Ο ήλιος και το μαύρισμα έχουν κατηγορηθεί και παρεξηγηθεί αδίκως. Δεν μιλάμε φυσικά για περιπτώσεις που βάζεις το ηλιέλαιο της κουζίνας σου πάνω στο κορμί και βγαίνεις να μαυρίσεις, χωρίς αντηλιακό και χωρίς προστασία. Μιλάμε για σύντομη έκθεση στον ήλιο, με αντηλιακό, που μαυρίζεις μια χαρά!

Όχι ένας, όχι δύο, αλλά σου βρήκαμε επτά λόγους που το μαύρισμα κάνει καλό και επιβάλλεται να μαυρίσεις αυτό το καλοκαίρι! Κι άσε τη μάνα σου να λέει ότι θέλει. Εδώ μιλά η επιστήμη!

1. Νικά τον καρκίνο


Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D - η βιταμίνη που μας δίνει ο ήλιος - είναι άκρως σημαντική όχι μόνο για την υγεία των οστών, κάτι που ήταν γνωστό, αλλά ακόμη και για την πρόληψη καρκίνων. Οι μορφές καρκίνου στις οποίες η βιταμίνη του ήλιου έδειξε να έχει τη μεγαλύτερη προληπτική δράση έχει φανεί από διαφορετικές μελέτες ότι είναι το λέμφωμα, ο καρκίνος του πνεύμονα, του προστάτη, του παγκρέατος, του μαστού και, κυρίως, του παχέος εντέρου.


2. Μειώνει το βάρος


Έρευνες αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η ηλιοφάνεια βοηθά και στην απώλεια βάρους, καθώς η ορμόνη σεροτονίνη που παράγεται καταστέλλει την υπερβολική όρεξη για φαγητό και η επίδρασή της στο θυρεοειδή αυξάνει τον μεταβολισμό μας.


3. Κάνει καλό στη γονιμότητα


Ειδικοί του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκρατς στην Αυστρία ανέφεραν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «European Journal of Endocrinology» ότι το φως του ήλιου αυξάνει τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες μέσω της αύξησης των επιπέδων της βιταμίνης D. Στις γυναίκες η D βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης και των οιστρογόνων κατά 13% και 21% αντιστοίχως, ρυθμίζοντας τον εμμηνορροϊκό κύκλο και καθιστώντας πιο εύκολη τη σύλληψη. Στους άνδρες η βιταμίνη ενισχύει την υγιή ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων ενώ αυξάνει και τα επίπεδα της τεστοστερόνης χαρίζοντας έτσι καλύτερη λίμπιντο.

4. Βελτιώνει το δέρμα 


Ακόμα κι οι δερματολόγοι συστήνουν συστηματική αλλά χρονομετρημένη έκθεση στον ήλιο, σε ασθενείς με ήπια μορφή ψωρίασης, ακμής ή εκζέματος. Επίσης, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Immunology» από ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ πήγε ένα βήμα πιο πέρα αναφέροντας ότι σύντομες περίοδοι έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό μπορεί ακόμη και να κάνουν... καλό στο δέρμα επιδιορθώνοντας τις βλάβες του, όπως εκείνες που προκαλούνται από την πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία!

5. Ανεβάζει τη διάθεση 


Οι ηλιόλουστες ημέρες ανεβάζουν τα επίπεδα της ορμόνης της χαράς, όπως αποκαλείται η σεροτονίνη και σε συνδυασμό με ήπια άσκηση στον ήλιο, ανεβαίνουν τα ποσοστά των ενδορφινών, που μας κάνουν να αισθανόμαστε αισιοδοξία κι ευεξία. Άλλωστε, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αυξημένα ποσοστά μελαγχολίας, κατάθλιψης, ακόμα και αυτοκτονιών, στη βόρεια Ευρώπη οφείλονται ως ένα βαθμό και στην έλλειψη ηλιοφάνειας. 

6. Προστατεύει από εμφράγματα


Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Internal Medicine» έδειξε ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D αντιμετωπίζουν περισσότερο από διπλάσιο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνα που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης. 

7. «Κρύβει» την κυτταρίτιδα


Και φυσικά, κορίτσια, το πρόβλημα που ταλανίζει όλες μας, λίγες μέρες πριν βγούμε στην παραλία! Μαυρισμένο σώμα, σημαίνει λιγότερη κυτταρίτιδα ή για να είμαστε πιο ακριβείς, η κυτταρίτιδα σε πολύ μαυρισμένα πόδια, απλά δεν κάνει μπαμ, μη σου πω πως δεν φαίνεται καθόλου!