Μπορεί αυτή τη στιγμή η ανεργία στην χώρα μας να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, όμως μόνο όσοι έχουν τα κατάλληλα εφόδια θα μπορούν μελλοντικά να βρουν δουλειά στα μέτρα τους. Αλλάζουν οι εποχές και μαζί τους και οι τάσης της αγοράς εργασίας. Για παράδειγμα, εξαιτίας της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου και της εισαγωγής όρων όπως το email, το Facebook και το Twitter, οι ταχυδρόμοι θα είναι σίγουρα ένα από τα επαγγέλματα που απειλούνται με εξαφάνιση στο μέλλον.

Μέχρι το 2022, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ προβλέπει μείωση κατά 28% των θέσεων εργασίας των ταχυδρομικών υπηρεσιών, δηλαδή περίπου 139.100 λιγότερες θέσεις.

Με βάση τα δεδομένα επαγγελματικών προοπτικών της BLS, ακολουθούν τα επαγγέλματα που απειλούνται με εξαφάνιση.

Υπάλληλος τυπογραφείου

Σύμφωνα με την BLS, οι εργαζόμενοι στην εκτύπωση επιθεωρούν τυχαία δείγματα των αντιτύπων για να διαπιστώσουν προβλήματα και να επισημάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές.

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 5%

Γιατί παρακμάζει: Οι εφημερίδες και τα περιοδικά έχουν σημειώσει σημαντικές μειώσεις του όγκου εκτύπωσης κατά τα τελευταία χρόνια, καθώς τα Μέσα αυτά έχουν πάρει σε μεγάλο ποσοστό ψηφιακή μορφή.

Ψαράς

Ζει από την αλίευση και πώληση θαλάσσιων ειδών.

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 5%

Γιατί παρακμάζει: Η μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων, η βελτίωση των αλιευτικών εργαλείων και ο σχεδιασμός των πλοίων που αυξάνουν την ψαριά, ταυτόχρονα με την αύξηση του ανταγωνισμού από εγκεκριμένα ιχθυοτροφεία, οδηγούν στη μείωση των θέσεων εργασίας.

Χειριστής μηχανημάτων για μέταλλο και πλαστικό

Σύμφωνα με την BLS, οι εργαζόμενοι ελέγχουν και χειρίζονται τα μηχανήματα των εργοστασίων.

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 6%

Γιατί παρακμάζει: Λόγω της τεχνολογικής προόδου, όλα αυτά γίνονται πλέον αυτοματοποιημένα.

Ασφαλιστικός ελεγκτής

Προσπαθεί να προσδιορίσει το ποσοστό κινδύνου που ενέχει για την εταιρεία ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο.

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 6%

Γιατί παρακμάζει: Αυτοματοποιημένο λογισμικό επιτρέπει στους εργαζόμενους να επεξεργάζονται εφαρμογές και πληροφορίες πιο γρήγορα από ό,τι πριν, μειώνοντας την ανάγκη για ασφαλιστές.

Αεροσυνοδός

Φροντίζουν για την ασφαλή και ευχάριστη πτήση των επιβατών.

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 7%

Γιατί παρακμάζει: Οι συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες και οι συλλογικές συμβάσεις μπορεί να αποτρέψουν τις αεροπορικές εταιρείες από την πρόσληψη νέων αεροσυνοδών.

Ανθοπώλης

Χρησιμοποιούν το καλλιτεχνικό τους ένστικτο και τη γνώση των διαφόρων ειδών λουλουδιών για να επιλέξουν τα κατάλληλα για κάθε περίσταση.

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 8%

Γιατί παρακμάζει: Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν πια λουλούδια.

Ταξιδιωτικοί πράκτορες

Κανονίζουν τη μεταφορά, τη διαμονή και τις δραστηριότητες για όσους σχεδιάζουν ταξίδια.

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 12%

ιατί παρακμάζουν: Χάρη στο διαδίκτυο, οι ταξιδιώτες πλέον βρίσκουν μοναδικές προσφορές και κλείνουν εισιτήρια, διαμονή και δραστηριότητες online.

Ρεπόρτερ / Ανταποκριτές

Ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τα νέα και τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 13%

Γιατί παρακμάζει: Η πτώση διαφημιστικών εσόδων σε ραδιόφωνο, εφημερίδες και τηλεόραση θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της απασχόλησης για αυτά τα επαγγέλματα.

Αγρότες

Συνήθως λειτουργούν εγκαταστάσεις με καλλιέργειες και ζώα, που παράγουν καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 19%

Γιατί παρακμάζει: Καθώς η γη, τα μηχανήματα, οι σπόροι και τα χημικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο ακριβά, μόνο οι καλά κεφαλαιοποιημένοι αγρότες και επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να αγοράσουν πολλά από τα αγροκτήματα που είναι διαθέσιμα.

Ταχυδρόμοι

Πωλούν ταχυδρομικά προϊόντα και συλλέγουν, ταξινομούν και διανέμουν τα γράμματα.

Προβλεπόμενη μείωση μέχρι το 2022: 28%

Γιατί παρακμάζει: Αυτοματοποιημένα συστήματα διαλογής, ειδικά γραμματοκιβώτια, σφιχτοί προϋπολογισμοί και μεγαλύτερη χρήση των ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μειώνουν την ανάγκη για τους εργαζόμενους των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Πηγή: neopolis.gr