Προς όλους αυτούς που τελειώνουν το σχολείο και αρχίζει να τους λείπει μετά από λίγο (ω ναι, συμβαίνουν κι αυτά), να πω ότι η σχολή και οι συμφοιτητές σου λείπουν ΑΚΟΜΗ περισσότερο μόλις αποφοιτήσεις. Η φοιτητική ζωή είναι η επιβράβευση για την προσπάθεια που έκανες στο σχολείο και πέρα από τις γνώσεις που σου προσφέρει, οφείλεις στον εαυτό σου να περάσεις - το λιγότερο - τέλεια, να γνωρίσεις κόσμο, να βγεις, να διασκεδάσεις (να μην πατήσεις καμιά βδομάδα στο μάθημα για να πηγαίνεις διαρκώς για καφέ με τους νέους φίλους σου - αλλά αυτό δεν το έμαθες από εμένα).
Με άλλα λόγια, με τη φοιτητική ζωή κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον πραγματικό κόσμο και θα δεις, θα τη λατρέψεις!
Τι σου προσφέρει πέρα από τις γνώσεις και το πτυχίο;
1. Φίλους. Πρώτο και καλύτερο αυτό. Πολλούς ή λίγους - δεν έχει σημασία - αλλά καλούς φίλους που θα κάνετε μαζί τα πρώτα σας βήματα προς τον έξω κόσμο και την ανεξαρτησία, θα έχετε ίδιους στόχους και παρόμοια όνειρα και πού ξέρεις, μπορεί να γίνετε συνάδελφοι στο μέλλον. (να, και θα γιορτάσεις μαζί τους τα 102α σου γενέθλια!).
2. Κίνητρο για να μάθεις/κάνεις περισσότερα. Πέρα από τα βιβλία και τα μαθήματα, θα αρχίσεις να ψάχνεσαι για το μέλλον σου. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά μέσα στα φοιτητικά χρόνια ωριμάζεις, κατασταλάζεις, βρίσκεις το δρόμο σου ή έστω τα μονοπάτια που θα σε οδηγήσουν στο στόχο σου.
3. Ανάγκη για ανεξαρτησία. Ψάχνεις δουλειά για να βγάλεις κάποια χρήματα και να μη στηρίζεσαι τόσο στους γονείς σου, θέλεις να εξερευνήσεις την πόλη σου και να πας παντού, μαθαίνεις να κινείσαι μόνη σου, αναλαμβάνεις ευθύνες, ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ.
4. Μαθαίνεις να συνυπάρχεις με άλλους (που μπορεί να μην ταιριάζετε). Όχι όπως στο σχολείο που δεν είχες άλλη επιλογή γιατί θα τα άκουγες από τη δασκάλα, εδώ θα χρειαστεί να συνεργαστείς με πολλά διαφορετικά άτομα για εργασίες, παρουσιάσεις, εργαστήρια που διαφορετικά μπορεί να σου κοστίσουν ένα μάθημα ή ένα εξάμηνο (πολύ χειρότερο από την κατσάδα της δασκάλας).
5. Αποδέχεσαι το διαφορετικό. Σέβεσαι το άτομο που ήρθε από την επαρχία, ενώ εσύ είσαι από την πόλη και το αντίστροφο. Το παιδί που ήρθε από το εξωτερικό να κάνει την προσπάθειά του στη σχολή σου. Την κοπέλα που σπουδάζει παράλληλα με τη δουλειά της, την άλλη που έχει δυο παιδιά και επέστρεψε να πάτει το πτυχίο της και πόσους ακόμη που δεν είναι στη φάση και την ηλικία σου. Στο πανεπιστήμιο δεν είστε όλοι στα ίδια, αλλά μαθαίνεις να σέβεσαι το διαφορετικό και να κάνεις παρέες από άλλους κύκλους.
6. Τρως τα μούτρα σου με τον πρώτο σου έρωτα. Προφανώς κι ο πρώτος έρωτας μπορεί να έχει υπάρξει ήδη στα σχολικά σου χρόνια, αλλά εδώ έχεις περισσότερες ελευθερίες - θεωρητικά πάντα - για να τον ζήσεις στο φουλ. Θα πέσεις στα λάθος άτομα, θα φας τα μούτρα σου, θα συνέλθεις, θα βρεις τον κατάλληλο (δεν μπορεί!). Ναι, όλα αυτά στη φοιτητική ζωή.
7. Αποκτάς άποψη για θέματα, είτε αυτά είναι πολιτικά, είτε κοινωνικά. Δε μένεις σ' αυτά που ακούς στο σπίτι ή στο περιβάλλον σου γενικότερα, αλλά ψάχνεσαι λίγο παραπάνω και διαμορφώνεις την προσωπική σου άποψη.
8. Βγαίνεις από το καβούκι σου και κοινωνικοποιείσαι. Αυτό διαφέρει από το να κάνεις φίλους γιατί μπορεί να συναναστρέφεσαι κοινωνικά με άτομα που ξέρεις από την αρχή ότι δε σου ταιριάζουν για παρέα. Τι εννοείς δε θες να μιλάς με περισσότερα άτομα πέρα από τους φίλους; Για τις καλές σημειώσεις θα αναγκαστείς!
Καλή αρχή!