Εργα αντιπροσωπευτικών δημιουργών της σύγχρονης αφρικανικής τέχνης, Αφρικανών καλλιτεχνών και καλλιτεχνών της αφρικανικής διασποράς, επιλεγμένα από τη Συλλογή Χάρη Δαυίδ, παρουσιάζονται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), σε πέντε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, σχεδιασμένα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kallos Turin (τους αρχιτέκτονες Stephania Kallos και Abby Turin), σε επιμέλεια μιας ομάδας πέντε σημαντικών επιμελητών, όπου ο καθένας αναλαμβάνει ένα δωμάτιο, δημιουργώντας διαφορετικές συνομιλίες και προσεγγίσεις.
Τι σημαίνει UBUNTU;
UBUNTU είναι όρος προερχόμενος από τη Νότια Αφρική, μεταφράζεται είτε ως «ανθρωπότητα» είτε ως «ανθρωπιά», όπως αυτή καθορίζεται μέσα από τη σχέση του ατόμου με τους άλλους και με το κοινωνικό σύνολο, με την ανθρώπινη φύση και την αίσθηση της κοινής μοίρας του ανθρώπου πέρα από σύνορα και διακρίσεις.
Ως σημείο αναφοράς για την έκθεση αυτή, η λέξη υπογραμμίζει την έννοια της συλλογικότητας και το κοινό πνεύμα ανταλλαγής και ενότητας σε μια χρονική στιγμή όπου το θέμα των φυλετικών και άλλων διακρίσεων είναι επίκαιρο όσο ποτέ και η τέχνη των χωρών της Αφρικής και της διασποράς της καταξιώνεται διεθνώς στον πολύ-πολιτισμικό χώρο της σύγχρονης τέχνης.
Τι μας αφηγείται η σύχρονη αφρικανική τέχνη;
Η πολιτική, ιστορική και πολιτιστική πολυφωνία που χαρακτηρίζει την μετά-αποικιοκρατική Αφρική και εκφράζει τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αφρικανικής ηπείρου, είναι ο πυρήνας των έργων της έκθεσης, με διαφορετικές θεματικές, όπως η ιστορία της δουλείας, ο ρατσισμός και η εκμετάλλευση, οι φυλετικοί διαχωρισμοί κ.α.
Χωρίς Τίτλο / Μάσκα Κολάζ, 2017, έργο του Rashid Johnson (1977, Σικάγο, Ιλινόι, ΗΠΑ). Βινύλιο, χρώμα σε σπρέι, λαδοπαστέλ, μαύρο σαπούνι και κερί σε ξύλινο τελάρο με διάτρητο πλαίσιο καρυδιάς.
Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες;
Ifeoma Anyaeji, Lyle Ashton Harris, Κader Attia, Sanford Biggers, Virginia Chihota, Godfried Donkor, Ibrahim El-Salahi, Andrew Esiebo, Mary Evans, Ellen Gallagher, Theaster Gates, Lauren Halsey, Romuald Hazoumè, Lubaina Himid, Kudzanai-Violet Hwami, Taiye Idahor, Rashid Johnson, Moshekwa Langa, Kemang Wa Lehulere, Senzeni Marasela, Mohau Modisakeng, Meleko Mokgosi, Zanele Muholi, Wangechi Mutu, Kori Newkirk,Toyin Ojih Odutola, Chris Ofili, Pamela Phatsimo Sunstrum,Tschabalala Self, Yinka Shonibare, Shinique Smith, Hank Willis Thomas, Kara Walker, Lynette Yiadom-Boakye
Ποιοι είναι οι 5 επιμελητές;
- Osei Bonsu - Επιμελητής της Συλλογής Αφρικανικής Τέχνης της Tate Modern,
- Rashid Johnson - Eικαστικός
- Elvira Dyangani Ose - Λέκτορας του Goldsmiths College, Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Διευθύντρια του Τhe Showroom
- Emily Tsingou - Art Advisor
- Burkhard Varnholt -Συλλέκτης σύγχρονης τέχνης, Ιδρυτής του Kindl Zentrum für Ζeitgenössische Kunst στο Βερολίνο
Μάθε για τη Συλλογή Χάρη Δαυίδ
H Συλλογή Χάρη Δαυίδ είναι μια συλλογή έργων μετα-εννοιολογικής σύγχρονης τέχνης. Δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια και αποτελεί μια εκτεταμένη αλλά ειδικευμένη συλλογή η οποία περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό έργων από κορυφαίους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Αφρική και στη διασπορά, όπως και αφροαμερικανούς καλλιτέχνες.
ΕΜΣΤ Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Ισόγειο) από τις 19 Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 18 Μαρτίου 2021
(Η κεντρική φωτό είναι από το έργο Συνάθροιση, 2018 της Pamela Phatsimo Sunstrum, (1980, Mochudi, Μποτσουάνα). Μολύβι και ακρυλικό σε ξύλινο τελάρο).