Σε ποιον δεν αρέσει να χορεύει; Όταν όμως ο χορός γίνεται Τέχνη και εσύ θεατής, τότε τα νοήματα αλλάζουν και το θέαμα μπορεί να σε πάει σε άλλο… Γαλαξία!

Το Εθνικό Θέατρο συμπράττει για πρώτη φορά με την Εθνική Λυρική Σκηνή, δημιουργώντας με ‘’αρχηγό’’ τον διεθνώς αναγνωρισμένο χορογράφο και χορευτή Αντώνη Φωνιαδάκη, μια εντυπωσιακή παραγωγή στην σκηνή του ΡΕΞ στο κέντρο της Αθήνας. Η παράσταση Γαλαξίας θα συνδυάσει τον σύγχρονο χορό με το κλασικό μπαλέτο, μέσα σε μια σκηνική ροή που θα επιδιώξει να ανακαλύψει από πού ερχόμαστε και που πηγαίνουμε ως όντα.

Κάπως έτσι, η σκηνή του θεάτρου θα γεμίσει με αστέρια και τα σώματα των χορευτών της Λυρικής Σκηνής σε συνδυασμό με τους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, θα μας ‘’εξιστορήσουν’’ την δημιουργία του σύμπαντος! Στόχος των δημιουργών, πέρα από το καλλιτεχνικό κομμάτι, είναι να φέρουν τους θεατές και ειδικά τους νέους, κοντά στην τέχνη του χορού και τον μαγικό κόσμο της μουσικής, της κίνησης και της φαντασίας.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν νεαροί απόφοιτοι της Λυρικής (του μπαλέτου και του σύγχρονου χορού), αλλά και τελειόφοιτοι ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο. Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, σημειώνει σχετικά: «Η διαρκής έρευνα στην τέχνη μου με έχει οδηγήσει συχνά σε νέες αναζητήσεις, πειραματικές αναγνώσεις, απρόσμενες συμπράξεις. Η πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με την Εθνική Λυρική Σκηνή, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Διευθυντής Μπαλέτου της ΕΛΣ, με οδήγησε στην έρευνα της αρχής των πραγμάτων, της «stelliferous era», που σημαίνει κάτι σαν «αστερογενής εποχή». Ο όρος περιγράφει την εποχή του σύμπαντος που διανύουμε, κατά την οποία η ύλη μετατράπηκε σε αστέρια και γαλαξίες, συνεπώς κατά την οποία γεννήθηκαν ο ήλιος μας και το αστρικό σύστημα που τον περιβάλλει. Η παράσταση Γαλαξίας επιχειρεί να εξερευνήσει την προσπάθειά του ανθρώπου να ορίσει ό,τι γνωρίζει και ό,τι ερευνά. Μέσα από τις συνθέσεις των Ξενάκη, Λίγκετι, Ταρρίντ,  μέσα από τον λόγο των ηθοποιών και την κίνηση των χορευτών, η παράσταση Γαλαξίας έρχεται αντιμέτωπη με τα μεγάλα ερωτήματα του ανθρώπου, χωρίς να προσπαθεί να δώσει απαντήσεις».

Γαλαξίας του Αντώνη Φωνιαδάκη

Θέατρο ΡΕΞ - Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη"

Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (από 3 έως 27 Νοεμβρίου)

Μουσική Γκυαίργκυ Λίγκετι, Ιάννης Ξενάκης, Ζυλιέν Ταρρίντ