Ολες τρελαινόμαστε για τις γιορτές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλές αρχίζουμε την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα απ΄τον Σεπτέμβρη (πριν κι απ΄το Jumbo, δηλαδή) κι ας ξέρουμε πλέον τι παίζει με την υπόθεση "Άγιος Βασίλης". Κάτι άλλο μας αρέσει είναι να ονειρευόμαστε ταξίδια. Ταξίδια σε μέρη μακρινά κι εξωτικά, όπως τα νησιά του Ειρηνικού, και σε μέρη γραφικά και παραμυθένια, όπως η Βενετία και η Πράγα. Ας συνδυάσουμε λοιπόν αυτές τις δύο αγάπες και ας κάνουμε μια διαδικτυακή βουτιά στις πιο ξεχωριστές και συναρπαστικές γιορτές απ'όλα τα μέρη του κόσμου!

Κινέζικη Πρωτοχρονιά

Στην Κίνα η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται την πρώτη ημέρα του κινέζικου ημερολογίου, συνήθως τον Φεβρουάριο. Οι Κινέζοι ντύνονται με υπέροχες χρυσοκόκκινες στολές και πλημμυρίζουν τους δρόμους με εντυπωσιακά άρματα, όπως αυτό με το χαρακτηριστικό σχήμα του δράκου. Σκοπός της γιορτής, όπως και στην Ευρώπη, είναι να φέρει καλή τύχη στον κόσμο.

 Καρναβάλι, Ρίο ντε Τζανέιρο

Τεράστια άρματα με χιλιάδες χορευτές, εφαρμοστά κορμάκια και εντυπωσιακά στέμματα, φτερά, πούπουλα και οι ξέφρενοι ρυθμοί της σάμπα κάνουν το Καρναβάλι του Ρίο μοναδικό στον κόσμο. Δεν ξέρεις τι να πρωτοζηλέψεις: το κέφι που ξεχύνεται στους δρόμους σαν χιονοστιβάδα ή τις κορμάρες που έχουν οι βραζιλιάνες χορεύτριες;

Καρναβάλι, Βενετία

Οι μυστηριώδεις βενετσιάνικες μάσκες και οι κομψές θεατρικές φορεσιές κάνουν το καρναβάλι της -ούτως ή άλλως- ατμοσφαιρικής Βενετίας να μοιάζει με εικόνα βγαλμένη από παραμύθι.

Φεστιβάλ του Φωτός Γι Πενγκ, Ταϊλάνδη

Σ'αυτή την βουδιστική γιορτή, οι Ταϊλανδέζοι αφήνουν από ένα φαναράκι στον αέρα αφού πρώτα κάνουν μια ευχή. Το θέαμα που προσφέρουν τα χιλιάδες φαναράκια που αιωρούνται στον νυχτερινό ουρανό πραγματικά κόβει την ανάσα.

Χόλι, Ινδία

Γνωστό και ως Φεστιβάλ των Χρωμάτων ή Φεστιβάλ της Αγάπης, το Χόλι είναι μία από τις μεγαλύτερες ινδουιστικές γιορτές. Οι Ινδοί τιμούν τον ερχομό της Άνοιξης και ελπίζουν σε μια καλή σοδειά χορεύοντας, τραγουδώντας, αλλά κυρίως πετώντας πολύχρωμες μπογιές ο ένας στον άλλο. Αν θες να πάρεις μια μικρή γεύση του χρωματομπουγελώματος, μπορείς να επισκεφτείς τα Φεστιβάλ Χρωμάτων που πραγματοποιούνται  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια.

Ημέρα των Νεκρών, Μεξικό

Μπορεί να ακούγεται καταθλιπτική, αλλά είναι μια γιορτή με αρκετό χρώμα και φως. Οι Μεξικάνοι προσεύχονται για να γυρίσουν οι ψυχές των νεκρών τους στη γη  και στολίζουν τα σπίτια και τα νεκροταφεία τους με κεριά, διάφορα ζαχαρωτά (π.χ. σε σχήμα κρανίου) και πολύχρωμα λουλούδια για να τους υποδεχτούν.

Τοματίνα, Ισπανία

Κάθε τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου περισσότεροι από 40 χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται στην πόλη Bunol της Ισπανίας για να παίξουν...ντοματοπόλεμο. Ο λόγος; Απλά για πλάκα! Μέσα σε λίγες ώρες ο ντοματοχείμαρρος κατακλύζει όλους τους δρόμους της πόλης, αφού πετιούνται συνολικά πάνω από 100 τόνοι ντομάτας.