεις κουρασμένη, και θα δεις το στρες σου να μειώνεται και το διάβασμά σου να γίνεται αποτελεσματικότερο.

 

Με σωματική άσκηση

 

"Νους υγιής εν σώματι υγιεί", φαντάζομαι ξέρεις κι αυτή την παροιμία. Είναι πέρα για πέρα αληθινή, αφού η σωματική άσκηση χωρίς υπερβολές μειώνει κατακόρυφα το στρες και μας γεμίζει ενέργεια και όρεξη. Μια καλή επιλογή είναι το ποδήλατο. Πρώτον, γιατί  δεν σε κουράζει υπερβολικά και δεύτερον γιατί αν κάνεις την βόλτα σου σε μια όμορφη τοποθεσία, το καθαρό αεράκι και το ευχάριστο περιβάλλον θα σε αναζωογονήσουν και θα σου αποσπάσουν για λίγο την σκέψη από την μελέτη.

 Αφιερώνοντας χρόνο στην περιποίηση του εαυτού σου

Βάψε τα νύχια σου, κάνε καθαρισμό προσώπου, δοκίμασε μια καινούργια μάσκα μαλλιών, κάνε ένα χορταστικό αφρόλουτρο με τα άλατα που σου έκανε δώρο η κολλητή σου...όλες αυτές οι μικρές τελετουργίες περιποίησης σε χαλαρώνουν και σε κάνουν να νιώθεις λιγότερο σαν προεξεταστικό ζόμπι. Πώς να'χεις όρεξη για διάβασμα αν δεν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου πρώτα απ'όλα;

 

Κάνοντας πραγματικά διαλείμματα

Όχι, πραγματικό διάλειμμα δεν είναι να συζητάς στο Facebook με τις φίλες σου το πόσο αγχωμένες είστε και να συγκρίνετε πόση ύλη έχει βγάλει η καθεμιά...ούτε να σκοτίζεσαι γενικότερα με την κάθε μπούρδα που ανεβάζει ο οποιοσδήποτε στα social media. Βγες έξω και κάνε μια βολτούλα, κλείσε για λίγο τα μάτια σου ακούγοντας χαλαρωτική μουσική...αν το'χεις μ'αυτά, κάνε και λίγη γιόγκα! Έτσι, θα επιστρέψεις στο διάβασμά σου δριμύτερη και με καθαρό μυαλό.

 

Με το να κοιμάσαι κανονικά

Ω ναι, αγαπητή φίλη. Κανονικά οχτάωρα, άντε εφτάωρα, αλλιώς συμβιβάσου μ'ένα μυαλό καζάνι. Ξέρω ότι σου φαίνεται δελεαστικό να διαβάζεις όλο το βράδυ πριν δώσεις ένα μάθημα, αλλά είναι καλύτερο να βάλεις ένα σχετικό προγραμματάκι για την ημέρα και την νύχτα να ξεκουράζεσαι (τσέκαρε το πώς να οργανώσεις τον χρόνο μελέτης σου εδώ). Επίσης μην ξεχνάς ν'αδειάζεις το μυαλό σου πριν κοιμηθείς-μην πέσεις για ύπνο κατευθείαν μετά το διάβασμα γιατί λογικά θα δυσκολευτείς!

 

Ρίχνοντάς το στον χορό!

Πλάκα πλάκα, ο χορός είναι μάλλον η καλύτερη και η πιο υγιής εκτόνωση. Αυτό που θέλω όμως να πω, φίλη μου, είναι ότι πρέπει να το διασκεδάζεις πού και πού. Το ότι πλησιάζει η εξεταστική δεν σημαίνει ότι πρέπει να σε πιάσει υστερία και να μη βγαίνεις καθόλου τα σαββατοκύριακα. Απλά είναι καλύτερο να μην ξενυχτάς και να μην το ρίχνεις στο ποτό, γιατί μετά θα μείνεις πίσω για ευνόητους λόγους. Προτίμησε μια μορφή ψυχαγωγίας που το επόμενο πρωί θα σε κάνει να νιώθεις χορτάτη και έτοιμη για δουλειά, και όχι μετανιωμένη!