Λένε πως για να μην καταπίνεις τις μπουκιές σου με μισή καρδιά, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Ναι, ξέρω, εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Αλλά η αλήθεια είναι πως μόνο έτσι μπορείς να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος. Αν έχεις κάνει έστω και μια φορά δίαιτα, ξέρεις πως τα κιλά που – ίσως- χάσεις θα ξαναέρθουν πίσω ΄ (Το ξέρω, το δοκίμασα, δεν ωφελεί).

Έκατσα λοιπόν και το σκέφτηκα, και βρήκα τους 2-3 -4… 10 τρόπους που θα σε βοηθήσουν στην προσπάθεια σου, για απώλεια βάρους. Και έτσι, για να μην λες, θα το προσπαθήσω κ εγώ μαζί σου.  

1.Κάνε πρόγραμμα

Λογικό είναι, αν πεινάς και δεν έχεις τίποτα στο ψυγείο σου, να παραγγείλεις ότι να ‘ναι. Κάνε ότι κάνουν οι οργανωτικοί άνθρωποι και κάτσε σκέψου, μια φορά την εβδομάδα, 5-6 φαγητά που θες να φας. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να προγραμματίσεις τα ψώνια σου, και επειδή θα τα σκεφτείς όλα μαζί, θα σου φανούν πολλά και θα κάνεις πιο υγιεινές επιλογές.

2.Προετοίμασε τα υγιεινά σνακ

Ότι θα σε πιάσει λιγούρα το ξέρεις. Θα θες να τσιμπήσεις κάτι, το βράδυ, την ώρα των διαφημίσεων, την ώρα που ανοίγεις το ψυγείο και περνάς από έλεγχο όλα τα τάπερ. Ένα θα σου πω. Κρύψε τα «κακά» σνακ. Καταχώνιασε τα πατατάκια στο πάνω ράφι πίσω – πίσω. Βγάλε μερικά φρούτα από το ψυγείο και κράτα τα σε ένα μπολ στο τραπέζι της κουζίνας. Καθάρισε μερικά καρότα και κράτα τα έτοιμα σε ένα τάπερ, μπροστά- μπροστά, στο ψυγείο. Αν είναι να πάρεις έξτρα θερμίδες τουλάχιστον να έχουν θρεπτική αξία.

3.Κράτα «λογαριασμό»

Δεν εννοώ τις θερμίδες. Εννοώ κράτα σε ένα μπλοκάκι ή στο κινητό σου, μια λίστα με όσα τρως όλη μέρα. Σημείωσε τα σνακς, σημείωσε το φαγητό, τα φρούτα, το σοκολατάκι από το γραφείο για τα γενέθλια της συναδέλφου. Όλα. Ακόμα και πόσα ποτήρια – λίτρα νερό, χυμό, αναψυκτικό ήπιες. Θα ξαφνιαστείς με αυτό που θα ανακαλύψεις (Μια εφαρμογή όπως η «My diet food tracker – photo food journal» ίσως βοηθήσει).

4.Κράτα τους πειρασμούς μακριά

Αν τα έχεις στο σπίτι, θα τα φας. Ίσως όχι τις πρώτες 2-3 μέρες. Αλλά ξέρεις και ξέρω ότι θα ενδώσεις. Και μάλιστα θα το εκλογικεύσεις, γιατί δεν πρέπει να «επιβραβεύσεις» τον εαυτό σου που τόσες μέρες είσαι καλό κορίτσι… #not. Αρκετούς πειρασμούς έχεις, στο δρόμο, στο γραφείο, όταν βγαίνεις με την παρέα. Άσε το σπίτι «καθαρό».

5.Πρόσθεσε χρώματα και αρώματα

Εχεις ακούσει το «χόρτασε το μάτι μου»; Βάλε στο πιάτο σου χρωματιστά λαχανικά και φρέσκα φρούτα. Έχουν πλούσια θρεπτική αξία και πολλές φυτικές ίνες. Σε κρατάνε χορτάτη για περισσότερη ώρα ενώ παράλληλα σου φτιάχνουν την διάθεση… επιστημονικά μιλώντας τώρα.

6.Κάντο όπως οι Γιαπωνέζοι

Όχι το σούσι καλέ… Σύμφωνα με τη γιαπωνέζικη φιλοσοφία, πρέπει να τρως μέχρι να νιώσεις περίπου 80% χορτάτη. Κάπου εκεί άσε κάτω το πιρούνι. Οι έρευνες δείχνουν ότι το μυαλό σου χρειάζεται περί τα είκοσι λεπτά να στείλει το μήνυμα, ότι χόρτασες, οπότε αν σταματήσεις στο 80% στην πραγματικότητα θα είναι 100% full. Μπερδεύτηκες? Απλά μην φας μέχρι σκασμού!

7.Χρησιμοποίησε πιάτα

Όταν τρως κατευθείαν από το πακέτο είναι πιθανότερο να φας περισσότερο από ότι πραγματικά χρειάζεσαι. Αν είσαι με την σακούλα των ποπ κορν μπροστά από την οθόνη, για παράδειγμα, δεν θα την αφήσεις από τα χέρια σου μέχρι να αδειάσει. Ενώ, αν βάλεις μια ποσότητα σε ένα μπολ και αφήσεις την σακούλα στην κουζίνα… μειώνεις τις πιθανότητες.

8.Χρησιμοποίησε… μικρότερα πιάτα

Κοίτα, ξέρω, αυτά είναι λεπτομέρειες… Όμως όλοι λένε πως είναι ευκολότερο να «ελέγξεις» τις μερίδες που καταναλώνεις αν τρως σε μικρότερα πιάτα, μπολ κτλ. Σκέψου πως, ίσως, είναι ένας καλός τρόπος να κοροϊδέψεις το μυαλό σου, πως έφαγες ένα γεμάτο πιάτο και πως χόρτασες. Ίσως.

9.Μην μπερδεύεις την πείνα με την δίψα

Αρχικά ξέρεις ότι αν πιεις ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα, βοηθάει να «κόψεις» την πείνα σου. Όμως πολλές φορές είναι αλήθεια πως απλώς διψάς, αλλά νομίζεις πως πεινάς. Πριν απλώσεις το χέρι προς τα σνακς, πιες κάτι. Ξέχνα τα αναψυκτικά με το ανθρακικό βέβαια, αν θες να δώσεις λίγη γεύση στο νερό, πρόσθεσε λίγες σταγόνες λεμονιού ή παγάκια από φρούτα!

10.Φάε πρωινό

Κλασικά. Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το έχεις ακούσει τόσες πολλές φορές που το έχεις βαρεθεί. Όμως γιατί δεν το κάνεις; Σοβαρά τώρα, θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι και θα σε βοηθήσει να μείνεις μακριά από περιττούς πειρασμούς μέσα στην ημέρα.