Το θέατρο Άλφα.Ιδέα παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αριστούργημα του Μάικλ Φρέιν, Alarms, σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Μπιμπή.
 
Μια ανυπάκουη αεροσυνοδός, δίνει της πρώτες οδηγίες μιας πτήσης που δεν θα γίνει ποτέ. Δύο ζευγάρια σε ένα ξενοδοχείο με δύο πανομοιότυπα δωμάτια. Δύο πανομοιότυπα δωμάτια ξενοδοχείου σε μια κοινή μέρα γίνονται ο τόπος του «εγκλήματος», όπου δυο σχεδόν πανομοιότυπα ζευγάρια κάνουν ένα σε βάθος παράλληλο απολογισμό της σχέσης τους και της μοναξιάς τους. Δίκλινα ζευγάρια σε δίκλινα δωμάτια. Δίκλινα ζευγάρια που δύσκολα ξεχωρίζεις το ένα από το άλλο. Και η αεροσυνοδός επίμονα να δίνει οδηγίες που κανείς δεν θα υπακούσει. Και ένα τέλος που μοιάζει απλά με την αρχή. Και μια αρχή που θα μπορούσε να είναι απλά το τέλος.
Το 1998, ο Μάικλ Φρέιν, αμέσως μετά το αριστουργηματικό «Κοπεγχάγη» , γράφει την προφητική φάρσα Alarms και καθιερώνεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους βρετανούς θεατρικούς συγγραφείς, κατορθώνοντας για μια ακόμα φορά να μιλήσει για σοβαρά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης με όπλο το χιούμορ, τον κυνισμό και την ειρωνεία, χαρακτηριστικά που από εκεί και πέρα θα αποτελέσουν το χαρακτηριστικό του συγγραφικό γνώρισμα.

-Λες να υπάρχω σαν μια συνεχόμενη οντότητα; Ή αν κλείσω τα μάτια μου και τα ξανανοίξω θα έχω εξαφανιστεί;
-Είμαι όμως στα αλήθεια εγώ, ή κάποιος άλλος , κάποιος ξένος που με κοιτάζει και αυτός;
-Μόνος μου μιλάω ούτως ή άλλως.
 
Στο έργο αυτό του Μάικλ Φρέιν, οι ανθρώπινες σχέσεις συνθλίβονται και αναδιαμορφώνονται με αριστοτεχνική δομή που θυμίζει άλλωστε comedia del arte, άλλοτε ψυχολογικό θέατρο και άλλοτε ακολουθεί πιστά τις τεχνικές της σύγχρονης βρετανικής φάρσας. Ένα έργο με καταιγιστικό ρυθμό, δομημένο ως μια συναισθηματική παρτιτούρα, γραμμένο για να προβληματίσει, να προκαλέσει στιγμές ασυγκράτητου γέλιου και να συγκινήσει το κοινό με τις ευαίσθητες υπαρξιακές βουτιές του. Είναι μια σε βάθος συγγραφική σπουδή, του Μάικλ Φρέιν, στα ρήγματα των ανθρωπίνων σχέσεων, όπως αυτά ορίζονται και διαμορφώνονται στη σύγχρονη εποχή.
 
“Ο Μάικλ Φρέιν, έχει αυτή τη σπάνια ικανότητα να δημιουργεί κωμικές φάρσες, γύρω από φιλοσοφικά υπαρξιακά ζητήματα και τα γέλια και οι ιδέες αλληλεπιδρούν αβίαστα.”
(Guardian)
 
Γεννήθηκε το 1933 στη Μεγάλη Βρετανία και έχει γράψει δεκάδες θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, έχει μεταφράσει κλασικούς συγγραφείς και έχει εργαστεί και ως δημοσιογράφος σε σημαντικές βρετανικές εφημερίδες. Από το 1966 έως σήμερα έχει αποσπάσει περισσότερα από 15 βραβεία για τα θεατρικά του έργα, ενώ το έργο του Alarms απέσπασε διθυραμβικές κριτικές όπου και αν ανέβηκε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Κώστας Γάκης
Φώτα: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθος Σκηνοθέτη: Ειρήνη Αλεξάκη
Δ/νση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
 Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Νεφέλη Κουρή, Γιώργος Βουρδαμής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πρεμιέρα Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 21:15
                                                    Κάθε Σάββατο 21:00 και Κυριακή 19:00
Διάρκεια: 90 λεπτά 
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο), 12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό)
Που: Θέατρο Άλφα.Ιδέα, Πατησίων 37 και Στουρνάρα 51, Αθήνα
Τηλ.: (210) 5238742, 5221444
Τρόποι πρόσβασης: Στάση Μετρό ΟΜΟΝΟΙΑ

Το θέατρο Άλφα.Ιδέα στα social media:
Άλφα.Ιδέα site
Facebook Page
Instagram 

Φωτογραφίες