Οι ζωές ανθρώπων της τέχνης αποτελούσαν πάντοτε μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τον κινηματογράφο και ιδίως το Hollywood. Με αφορμή το Big Eyes και το Mr Turner που θα δούμε στο τέλος του 2014 θυμόμαστε μερικές ακόμα ταινίες-βιογραφίες γνωστών ζωγράφων.

Big Eyes: Η Margaret Keane έζησε για δύο σχεδόν δεκαετίες κάτω από την καταπίεση του συζύγου της να ζωγραφίζει τους πίνακές της και να παίρνει την δόξα εκείνος. Τα υπερμεγέθη και ολοστρόγγυλα μάτια στα πορτρέτα της προσέδωσαν μια νέα διάσταση στον υπερρεαλισμό προσμεμειγμένο με τον ρεαλισμό. Ο Tim Burton φέρνει τη ζωή της στο πανί με την Amy Adams να ετοιμάζεται για το 2/2 στις υποψηφιότητες για Α΄ Γυναικείο Ρόλο στα  Όσκαρ. Μαζί της ο κάτοχος δύο Όσκαρ Christopher Waltz, που θέλει για πρώτη φορά να διεκδικήσει τον Α΄ Ανδρικό, η Krysten Ritterκαι ο Jason Schwartz.

Mr Turner : Από τους καλλιτέχνες που αναγνωρίστηκαν στην εποχή τους, αφού ήταν μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών και έζησε μια τρίφυλλη ζωή, με ταξίδια, σεξ, βιασμό της πρώτης του ερωμένης και πολλά άλλα. Ο MikeLeigh αποτυπώνει όλο το ενδότερο της προσωπικότητας του Joseph Mallord William Turner, τον οποίο ενσαρκώνει ο Timothy Spall.

Pollock: Ο Ed Harris σε έναν από τους ρόλους-highlight στην καριέρα του, σκηνοθετεί τον εαυτό του και ενσαρκώνει τον Jackson Pollock, έναν καλλιτέχνη που εισήγαγε έναν op art χαρακτήρα στη ζωγραφική και αναδείχτηκε πρωτοπόρος στο κίνημα του εξπρεσιονισμού, ενώ ο τρόπος που έφτιαχνε τα έργα του, όχι πάνω σε καμβά, αλλά σε χαρτί που ήταν απλωμένο στο πάτωμα και έριχνε μπογιά ως πινελιά, ήταν απαράμιλλος.

Frida : Η Salma Hayek γίνεται η μυστακοφόρα Frida Kahlo, μια καλλιτέχνιδα με μεγάλη επιρροή και μια ζωή γεμάτη σουρρεαλισμό. Στα 6 της πέρασε πολυομυελίτιδα και το ένα της πόδι έμεινε ημιπαράλυτο, ενώ στα 18 της έπαθε ένα σοβαρό ατύχημα και έμεινε στείρα. Στα έργα της βλέπουμε την προσπάθειά της να εκφράσει την λύπη της τόσο για την αδυναμία να κάνει παιδιά όσο και για την σεξουαλικότητά της, με το πρόσωπό της να βρίσκεται στους περισσότερους πίνακες. Όταν παντρεύτηκε τον σύζυγό της Diego Rivera του απαίτησε πίστη, αλλά κανείς από τους δύο δεν το έκανε. Μάλιστα, έτυχε να έχουν και την ίδια ερωμένη, ενώ ο Rivera πήγε και με την αδελφή της.

Lust For Life : Ο Kirk Douglas είναι ο Vincent Van Gogh και ο Anthony Quinnο avant-garde Paul Gauguin. Οι δυο τους συναντώνται σε μια περίεργη φάση του πρώτου, αφού έχει πέσει σε καλλιτεχνικό τέλμα και έχει παρασυρθεί από τη θρησκεία και τον ακτιβισμό. Ο Quinn κέρδισε Όσκαρ Β΄Ανδρικού Ρόλου, ενώ ο Douglasήταν υποψήφιος για τον Ά Ανδρικό.

The Agony and The Ecstasy : Ο Charlton Heston είναι ο Μικελάντζελο Μπουοναρότι και ο Rex Harisson ο Πάπας Ιούλιος. Σε μια ταινία του 1965 παρακολουθούμε την διαφορετική οπτική των δύο αντρών του 16ου αιώνα για το πώς πρέπει να γίνει η Καπέλα Σιξτίνα.

Seraphine: Αντικριστά από τις ΗΠΑ και το Hollywood, στη Γαλλία, ο Martin Provostκαθοδηγεί τη Yolande Moreau στον ρόλο της Γαλλίδας ζωγράφου Seraphine, η οποία από οικιακή βοηθός και χωρίς να έχει κάνει κάποιες σπουδές αναβλύζει ζωγραφικό ταλέντο χρησιμοποιώντας πρωτόγονα υλικά, όπως το αίμα