Οι περισσότερες από εμάς έχουμε παραπάνω λίπος στον οργανισμό μας. Λίπος που δεν χρειαζόμαστε, λίπος που κάνει το σώμα μας πιο άσχημο, λίπος που όταν το ποσοστό του είναι μεγάλο, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. 


Όσο γυμναστική και να κάνεις -δες εδώ ποια αθλήματα καίνε λίπος-, εάν δεν τρως σωστά, δεν καταφέρνεις τίποτα. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, παίζει και τι φας πριν την γυμναστική(δες εδώ) και πριν κοιμηθείς(δες εδώ) για να μπορέσεις να αδυνατίσεις. 

Υπάρχουν κάποιες τροφές που δεν έχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες -δες εδώ ποιες είναι- και άλλες που βοηθούν στο κάψιμο λίπους. Ποιες είναι αυτές;


1.    Ανανάς


Είτε ως φρούτο, είτε ως χυμός, ο ανανάς είναι από τα φρούτα που μπορεί να σε βοηθήσουν να μειώσεις το λίπος του σώματός σου. Ο φυσικός χυμός ανανά επίσης, είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και βοηθά στην καλύτερη πέψη των πρωτεϊνών.

2.    Καυτερή πιπεριά


Η καψαϊκίνη, συστατικό της πιπεριάς, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος κι έτσι καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες. Επίσης, επειδή είναι καυτερή, σε βοηθά να τρως λιγότερο, άρα να αδυνατίζεις πιο εύκολο. Μπορούμε να απολαύσουμε την πιπεριά ωμή, ψημένη, αποξηραμένη ή σε σκόνη ως μπαχαρικό σε κάθε γεύμα. Κάτι καυτερό που «καίει» και το λίπος δηλαδή!


3.    Πράσινο τσάι


Μελέτες έχουν διαπιστώσει  πως το πράσινο τσάι βοηθά στην απώλεια βάρους διεγείροντας το σώμα να κάψει το σπλαχνικό λίπος, καθώς περιέχει κατεχίνες οι οποίες επηρεάζουν τον μεταβολισμό. Βουρ στο πράσινο τσάι, λοιπόν, και όχι μόνο μια φορά την ημέρα!

4.    Κανέλα


Σύμφωνα με μελέτες η κανέλα έχει την ιδιότητα σταθεροποίησης του ζαχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να «κρατήσει» την όρεξη σου και να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Μπορείς να την βάλεις  στον καφέ, στο τσάι ή στο γιαούρτι.


5.    Κινόα


Το κινόα είναι υψηλής διατροφικής αξίας και περιέχει αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, φυτικών ινών και βιταμινών. Μπορείς να το συνδυάσεις  με λαχανικά, άπαχο κρέας και ξηρούς καρπούς.

6.    Γκρέιπφρουτ


Αν και δεν περιέχει μαγικές ιδιότητες λιποδιάλυσης, η κατανάλωση του βοηθά να νιώθεις χορτάτη με λίγες θερμίδες. Μισό γρέιπφρουτ ή ένα ποτήρι από τον χυμό του πριν το γεύμα θα σε βοηθήσει πολύ!


7.Καφές


Ο καφές αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς σου κι έτσι αυτόματα και το μεταβολισμό σου, ενώ παράλληλα είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Βέβαια να ξέρεις πως η υπερβολική κατανάλωση δεν κάνει καλό, όπως επίσης και το να βάζεις τέσσερις κουταλιές ζάχαρη στον κάθε καφέ. 


8.    Προϊόντα ολικής άλεσης


Το σώμα μας χρειάζεται να καταναλώσει τη διπλάσια ενέργεια – δηλαδή τις διπλάσιες θερμίδες – για να διασπάσει αυτές τις τροφές, ιδιαίτερα όσες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη, σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Έτσι, βοηθούν πολύ στη διατήρηση ή και την απώλεια βάρους, άρα και λίπους!

9.    Άπαχο κρέας


Μαζί με σαλατούλα, για «στέγνωμα». Η πρωτεΐνη μεταβολίζεται με αργό ρυθμό και για αρκετή ώρα. Καταναλώνουμε περίπου το 30% των θερμίδων του καθαρού κρέατος κατά την πέψη – δηλαδή για να μεταβολίσουμε ένα φιλέτο κοτόπουλο 300 θερμίδων καίμε αυτόματα 90 θερμίδες. 

10.    Αχλάδια


Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Ρίο Ντε Ζανέϊρο η προσθήκη του αχλαδιού στην διατροφή μας κόβει την όρεξη, περιορίζοντας τον συνολικό αριθμό θερμίδων που καταναλώνουμε ημερησίως. Σε σχετική έρευνα που έγινε, γυναίκες που κατανάλωναν 3 αχλάδια την ημέρα, λάμβαναν λιγότερο αριθμό θερμίδων καθημερινά, χάνοντας περισσότερα κιλά από αυτές που δεν κατανάλωναν. Είναι επίσης πλούσια σε διαιτητικές ίνες (15% της ΣΗΠ), «γεμίζουν» το στομάχι και μας αποτρέπουν από το να φάμε παραπάνω απ’ότι πρέπει.