Κάτι μας λέει ότι η κωμωδία "Ντόλλυ η προξενήτρα" θα κάνει τα βράδια του χειμώνα σου μαγικά και εμείς ανυπομονούμε για την πρεμιέρα της (με την ανάρρωση της αγαπημένης Βίκυς Σταυροπούλου η οποία έσπασε το πόδι της) στις 19 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αλίκη.

 

 

Τι πιο ωραίο άλλωστε από μια κωμωδία που δεν παύει να είναι τρυφερή; Όταν μάλιστα ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κάνει την διαφορά που τόσο χρειάζεται η χώρα μας και δίνει την ευκαιρία σε νέους ηθοποιούς να μας δείξουν και αυτοί -και όχι μόνο τα μεγάλα ονόματα του χώρου- το καταπληκτικό τους ταλέντο.

Tα Αθηναϊκά Θέατρα θα εγκαινιάσουν λοιπόν, τις θεατρικές τους δραστηριότητες στο θέατρο Αλίκη με το έργο του Θόρντον Ουάιλντερ "Ντόλλυ, η προξενήτρα", σε μετάφραση Θοδωρή Πετρόπουλου, σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, σκηνικά Αθανασίας Σμαραγδή, κοστούμια Ηλένιας Δουλαδίρη και Παναγιώτη Λαμπριανίδη, μουσική επιμέλεια Γιάννη Χριστοδουλόπουλου και έναν λαμπερό θίασο πρωταγωνιστών: Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Γιάννη Σαρακατσάνη, Γιώργο Ψυχογιό, Σταύρο Σβήγκο, Αλεξάνδρα Ούστα, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Αχιλλέα Σκεύη και η Ρένια Λουιζίδου. Μαζί τους οι: Νατάσσα Κοτσοβού, Χάρης Γρηγορόπουλος, Θοδωρής Ρωμανίδης, Γιώργος Δεπάστας.

Πρόκειται για μια κωμωδία καταστάσεων που διαδραματίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι ήρωες γοητευτικοί και αθώοι, λαμπεροί και ανθρώπινοι, μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι ερωτικών καταστάσεων με κεντρική ηρωίδα την καλοκάγαθη, περίεργη, κουτσομπόλα και καταφερτζού προξενήτρα, την Ντόλλυ.

 

Η Ντόλλυ που θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη προξενήτρα της διπλανής πόρτας, ειδικεύεται στο να μπλέκεται στις αισθηματικές υποθέσεις των γύρω της και να τις χειρίζεται έτσι όπως εκείνη... τη συμφέρει.

 

Η Ντόλλυ έχει αναλάβει να βρει την ιδανική σύζυγο στον πλούσιο έμπορο Οράτιο Βαντεργκέλντερ ο οποίος είναι ένας δύστροπος, σπαγκοραμμένος, γκρινιάρης και αντιπαθητικός χήρος από χρόνια. Απρόσμενες καταστάσεις, ερωτικές ραδιουργίες που τις χειρίζεται με μαεστρία αυτή η τετραπέρατη προξενήτρα συνυπάρχουν σ' έναν καταιγιστικό ρυθμό κωμικών καταστάσεων.

 

Στο ιδιόμορφο ερωτικό γαϊτανάκι που στήνεται, μπλέκονται οι δύο νέοι, μεροκαματιάρηδες υπάλληλοι του Οράτιου, η ανιψιά του που μαραζώνει γιατί θέλει να παντρευτεί τον ζωγράφο με τον οποίο είναι ερωτευμένη αλλά ο θείος της αντιδρά σ' αυτή τη σχέση, μια χήρα ιδιοκτήτρια καπελάδικου στη Νέα Υόρκη, υποψήφια νύφη για τον Οράτιο κι από κοντά η αφελής και "άβγαλτη" βοηθός της. Κοινή αγωνία όλων τους η δίψα για περιπέτεια, για έρωτα, για ζωή καθώς προσπαθούν να γλιτώσουν από τη μοναξιά τους βρίσκοντας το έτερόν τους ήμισυ. Όλοι μαζί, στο αποκορύφωμα της φάρσας που ξετυλίγεται, θα βρουν καταφύγιο στο σπίτι μιας εκκεντρικής γεροντοκόρης που έχει αυτοχρισθεί "προστάτιδα των ερωτευμένων".

 

Μια παράσταση, γεμάτη ρυθμό, με την τρυφερότητα μιας άλλης εποχής, του περασμένου αιώνα, που σατιρίζει την καθημερινότητα και τα απρόοπτά της όπως τη ζούσαν οι άνθρωποι τότε. Με έκπληξη ο θεατής διαπιστώνει ότι στο βωμό του έρωτα τίποτα δεν έχει αλλάξει... και μακάρι η κυρία Ντόλλυ, αυτή η εκπληκτική προξενήτρα να ζούσε στις μέρες μας. Θα τα έκανε όλα πιο αθώα και πιο μαγικά!

Πού;

Θέατρο Αλίκη

Αμερικής 4, Αθήνα, 210 3210021

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή: 20.00,  Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18:00 (λαϊκή), 21:00.

Τιμές Εισιτηρίων: Τετάρτη έως Παρασκευή: 17 ευρώ, Σάββατο & Κυριακή: 20 ευρώ, Σάββατο απόγευμα: 15 ευρώ (λαϊκή).

 

Ο Θόρντον Ουάιλντερ είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό κυρίως από το θεατρικό του έργο "Η μικρή μας πόλη" που παρουσιάζει με ευαισθησία και τρυφερότητα την ανθρώπινη καθημερινότητα. Με την "Προξενήτρα" που γράφει σε τελική μορφή το 1953 αποτίει φόρο τιμής στην κωμωδία χαρακτήρων μιας πιο ρομαντικής και αθώας εποχής μεταφέροντας τη δράση στις αρχές του 20ου αιώνα.

 

Στην Ελλάδα το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1961 από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η Ντόλλυ είναι ο προτελευταίος ρόλος που ερμήνευσε η σπουδαία Έλλη Λαμπέτη το 1980 έχοντας στο πλάι της ως συμπρωταγωνιστή της τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η "Προξενήτρα" είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό και από τη διασκευή του έργου σε μιούζικαλ με τον τίτλο Hello, Dolly.