Καλά, δεν χρειάζεσαι εμένα για να σου πω ότι ΔΕΝ ΣΠΑΜΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ. Στο έχουν ήδη πει όλοι οι δερματολόγοι, αισθητικοί, σχετικοί και άσχετοι που έχεις συμβουλευτεί. Παρόλα αυτά, εσύ το πρώτο πράγμα που σου έρχεται να κάνεις μόλις δεις ένα καινούριο μπιμπίκι να γυαλίζει στο πρόσωπο, το μπράτσο ή το μπούστο σου είναι να το ζουλήξεις... Αλλά ποια είμαι εγώ που θα σε κρίνω! Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι τι πρέπει να κάνεις αμέσως μετά, προκειμένου να μην κάνεις τα πράγματα χειρότερα!

Βάλε στην περιοχή ένα ζεστό υγρό πανί

Αφού αφεθείς στην παρόρμησή σου να το σπάσεις, τουλάχιστον βρέξε μια καθαρή πετσέτα με ζεστό νερό και ακούμπησέ τη πάνω στην περιοχή όπου βρισκόταν το σπυράκι για λίγα λεπτά. Θα ανακουφίσει το δέρμα και θα το βοηθήσει να μη δημιουργηθεί φλεγμονή. Ιδανικά, θα έπρεπε να είχες βάλει αυτή την κομπρέσα πριν το σπάσεις (αλλά πού να βρεις κι εσύ τόση αυτοσυγκράτηση) αλλά ακόμα και κατόπιν εορτής έχει αποτέλεσμα.

Καθάρισε το σημείο με καθαριστικό προσώπου

Όπως κάθε άλλη σχισμή ή γενικά ανοιχτή πληγή στο δέρμα, έτσι κι αυτό που μόλις δημιούργησες είναι η χαρά των μικροβίων! Για να αποφύγεις να μολυνθεί το δέρμα σου καθάρισε την περιοχή καλά με ένα καθαριστικό προσώπου. Αν έχεις και κάποιο με αντιμικροβιακή δράση, ακόμα καλύτερα! Προσοχή όμως: μην το τρίβεις δυνατά, καθάρισέ το με απαλές κινήσεις. Και μην περιοριστείς στο σημείο όπου ήταν στο σπυράκι (π.χ. στο πηγούνι)... Καθάρισε όλο το πρόσωπό σου για να αποφύγεις να ξυπνήσεις με ένα άλλο σπυράκι λίγο πιο κει!

Άπλωσε μια κρέμα με σαλικυλικό οξύ

Η ουσία αυτή είναι ιδανική για να εμποδίσει το σπυράκι να... ξαναγεννηθεί ακριβώς εκεί από όπου μόλις νομίζεις ότι το αφαίρεσες. Είναι το βασικό συστατικό πολλών προϊόντων καθαρισμού και φροντίδας για επιδερμίδες με ακμή. Εάν δεν έχεις κρέμα με σαλικυλικό οξύ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε αλοιφή με αντιμυκησιακή δράση.

Κάλυψέ το με ένα μικρό τραυμαπλάστ

Καλύπτοντας το σημείο αφενός θα εμποδίσει την κρέμα από το να φύγει άθελά σου πριν προλάβει να δράσει και αφετέρου θα προστατέψει το δέρμα από τα μικρόβια. Εάν δεν θέλεις να κυκλοφορείς με τραυμαπλάστ στο πρόσωπο θα πρέπει να δείξεις πολλή αυτοσυγκράτηση και να περιμένεις να σπάσεις αυτό το καταραμένο σπυράκι πριν πέσεις για ύπνο!

Πλύνε καλά τα χέρια σου

Μιας κι οι δύο ξέρουμε ότι μόλις έσπασες ένα σπυράκι, μπορώ να υποθέσω με σχετική ασφάλεια ότι είσαι από εκείνα τα κορίτσια που δεν μπορούν εύκολα να κρατήσουν τα χέρια τους μακριά από το πρόσωπό τους και το αγγίζουν συχνά. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών σου με ζεστό νερό και σαπούνι θα σε βοηθήσει να αποφύγεις το ενδεχόμενο να μεταφέρεις με τα δάχτυλά σου στο πρόσωπο βακτήρια τα οποία θα προκαλέσουν -μάντεψε!- κι άλλα σπυράκια.

Αυτά και καλή τύχη!

Α, και διάβασε κι εδώ πώς θα ξεφορτωθείς τα σπυράκια μια για πάντα!