FIAT 500X 1.3 FIREFLY DCT

Από την ίδρυση της το 1899 μέχρι και σήμερα η FIAT παραμένει σταθερά μία από τις πλέον καινοτόμες αυτοκινητοβιομηχανίες, παρουσιάζοντας μέσα σε 120 χρόνια ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο του αυτοκινήτου αλλά και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Για παράδειγμα, το 500Χ της δοκιμής προέρχεται ιστορικά από την πρωτότυπη δημιουργία του 1957 η οποία άλλαξε για πάντα το χώρο του αυτοκινήτου. Συμπαγές, πρακτικό και προσιτό αποτέλεσε την πρόταση της Fiat για ένα αυτοκίνητο που ήταν απλά θέμα χρόνου να μπει στο σπίτι κάθε ιταλικής οικογένειας και στις σκηνές του ιταλικού κινηματογράφου εποχής.

Με το Fiat 500 εκατομμύρια οδηγοί γνώρισαν την απόλαυση της αυτοκίνησης. Την ίδια στιγμή ο κόσμος αποκτούσε ένα μνημείο στιλ και σχεδιαστικής ευφυΐας η επίδραση του οποίου ξεπέρασε τα στενά όρια της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ από τις 23 Μαϊου 2019 περισσότεροι από 500.000 αγοραστές το έχουν προσθέσει στη δική τους shopping list.

 

Το Fiat 500X με μια ματιά

Στη βασική του έκδοση Urban 1.6 E-Torque ισχύος 110 ίππων το ανανεωμένο 500Χ προσφέρεται στα 15.900 ευρώ. Το μοντέλο δοκιμής που ανήκει στην οικογένεια Cross έρχεται με κινητήρα βενζίνης 1.3 ισχύος 150 ίππων και αυτόματο διπλό συμπλέκτη με τιμή στα 22.000 ευρώ.

 

Αντίστοιχα, υπάρχει έκδοση πετρελαιοκινητήρα 1.6 με 120 ίππους επίσης στα 22.000 ευρώ.

 

Εξοπλισμός κι Υπερηφάνεια

Η έμφαση στην ανανέωση του 500Χ κατευθύνθηκε στο σχήμα των εμπρός/πίσω προφυλακτήρων, στα φωτιστικά σώματα που μεταξύ άλλων έγιναν full LED εμπρός και LED πίσω. Το μεγαλύτερο βάρος όμως δόθηκε στο εσωτερικό με το ανανεωμένο UI/UX (User Interface/User Experience) του πίνακα οργάνων, στο πολυχρηστικό τιμόνι με την δερμάτινη επένδυση και τον έλεγχο λειτουργίας του ηχοσυστήματος καθώς και στην απεικόνιση του συστήματος πλοήγησης.

 

 

Ειδικά για τον πίνακα οργάνων, η FCA επιμένει στην αρχιτεκτονική των τριών ετερόκεντρων κύκλων που από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε σήμα-κατατεθέν της γενιάς. Στις δύο εξώτερες κυκλικές επιφάνειες έχουν τοποθετηθεί το ταχύμετρο και το στροφόμετρο. Ανάμεσά τους φιλοξενείται η ψηφιακή οθόνη TFT 3,5 ιντσών του υπολογιστή ταξιδιού για την οπτικοποίηση βασικών στοιχείων και δεδομένων λειτουργίας όπως κατανάλωση, μερικός χιλιομετρητής και ραδιοφωνική συχνότητα. Λίγο δεξιότερα, στην κεντρική κονσόλα, βρίσκεται η οθόνη του συστήματος Uconnect με λειτουργία αφής σε μέγεθος 7 ιντσών και High Definition με δυνατότητα MirrorLink, Apple CarPlay και Android Auto.

Εκτός από το design του πίνακα οργάνων, επίσης ισχυρή προτεραιότητα δόθηκε στην αναβάθμιση των συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού. Ο βασικός εξοπλισμός συμπεριλαμβάνει Traffic Sign Recognition όπου διαβάζεται η κάθετη σήμανση και τα όρια ταχύτητας των δρόμων, Speed Advisor, Lane Assist, ενώ στον προαιρετικό συναντάμε τα Safety Distance Manager (σε ταχύτητες άνω των 30 χλμ./ώρα), Autonomous Emergency Brake, Blind Spot Alert και Rear Cross Path Detection.

FireFly είναι ο Millennial Κινητήρας της Fiat

Κάτω από το μπροστινό καπό ζει και αναπνέει η ουσιαστικότερη αλλαγή της σειράς 500, ο κινητήρας 1.3 της οικογένειας FireFly Turbo. Ο νέος κινητήρας της FCA είναι συμβατός με προδιαγραφές Euro 6d-TEMP, διαθέτει φίλτρο συγκράτησης μικροσωματιδίων (GPF) και έχει ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα ελέγχου των βαλβίδων εισαγωγής τρίτης γενιάς (MultiAir III).

 

Τι μας αρέσει στο ανανεωμένο 500X

Στην κυριολεξία τα πάντα.
Για την ακρίβεια, όπως αναφέρονται παρακάτω, κάποια σε μεγαλύτερες και κάποια σε μικρότερες δόσεις. Κυρίως όμως αρέσει το γεγονός ότι πάντα υπάρχει ένας τρόπος να το αποκτήσεις, ειδικά αν απευθυνθείς στην FCA Bank η οποία δεν χρηματοδοτεί απλώς το πρώτο σου 500X αλλά μια μηχανή παραγωγής προσωπικών αναμνήσεων και νεανικής ιστορίας.