Είναι πλέον γνωστό σε όλους, πως ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι το κλειδί του σώματος, στο να διατηρηθεί μια καλή υγεία.

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού, μέσω αμφίδρομων σημάτων που ενώνουν το νευρικό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ψυχολογικά stress επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, διακόπτοντας αυτά τα δίκτυα.

Οι ορμονικές αλλαγές που δημιουργούνται από το stress είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές συγκεντρώσεων σε κυτοκίνες (μόρια με οποία εκφράζεται κυρίως η ανθρώπινη ανοσία). Ψυχικά stress όπως χρόνιες κοινωνικές συγκρούσεις και υποαπασχόληση ή ανεργία είχαν σχέση με την ευαισθησία στους ιούς κρυολογημάτων, ενώ η ηλικία, το sex και η αυτοπεποίθηση, όχι.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Το 1977 σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο στο Yale γεννήθηκε η Συμπεριφοριακή Ιατρική. Αυτή η ειδικότητα προέκυψε από την ανάγκη να λάβουμε σοβαρά υπόψη την κλινική χρήση και σχέση των αποδείξεων από τις επιστημονικές έρευνες, που αργότερα έγιναν γνωστές ως Ψυχονευροανοσολογία (PNI).

Οι έρευνες του PNI συνεχίζουν να εξετάζουν τις σχέσεις νου, νευροενδοκρινoλογικού και ανοσοποιητικού συστήματος και οι αρχές της Συμπεριφοριακής και της Ιατρικής Νου/Σώματος εργάζονται να εφαρμόσουν αυτή τη γνώση σε θεραπευτικό επίπεδο.

"Η ερώτηση λοιπόν που χρειάζεται απάντηση είναι το ‘πώς μπορώ να το κάνω αυτό;’. Έρευνες στο χώρο της ιατρικής Νου-Σώματος, αποκάλυψαν μια σειρά από ‘γνωρίσματα ενδυνάμωσης ανοσοποιητικού’. Φάνηκε, δηλαδή, μετά από εξονυχιστικές μελέτες των ερευνητών, ότι αυτές οι ‘υγιείς συνήθειες’ μπορούν να αναπτυχθούν από τα άτομα, ώστε να λειτουργήσουν προστατευτικά από κλονισμό του ανοσοποιητικού και πρόοδο της ασθένειας. Αυτοί οι τρόποι συμπεριλαμβάνουν την συνειδητοποίηση της σχέσης νου-σώματος, την εκμάθηση του πώς να βλέπουμε τη ζωή με αίσθηση δέσμευσης, ελέγχου και πρόκλησης, ανάπτυξη δύναμης ανάκαμψης μετά από κάποια απώλεια και δυνατότητα να αποκαλύπτουμε τα τραυματικά μας συναισθήματα στον εαυτό μας και στους άλλους.

Η ‘Δύναμη Ανοσίας’ αποδεικνύεται από ένα άτομο που είναι ικανό να βρει χαρά, νόημα, ακόμα και υγεία, όταν η ζωή χτυπά με τις μεγαλύτερες προκλήσεις της.

Henry Dreher

Τότε πώς εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος;

Δεν βασίζεται σε μονάχα ένα σύστημα θεραπείας. Είναι εκλεκτική και χρησιμοποιεί τεχνικές και θεραπείες που προτείνονται από ποικιλία αρχών. Πολλές από τις τεχνικές θα είναι ήδη οικείες, μα κανείς ερευνητής ΡΝΙ ή πρακτικός Συμπεριφοριακής Ιατρικής δεν θα ισχυρισθεί ότι κάποια από αυτές είναι ‘η απάντηση’ ή  'η απόλυτη ΡΝΙ συνταγή'. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις.

Το ΡΝΙ δίνει ερευνητική έμφαση πέραν των παραδοσιακών θεραπειών και απόψεων της αλλοπαθητικής φαρμακευτικής (αν και δεν τις αποκλείει). Έκανε την τέχνη και επιστήμη της θεραπείας πιο ολοκληρωμένη και πιο πολύπλοκη.

Η Αγιουρβέδα, το πανάρχαιο αυτό ολιστικό σύστημα υγείας, που αποκαλείται και «ιατρική Νου/Σώματος», εδώ και πάνω από 5000 χρόνια μελετά το σημείο τομής του νου και του σώματος. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα δύο συναντώνται. Κάθε φορά που κάτι συμβαίνει στο νου, κάτι αντίστοιχα συμβαίνει και στο σώμα.

Η Αγιουρβέδα θεωρεί ότι αυτή η αλληλοσυσχέτιση πραγματώνεται σε ένα ενδιάμεσο μεταξύ νου και σώματος χώρο, όπου η σκέψη μετατρέπεται σε ύλη και αντίστροφα. Ο χώρος αυτός καταλαμβάνεται από τις τρεις λειτουργικές αρχές-ενέργειες που ονομάζονται ντόσα (Βατα – Πιττα – Καφα)**

Εάν αυτές διατηρούνται σε ισορροπία και αρμονία τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον, μπορεί να αποκτήσουμε ανοσία απέναντι στις ασθένειες και κατ’ επέκταση την απόλυτη υγεία.

Προκειμένου δε γι’ αυτό διαθέτει ένα ολόκληρο “οπλοστάσιο” όπως:

α) Lifestyle ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθένα

β) Προϊόντα (βοτανοθεραπεία, κρυσταλοθεραπεία , αρωματοθεραπεία κ.α)

γ) Ειδικές τεχνικές & κούρες

δ) Θεραπευτική - παραδοσιακή γιόγκα κ.α.

Ενώ κάποιες εξειδικευμένες προτάσεις για το ανοσοποιητικό περιλαμβάνουν και τα Ashwagandha, Amalaki, Oregano Oil, Vasaka, Tulasi κ.α., ειδικά μασάζ, Nasyam, Karna-pooran, ειδικές αναπνοές και ασάνες στην yoga.

Στον ειδικά διαμορφωμένο πολυχώρο της Αγιουρβέδα Ελλάς στην οδό Νίκης 28 στην Πλάκα - Σύνταγμα μπορεί κανείς να ωφεληθεί από όλα τα παραπάνω.

 

Η Σοφία Παπαδοπούλου είναι Χημικός και Πρόεδρος Αγιουρβέδα Ελλάς

Περισσότερες πληροφορίες: 210-3632350, 2310-887679

*   www.ayurveda-hellas.gr

** Πληροφορίες για της ενέργειες (VATA, PITTA, KAPHA) και για το αγιουρβεδικό σύστημα γενικότερα, στο εξαίρετο δείγμα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας: Αγιουρβέδα – Η ιατρική της Φύσης, εκδόσεις: Αγιουρβέδα Ελλάς Α.Ε.