Η ιδέα για τη «Δίκη των 7 του Σικάγου» ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια όταν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κάλεσε στο σπίτι του τον Άαρον Σόρκιν (‘’Ζήτημα Τιμής’’, ‘’Moneyball’’, ‘’Το Παιχνίδι της Μόλυ’’) με σκοπό να μιλήσουν για ένα project που είχε στο νου του ο πρώτος για να γράψει ο δεύτερος. Μόλις ο Σόρκιν άκουσε την ιδέα αυτή, είπε αμέσως στον Σπίλμπεργκ να τον υπολογίζει στο γράψιμο του σεναρίου. Ο Σόρκιν δεν άργησε να ξεκινήσει τη δική του έρευνα για τη διαβόητη αυτή συνομωσία.

Η κατασκευή του σεναρίου

«Όταν άρχισα την έρευνα, είχα στη διάθεσή μου το χειρόγραφο της δίκης, μερικά βιβλία για τα περιστατικά και τα επεισόδια και έναν αυτόπτη μάρτυρα, τον Τομ Χέιντεν. Αν και είχα μερικές πληροφορίες, δεν θεωρούσα πως ήταν αρκετές για να κάνω κάτι περισσότερο από μια δραματοποιημένη σελίδα της Wikipedia», λέει ο Άαρον Σόρκιν. Έχοντας ανάγκη από μερικές ουσιώδεις συμβουλές, ο Σόρκιν απευθύνθηκε στο φίλο του Πολ Γκρίνγκρας (‘’Ματωμένη Κυριακή’’, ‘’Τζέισον Μπορν’’), ο οποίος του ζήτησε να τον επισκεφθεί στο Λονδίνο και να συζητήσουν για τις προοπτικές του σεναρίου. Συναντώντας τον Γκρινγκρας, ο Σόρκιν κατάφερε να ξεδιαλύνει τα πράγματα και να βρει αυτό που ήθελε. «Ο Πολ μου πρότεινε να εστιάσω στα αδέρφια», λέει ο Σόρκιν. 

Το 2007, ο Σόρκιν έστειλε ένα draft του σεναρίου στον Σπίλμπεργκ και τη DreamWorks. «Η απεργία του Σωματείου των Σεναριογράφων την επόμενη μέρα στάθηκε εμπόδιο σε αυτό, όπως επίσης και οι δεσμεύσεις μας σε άλλα project ανέβαλλαν τα σχέδια μου», λέει ο Σόρκιν.

10 χρόνια μετά, το 2017, ο Σόρκιν κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία «Το Παιχνίδι της Μόλυ», κερδίζει θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς και καταφέρνει να πείσει, μεταξύ άλλων, και τον Σπίλπμπεργκ πως μπορεί να αναλάβει πια ο ίδιος τη σκηνοθεσία της ταινίας. «Δεν θα είναι ντοκιμαντέρ, δεν θα είναι δημοσιογραφία», λέει ο ίδιος. Η δύναμη του σεναρίου του Σόρκιν ήταν αρκετή να πείσει τους Μαρκ Πλατ (‘’Η Γέφυρα των Κατασκόπων’’), Ματ Τζάκσον (‘’Κρατικά Μυστικά’’), Στιούαρτ Μπέσερ (‘’Το Παιχνίδι της Μόλυ’’) και Τάιλερ Τόμσον (‘’American Made’’) να αναλάβουν την παραγωγή της ταινίας.

Ένα Κίνημα Διαμαρτυρίας

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στο Σικάγο στις 14 Οκτωβρίου 2019. Ο Σόρκιν με την ομάδα του – με επικεφαλής το διευθυντή φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ (‘’Νεμπράσκα’’, ‘’ Μνημείων Άνδρες’’, ‘’Κόντρα σε Όλα’’) – έκαναν αναπαράσταση των αντιπολεμικών διαδηλώσεων και των επακόλουθων επεισοδίων, τα οποία στάθηκαν ως οι βασικές κατηγορίες εναντίον των 7 του Σικάγου. Οι σκηνές των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων γυρίστηκαν στο Γκραν Παρκ του Σικάγου απέναντι από το Ξενοδοχείο Χίλτον.

Για να στήσει κατάλληλα τις διαδηλώσεις, ο Παπαμιχαήλ πραγματοποίησε πρώτα εκτενή έρευνα στην τοποθεσία αυτή χρησιμοποιώντας φυτογραφίες αρχείου και υλικό από ντοκιμαντέρ και στη συνέχεια επισκέφθηκε ο ίδιος την τοποθεσία. Προς έκπληξή του, συνειδητοποίησε πως η βασική περιοχή δεν έχει αλλάξει πολύ από το 1968. «Υπάρχουν, φυσικά, μερικά νέα κτήρια, τα οποία είτε αποφύγαμε είτε διορθώσαμε στο  post-production», λέει ο Παπαμιχαήλ. «Σκοπός μου ήταν να το κάνω να μοιάζει αληθινό, όχι στυλιζαρισμένο». 

Το μοντάζ της ταινίας επιμελήθηκε ο Άλαν Μπαουμγκάρτεν (‘’Οδηγός Διαπλοκής’’, ‘’Trumbo’’), ο οποίος χρησιμοποίησε επιπλέον και αρχειακό υλικό από τις διαδηλώσεις του 1968. «Δεν ήταν στις αρχικές μας προθέσεις, το σκέφτηκε ο Άαρον κάποια στιγμή. Το αρχειακό υλικό που προσθέσαμε στην ταινία είναι σε ασπρόμαυρο. Εκείνη την εποχή υπήρχε φυσικά έγχρωμο, αλλά το αλλάξαμε εμείς σε ασπρόμαυρο στην πορεία του post-production», λέει ο ίδιος. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε υλικό από την ταινία «Medium Cool» του Χάσκελ Γουέξλερ, η οποία διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1968 στο Σικάγο και το περιεχόμενό της είναι μυθοπλασία αλλά και ντοκιμαντέρ. Η ταινία υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον Παπαμιχαήλ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. 

Λίγα λόγια για την ταινία

«Η Δίκη των 7 του Σικάγου» είναι η νέα ταινία του Άαρον Σόρκιν, και είναι ένα ακόμα καυστικό πολιτικό θρίλερ από τον μάστερ του είδους. Ακολουθεί τα πραγματικά γεγονότα του 1968, όπου κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στους δρόμους για όσα συμβαίναν στο Βιετνάμ πήραν μεγάλες διαστάσεις και η κυβέρνηση του Λίντον Τζόνσον έδωσε το σήμα για πλήρη καταστολή - κάτι που τις μεταμόρφωσε σε εξέγερση. Περισσότερα εδώ.

Η ταινία κυκλοφορεί σε επιλεγμένες αίθουσες από την 1η Οκτωβρίου.