Ξεστομίζεις σε φίλους και γνωστούς ότι πηγαίνεις απ’ το σπίτι στη σχολή ή τη δουλειά με το ποδήλατο. Σε κοιτάζουν λες κι έχεις ανέβει στο Έβερεστ, σ' έριξε χιονοστιβάδα, έσκασες σε χαντάκι και είχες μόνο μία γρατζουνιά. Η περίπτωση του ποδηλάτου είναι ίσως απ’ τις πιο καραμπινάτες περιπτώσεις αφόρητου ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ! Μα τι ακούς κι εσύ...

Κάνεις αυτή την απόσταση με ποδήλατο κάθε μέρα; Δεν φοβάσαι;
Σίγουρα στην αρχή έχεις… τρακ. Όπως έχεις σε κάθε τι που κάνεις πρώτη φορά. Όχι όμως γιατί φταίει το ποδήλατο. Αλλά γιατί στην Ελλάδα όλοι νομίζουμε πως ο κάθε δρόμος μας ανήκει. «Κάνε στην άκρη ρε με το ποδήλατο να περάσω. Πώς τολμάς και μου κόβεις το δρόμο;» έχει ακουστεί τουλάχιστον μια φορά από κάθε καράβλαχο οδηγό που σέβεται τον εαυτό του.

Είναι επικίνδυνο για σένα, τα… αυτοκίνητα και τα μηχανάκια
Ναι όντως. Το ποδήλατο είναι επικίνδυνο γιατί κάποιοι ποδηλάτες οδηγούν με την προαναφερθείσα νοοτροπία. Όπως και πολλοί οδηγοί αυτοκινήτου. Όπως και πολλοί μοτοσικλετιστές. Άρα όσο επικίνδυνο είναι το ένα, είναι και το άλλο. Εκτός αυτού, στατιστικά τα ποδήλατα βρίσκεται στον πάτο των τροχαίων ατυχημάτων.

Η Αθήνα δεν προσφέρεται για ποδήλατο
Όπου Αθήνα βάλε όποια πόλη θες. Κι όμως αυτός είναι άλλος ένας αστικός μύθος. Σε κάποιες περιοχές της Αθήνας για παράδειγμα όπως στα Βριλήσσια, την Κηφισιά ή τον Φλοίσβο -για να μην πάμε στην Πάτρα και τα Τρίκαλα- το ποδήλατο είναι το βασικό μέσο μεταφοράς. Εντάξει, δεν είμαστε Άμστερνταμ, αλλά ούτε και πρωτεύουσα που δεν χωράει ποδηλατόδρομους.

Οι ποδηλάτες είναι… Χιπστερομόδα
Ναι, όπως μόδα είναι και το αμάξι. Τι να κάνουμε; Σαφώς υπάρχουν αυτοί που το παίρνουν για να κάνουν φιγούρα, αλλά μειονεκτούν. Θα τους βρεις συχνά στα Freeday που γίνονται τα βράδια της Παρασκευής, με τις ποδηλατάδες από το Θησείο μέχρι νότια, βόρεια ή δυτικά προάστια.

Το παίζεις οικολόγος
Αυτό έχει μια δόση αλήθειας. Από πότε όμως είναι κακό να κάνεις ποδήλατο για οικολογικούς λόγους; Θα ψέξουμε τον άλλον που δεν θέλει να ρυπαίνει με παραπάνω καυσαέριο τον αέρα που αναπνέεις εσύ με το αμάξι-φουγάρο; Γούστο του και καπέλο του.