Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης σήμερα και εμείς αποφασίσαμε να σοβαρευτούμε και να σου υπενθυμίσουμε ότι η αποταμίευση δεν ξεκινά απαραίτητα μετά τα 35. Καλό είναι λοιπόν να μάθεις όσο νωρίτερα γίνεται να διαχειρίζεσαι σωστά τα χρήματα που έχεις στη διάθεση σου ή τον μισθό σου,αν είσαι από τις τυχερές που έχουν ήδηδουλειά.

Μετά από μεγάλη συζήτηση μεταξύ μας, σου προτείνουμε  δοκιμασμένες και πάντα αποτελεσματικές τεχνικές αποταμίευσης. Δώσε προσοχή:

1. Ολα ξεκινούν με το σωστό ΟΧΙ

Και τι εννοούμε με αυτό; Εννοούμε να είσαι σίγουρη ότι μπορείς κι εσύ να κάνεις αποταμίευση. Δεν είναι καμία φιλοσοφία. Πρόκειται για τη σωστή διαχείριση των χρημάτων σου ώστε να μην μένεις ταπί κάθε τέλος του μήνα αλλά και να εκπληρώνεις τους μακρυπρόθεσμους στόχους σου. Το πιο σημαντικό βήμα για να το πετύχεις είναι να μάθεις να λες στον εαυτό σου "όχι". Και να είσαι σίγουρη ότι μόλις το μάθεις θα σου αρέσει πολύ.

2. Αγάπησε το ποδήλατο (ή επειδή η πόλη  δεν το αγαπά και πολύ) αγάπησε τα ΜΜΜ

Θέλεις να πας στη σχολή σου, στο καφέ σου, στη δουλειά σου; ΜΗΝ πάρεις ταξί. Χωρίς να το καταλάβεις τα περισσότερα λεφτά σου φεύγουν για τις μετακινήσεις σου. Ταξί σου επιτρέπουμε να πάρεις μόνο αν ΔΕΝ έχει μέσα, αν πηγαίνεις για συνέντευξη σε δουλειά ή στο γιατρό. Επίσης φρόντισε να βγάλεις μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα. Συμφέρει πολύ.

3. Λίστα και πάλι λίστα

Προσωπικά, τρελαίνομαι να φτιάχνω λίστες για τα πάντα και έχω διαπιστώσει ότι αφενός με εξυπηρετούν και αφετέρου σώζουν την τσέπη μου. Λίστα λοιπόν πριν το σούπερ μάρκετ, λίστα πριν τα ψώνια στην Ερμού, λίστα και για τις μελλοντικές σου αγορές, λίστα και για τις διακοπές σου. Έτσι θα θέσεις με τον αποτελεσματικότερο τρόπο όριο στα έξοδα σου.

 

4. Ναι στο ATM 

Είναι πολύ εξυπηρετικό αλλά φρόντιζε κάθε φορά που κάνεις αναλήψεις να μην σηκώνεις όλα σου τα λεφτά με την μια και επίσης να ζητάς απόδειξη ώστε να ξέρεις πόσα λεφτά απομένουν στον λογαριασμό σου. Το καλό της τράπεζας είναι ότι ίσως και να βαρεθείς να πας μέχρι εκεί για να σηκώσεις λεφτά αν κάτι δεν είναι αναγκαίο. Επίσης προτίμησε να σηκώνεις 50 ευρώ και όχι 20. Το 50ρικο το εκτιμάς περισσότερο και συνήθως δυσκολεύεσαι να το ξοδέψεις αμέσως.

(5. Διάβασε το άρθρο μας για τις έξυπνες αγόρες στις εκπτώσεις!)

6. Πες ναι στα διαδικτυακά καταστήματα

Είναι πολλά, με τέλεια και σπάνια items και καμιά φορά έχουν πολύ καλές εκπτώσεις. Άσε που μπορείς να βρεις από ρούχα και αξεσουάρ μέχρι φτηνά εισιτήρια για θέατρο, για ξενοδοχεία, για ιατρικές εξετάσεις.

7. Ναι στο γυμναστήριο αλλά όχι στις ετήσιες συνδρομές

Μπορείς να πληρώνεις λίγο παραπάνω τον κάθε μήνα αλλά αν θελήσεις να το σταματήσεις δεν θα έχεις πληρώσει ήδη πάνω από 200 ευρώ.

8. Τα προϊόντα ενός οικονομικού Super Market δεν σημαίνει ότι δεν είναι ποιοτικά

Πολλά από αυτά είναι εξίσου ίσως και περισσότερο ποιοτικά από άλλες μάρκες και είναι αρκετά πιο οικονομικά.

9. Μοιράσου με τις φίλες σου

Όχι μόνο ρούχα αλλά και έξοδα. Για παράδειγμα αν μένεις κοντά με τη φίλη σου και αποφασίσετε μαζί να ακολουθήσετε πιο υγιεινή ή βιολογική διατροφή (άρα και πιο ακριβή) μπορείτε να αρχίζετε να μοιράζεστε τα έξοδα της κινόας και του γάλακτος καρύδας αλλά και να μαγειρεύετε μαζί τα γεύματα σας.

10. Μάζεψτε από τώρα λεφτά για τις διακοπές σας και κλείστε εισιτήρια

Μια έρευνα αγοράς λίγους μήνες πριν τις διακοπές σας θα σας εξασφαλίσει πολύ καλύτερες τιμές για τα εισιτήρια και τη διαμονή σας. Επίσης αν κρατάς από τώρα ενα 50ρικο στην άκρη κάθε μήνα, τότε το καλοκαίρι θα έχεις 450 ευρώ για τις διακοπές σου.

11. Ετοίμασε από το σπίτι το φαγητό σου και τον καφέ σου για τη δουλειά

Υπόλογισε τα και θα καταλάβεις ότι θα έχεις τουλάχιστον 8 ευρώ παραπάνω στην τσέπη σου καθημερινά.

 

Καλή αρχή μικρή μου wannabe millionaire!