Οταν μου ζήτησαν τα κορίτσια του Y-olo να γράψω ένα θέμα για πανελλήνιες το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι ότι έχουν περάσει 6 χρόνια από τη μέρα που μπήκα σε αυτό το 200άρι. Γιατί κάπως έτσι είναι η φάση. Η Τρίτη λυκείου είναι ένας μαραθώνιος και οι πανελλήνιες είναι ο τελευταίος γύρος που πρέπει να δώσεις όλο σου το είναι. Γιατί ξέρεις ότι όταν τελειώσουν σε περιμένει ένα μεγάλο διάστημα χαλάρωσης. Για πρώτη φορά στη ζωή σου θα έχεις ένα πεντάμηνο τουλάχιστον που θα κάνεις ζωάρα. Όμως πριν φτάσουμε εκεί υπάρχει αυτός ο κρίσιμος μήνας.

Εντελώς τυχαία είχα μα συζήτηση προχθές επί των πανελληνίων και μου ξαναέρχονταν όλα ένα ένα. Τα έχω ακόμα τόσο καθαρά. Γι΄αυτό καλά θα κάνεις να ακούσεις έναν παλιό πως διαχειρίστηκε την όλη φάση. (Οι παρακάτω κανόνες αφορούν όλες εσάς που θέλετε να περάσετε σε κάποια δημόσια σχολή και έχετε ρίξει το ανάλογο διάβασμα όλη τη χρονιά)

1.Μια βδομάδα πριν αφήνουμε τα βιβλία σε μια γωνία και δεν τα σκεφτόμαστε καθόλου. Καθαρίζουμε το μυαλό μας.

2. Απογευματινές έξοδοι επιτρέπονται. Μόνο σε αυτή την εβδομάδα. Ναι εννοείται πως μόνο για πανελλήνιες θα συζητάς. Αλλά με πιο κουλ φάση και ίσως ακούσεις κάτι χρήσιμο.

3. Τις μέρες πριν και τις μέρες μετά πηγαίνουμε οπωσδήποτε στα συγκεντρωτικά μαθήματα του φροντιστηρίου. Θα έχεις την ευκαιρία να βγεις λίγο από το σπίτι, να κάνεις μια σούμα με πιθανά θέματα και να ανταλλάξεις και απόψεις με τα άλλα παιδιά.

4.Όλο το σπίτι ζει στους ρυθμούς σου. Όχι φωνές, όχι πειρασμοί, όχι ενοχλήσεις.

5. Η πόρτα του δωματίου ανοίγει για φαγητό και για να πας στην τουαλέτα.

6. Τηλέφωνο δεν παίρνεις. Μόνο μηνύματα. Τα μηνύματα επιβάλλονται.

7. Η σχέση μπαίνει για λίγο στον πάγο. Λιτά και περιεκτικά μηνύματα μόνο.

8. Πολλά υγρά να ενυδατώνεται ο οργανισμός, ποσότητα φαγητού σωστή και την ετοιμάζει η μαμά ή ο μπαμπάς ή όποιος άλλος.

9. Ένα κομμάτι σοκολάτα βοηθάει τον εγκέφαλο να πάρει μπρος.

10. Για θεωρητική ισχύουν τα εξής: λατινικά-ιστορία είναι τα σιγουράκια σου. Είναι οι βάσεις για την επιτυχία. Αν πας καλά εδώ τότε περνάς σε μια καλή σχολή. Λογοτεχνία θέλει στοχευμένο διάβασμα και τα αρχαία (ναι μωρή τρέλα Λυμπερόπουλε) θέλουν πάθος. (Για τεχνολογική τα μαθήματα-σκαλοπάτια είναι ΑΟΔΕ, Υπολογιστές και ΑΟΘ αν το επιλέξετε. Μαθηματικά και Φυσική είναι και ζήτημα μενταλιτέ, για θετική μη με ρωτάτε δεν έχω ιδέα)

11.Στην εξέταση λίγο πριν έρθουν τα θέματα πιάνουμε άκρες με πίσω και μπροστά ώστε αν κολλήσουμε να βοηθήσουν. Εννοείται πως έχεις τον αέρα της σίγουρης και διαβασμένης.

12. Παίρνεις τα θέματα, ρίχνεις μια ματιά, σε πιάνει πανικός. «Δεν ξέρω τίποτα, πάει κόπηκα» λες. Ηρεμείς. Τα κοιτάς ένα ένα και σου έρχονται όλα καθαρά.

13. Δεν χρειάζεται να εξαντλήσεις το τρίωρο. Βεβαιώνεσαι ότι έχεις κάνει όλες τις ασκήσεις, τους ρίχνεις δύο ματιές το πολύ και παραδίδεις.

14. Δεν συζητάμε ποτέ για όσα γράψαμε. Συζητάμε μόνο για όσα είμαστε απόλυτα σίγουροι.

15. Μην κομπλάρεις τους γύρω σου. Εκείνοι το είδαν έτσι, εσύ αλλιώς.

16. Όσοι βγάζουν τις λύσεις των θεμάτων είναι κακοί άνθρωποι. Δεν θες πάρε-δώσε μαζί τους, άρα δεν κοιτάς τις λύσεις. Δεν λέει να σε πάρει από κάτω και να πάει στράφι η συνέχεια.

17. Το πρώτο μάθημα είναι μια άλλη ιστορία. Βασικά έκθεση είναι, αλλά καταλαβαίνεις. Ό,τι συμβεί εδώ δεν θα ξαναγίνει. Μετά την πρώτη κρυάδα δεν φοβάσαι τίποτα.

18. Όταν παραδίδεις την κόλλα σου το πιο σημαντικό είναι το επόμενο μάθημα. Μην σκέφτεσαι όσα ακολουθούν. Μόνο το επόμενο.

19. Δεν έχει νόημα να ξενυχτίσεις διαβάζοντας. Είναι προτιμότερο να κοιμηθείς ένα 4ωρο-5ωρο και γύρω στις 5-5 και 30 να σηκωθείς και να το περάσεις ένα τελευταίο χέρι.

20. «Καλά μιλάμε τα θέματα ήταν πανεύκολα» - «Ρε, τι παλούκια ήταν αυτά…;». Θα τα πεις και τα δύο. Συνήθως δεν ισχύει τίποτα από τα δύο.

21. Για δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει, τώρα που ανθίζουν τα βουνά και βγάζει η γης χορτάρι (κάπου σε κάποιο προαύλιο)

Άντε και καλή τύχη!