Ή μήπως θα έπρεπε να πούμε «Καλή τύχη»; Ακόμα και πριν την οικονομική κρίση για τους περισσότερους απόφοιτους ελληνικών σχολών ήταν δύσκολο να βρουν μια καλή δουλειά πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους. Τώρα βέβαια μοιάζει ακατόρθωτο. Όσο καλή και να είσαι η αγορά απλά δεν λειτουργεί έτσι.
Βγαίνεις φρέσκος από την σχολή με το πτυχίο στο χέρι. Τι κάνεις; Τα βασικά τα ξέρεις, στα μάθανε και στην σχολή. Πρώτα φτιάξε ένα Κ-α-τα-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ό βιογραφικό. Πρόσεξε για ορθογραφικά και χαζά λαθάκια. Και μετά δικτυώσου. Οι φίλοι σου κάνουν πρακτική ή δουλεύουν κάπου; Άρχισε να τους επισκέπτεσαι. Γνώρισε τις γραμματείς και γίνετε κολλητές. Επόμενο βήμα είναι να αρχίσεις να σκέφτεσαι ρεαλιστικά.
Μην σκέφτεσαι πως θες να βρεις μια δουλειά, σκέψου ότι πρέπει να βρεις μια δουλειά που την θέλεις. Αν δεν είσαι χαρούμενη με την δουλειά σου το πιθανότερο είναι πως δεν θα στεριώσεις. Θα αλλάξεις γνώμη και θα αρχίσεις πάλι από την αρχή. Χάσιμο χρόνου.
Δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι η δουλειά που πραγματικά θες, θα σε πληρώνει καλά ή έστω τα βασικά, αλλά κοίτα γύρω σου, ποιος πληρώνεται καλά σήμερα; Τουλάχιστον θα νιώθεις καλά με αυτό που κάνεις και θα αποκτήσεις την εμπειρία που θα χρειαστείς όταν φτάσει η ώρα να μιλήσεις για τα λεφτά. Σκέψου το μακροπρόθεσμα.
Προετοιμάσου, γιατί η συνέντευξη για δουλειά δεν έχει καμία σχέση με τα τεστ της σχολής. Όταν πάς στην οποιαδήποτε συνέντευξη για δουλειά το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να τους αντιμετωπίσεις σαν τους παρόχους μιας καρέκλας. Αυτό που πρέπει να τους περάσεις είναι πως ενδιαφέρεσαι για το σύνολο. Μάθε πως ξεκίνησε η… «εταιρεία», ποιος είναι το αφεντικό και με ποιους συνεργάζονται. Δες ποιο είναι το τελευταίο τους project.
Υπάρχουν όλα στο internet και εσύ μόλις πήρες πτυχίο. Υποτίθεται πως ξέρεις πόσο κάνουν 1 +1. Στην Ελληνική πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Αλλά προσπάθησε να το εκμεταλλευτείς υπέρ σου.
Ακόμα και οι γονείς σου μπορούν να βοηθήσουν – ανεξάρτητα από την στάση τους. Μάθε πώς να συζητάς με ένα «ενήλικα». Τι να φορέσεις που θα του αρέσει. Τι αναφορές να κάνεις που θα καταλάβει.
Κάποια στιγμή θα βρεις την πρώτη σου δουλειά… πιθανότατα την πρώτη από μια μεγάλη λίστα.