Μπορεί η ποίηση και η λογοτεχνία να σου δημιουργούν λίγη ‘’ένταση’’ λόγω του σχολείου και των πανελληνίων, αλλά αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να έρθεις πιο κοντά σε αυτή την ξεχωριστή μορφή τέχνης.

Έτσι, στις 31 Οκτωβρίου στις 19:00, το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Κολωνάκι, θα ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχτεί σε μια ειδική βραδιά την ποιήτρια του Λουξεμβούργου Anise Koltz και την αγαπημένη ελληνίδα ποιήτρια, Κική Δημουλά. Πρόκειται για μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού κύκλου «Λέξεις επί Σκηνής» που παρουσιάζει το Γαλλικό Ινστιτούτο και αποτελεί ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο να φέρει τους νέους και όσους το επιθυμούν, πιο κοντά στην ποίηση και στην αξία του λόγου.

Η Anise Koltz γεννήθηκε στο Λουξεμβούργου όπου και ζει. Εξαιτίας της γερμανικής Κατοχής στον τελευταίο πόλεμο υποχρεώνεται να στραφεί προς τον γερμανικό πολιτισμό. Τα πρώτα της βιβλία εκδίδονται στο Λουξεμβούργο και στη Γερμανία, αλλά από τη δεκαετία του ’80 και μετά, γράφει μόνο στα γαλλικά τονίζοντας πως «…η γλώσσα μας είναι ιερή. Ας την προστατεύουμε, ας την προσέχουμε σαν μια φωτιά που δεν πρέπει να σβήσει ποτέ γιατί είναι αυτή που πρέπει να φωτίσει τον κόσμο». Από την άλλη, η Κική Δημουλά είναι μια εξέχουσα φυσιογνωμία της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Έχει τιμηθεί πολλές φορές από την Ελληνική Πολιτεία και την Ακαδημία Αθηνών, ενώ το 2009 της απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας. Έχει υπογράψει 13 ποιητικές συλλογές και 4 δοκίμια, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και είναι αγαπημένη ποιήτρια κυρίως των γυναικών!

Οι δύο ποιήτριες θα μιλήσουν για την τέχνη της ποίησης και το έργο τους, απαγγέλλοντας επιλεγμένα αποσπάσματα από τις δουλειές τους. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.