Είσαι είκοσι χρονών... Αρκετά ώριμη για να ξέρεις τι σου γίνεται κι αρκετά μικρή για να μπορείς να απολαμβάνεις το καθετί. Εκμεταλλεύσου αυτή την υπέροχη φάση της ζωής σου για να "χτίσεις" την προσωπικότητά σου και να συνειδητοποιήσεις κάποια πράγματα, όπως: 

1. Θα περάσει αρκετός καιρός ακόμα μέχρι να νιώσεις ότι έχεις αρκετά δικά σου λεφτά. Στο μεταξύ, φρόντισε να περνάς όσο καλύτερα μπορείς με αυτά που διαθέτεις.

2. Οι πιθανότητες είναι ο πρώτος σου μεγάλος έρωτας να μην κρατήσει για πάντα. Μη σκας, έχει και τα καλά του… Γιατί αυτό σημαίνει ότι θα έχεις την ευκαιρία να ερωτευτείς ξανά και ξανά και ξανά.

3. Θα χρειαστεί να «χαθείς» για ένα μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα με τους φίλους σου. Κάποιος από εσάς θα φύγει σε άλλη χώρα, κάποιος άλλος θα απορροφηθεί από τη σχέση του και δεν θα είναι πια το ίδιο διαθέσιμος, άλλος θα κυνηγήσει την καριέρα του, θα αλλάξει ενδιαφέροντα, θα αποκτήσει νέες παρέες. Αντί να στενοχωριέσαι εκ των προτέρων, απλά φρόντισε να απολαύσεις όσο χρόνο μπορείς να περάσεις μαζί τους τώρα.

4. Στη ζωή τίποτα δεν είναι «για πάντα». Κι η συνειδητοποίηση αυτή είναι ταυτόχρονα τρομακτική και απελευθερωτική. Αποδέξου τις αλλαγές σαν κάτι αναπόφευκτο.

5. Μπορεί να μην είσαι τέλεια, είσαι όμως όμορφη επειδή είσαι ο υπέροχος εαυτός σου. Συμφιλιώσου μ’ αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη. Δες το βλέμμα σου… Εκπέμπει νιάτα και πάθος για ζωή. Καμάρωσέ το!

6. Υπάρχουν στιγμές που όλοι νιώθουμε μοναξιά. Στιγμές που λες κι ο χρόνος σταματάει για εμάς και είναι σαν όλοι να συνεχίζουν τη ζωή τους, χωρίς να δίνουν σημασία στην απεγνωσμένη προσπάθειά μας να μη νιώθουμε μόνοι. Δεν πειράζει. Μόνο έτσι μαθαίνουμε να βασιζόμαστε στον εαυτό μας και γινόμαστε πιο δυνατοί.

7. Τώρα που έγινες ο «μεγάλος», ώριμος, ανεξάρτητος άνθρωπος που πάντα ήθελες, διαπιστώνεις πόσο πολύ, πόσο συχνά και με πόσους διαφορετικούς τρόπους έχεις ανάγκη τη μαμά και το μπαμπά σου.

8. Θα υπάρχουν στιγμές που θα νιώσεις απογοητευμένη, ηττημένη και αδικημένη.

9. Θα αλλάξεις γνώμη για πολλά πράγματα. Για σχέσεις που παράτησες, για ανθρώπους που πλήγωσες, για δουλειές που δεν σου ταίριαζαν, για ευκαιρίες που έδωσες ή δεν έδωσες. Μη μετανιώνεις. Αυτό είναι το νόημα στη συγκεκριμένη φάση της ζωής σου: να διαμορφώσεις καινούριες απόψεις.

10. Η αγορά εργασίας είναι πιο σκληρή από ό,τι περίμενες. Τα πτυχία, οι σπουδές σου, η προϋπηρεσία σου δεν είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν το εισιτήριό σου για τη δουλειά των ονείρων σου. Αλλά ακόμα κι αν γίνει αυτό, να ξέρεις ότι θα χρειαστεί να αποδεικνύεις ότι το αξίζεις κάθε μέρα. Καμιά δουλειά δεν είναι εύκολη, όμως είναι ωραίο να προσπαθείς.

11. Ό,τι έγινε ανήκει πια στο παρελθόν. Θα περάσεις πολλές ώρες σκέφτοντας «αν είχα κάνει αυτό;». Ξεπέρασέ το. Είναι ώρα να προχωρήσεις.

12. Δεν θα είναι πάντα εύκολο να είσαι καλή με όλους. Θα χρειαστεί να παλέψεις για το δίκιο και τις αξίες σου και κάποιες φορές θα πρέπει να δείξεις ότι είσαι πιο δυναμική από ό,τι μπορεί να πιστεύουν οι άλλοι για σένα.

13. Δεν θα συμπαθούν πάντα όλοι. Κι αν κάνεις το λάθος να πιστέψεις ότι εσύ μπορείς να γίνεις η εξαίρεση στον κανόνα, απλά θα περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου προσπαθώντας απεγνωσμένα να κάνεις τους άλλους να σε συμπαθήσουν.

14. Θα γίνεις άδικη απέναντι σε κάποιους ανθρώπους. Θα εκτιμήσεις καταστάσεις λάθος. Θα παρεξηγήσεις πράγματα. Είναι αναπόφευκτο, κι όσο δεν γίνεται με κακή πρόθεση, δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις πολύ άσχημα γι’ αυτό.

15. Όταν βρεις τον άνθρωπό σου, μην περιμένεις ότι η σχέση σας θα είναι τέλεια. Θα έχει δυσκολίες και σκαμπανεβάσματα. Ούτε εκείνος θα είναι τέλειος. Θα είναι όμως ο ιδανικός για σένα κι αυτό είναι που πρέπει να αναζητήσεις.

16. Το σώμα σου θα αλλάξει. Κάποια στιγμή θα κάνεις παιδιά ή δεν θα έχεις χρόνο να πας στο γυμναστήριο και, τελικά, δεν θα φαίνεσαι είκοσι χρονών για πάντα. Θυμήσου όμως το Νο5: είσαι όμορφη γιατί είσαι ο υπέροχος εαυτός σου!

17. Θα απογοητευτείς και θα λυπηθείς και θα πληγωθείς πολλές φορές. Βίωσε κάθε συναίσθημα και μάθε από τα λάθη σου.

18. Δεν θα γίνουν όλα όπως τα έχεις αυτή τη στιγμή στο μυαλό σου. Πολύ πιθανόν να μην αποκτήσεις ποτέ το σπίτι των ονείρων σου ή τη δουλειά που πάντα ήξερες ότι θα κάνεις, κι αυτό είναι ΟΚ.

19. Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα αμφισβητήσουν τις αξίες σου επειδή οι δικές τους είναι διαφορετικές. Εσύ όμως πρέπει να υπερασπιστείς όλα αυτά που σε κάνουν να είσαι αυτή που είσαι.

20. Σε μερικά χρόνια θα είσαι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος από αυτό που είσαι σήμερα. Μην ξεχνάς να προχωράς μπροστά, να αγαπάς με όλη την καρδιά σου και να αποδέχεσαι τη ζωή όπως είναι. Γιατί η ζωή είναι ένα χάος, αλλά ένα υπέροχο χάος κι είναι όλη δική σου!