Ξέρω ξέρω, δε σου πάει η καρδιά να πετάξεις όχι καλλυντικά, αλλά ούτε τις συκευασίες τους. Και πάω στοίχημα ότι δεν έχεις δώσει ποτέ σημασία στο σηματάκι που αναγράφει πόσο «κρατάνε» (ένα σηματάκι με ένα βαζάκι που έχει ανοιχτό καπάκι και δίπλα έναν αριθμό). Μια απ’ τα ίδια κι εγώ. Η αλήθεια όμως είναι πως πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψην πόσο «ζουν» τα καλλυντικά μας, αν θέλουμε να γλιτώσουμε από μικρόβια και μολύνσεις.

ΜΑΣΚΑΡΑ/ EYELINER Αντέχουν μέχρι και 6 μήνες. Μετά αρχίζουν να ξεραίνονται και να σου σπάνετα νεύρα. Επίσης, καλό είναι να τα αλλάζεις διότι, από κάποιο σημείο και μέτα, τα βουρτσάκια τους μετατρέπεται σε άριστη πηγή μικροβίων.

ΣΚΙΕΣ Αν τις προσέχεις, διαρκούν ακόμα και πάνω από 2 χρόνια, αν είναι σε μορφή σκόνης. Οι υγρές κρατάνε λίγο λιγότερο, γύρω στον1 χρόνο, μετά αρχίζουν να ξεραίνονται.

ΚΡΑΓΙΟΝ/LIP GLOSS Μέχρι και 2 χρόνια, απλώς θέλουν προσοχή. Κράτησέ τα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, για να μην αλλοιωθούν. Το έχω πάθει με το αγαπημένο μου Dior κραγιόν, το οποίο έλιωσε και άρχισε να μυρίζει πετρέλαιο. #truestory

MAKE UP/ CONCEALER Αν παρατηρήσεις κάποια αλλοίωση, όπως να έχουν ανέβει προς τα πάνω τα έλαια της σύνθεσης ή αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα, πέταξέ τα χωρίς δεύτερη σκέψη. Διαφορετικά, μπορούν να κρατήσουν από 6 έως 9 μήνες, από τη στιγμή που θα τα ανοίξεις. Αυτό εξαρτάται και από τη μορφή τους (υγρή, compact κτλ) οπότε τσέκαρε τη συσκευασία για να είσαι σίγουρη.

ΡΟΥΖ/ BRONZER Περίπου 6-9 μήνες. Εδώ πρέπει να δώσεις βάση στην καθαριότητα των πινέλων με τα οποία τα εφαρμόζεις.

ΛΑΚ Ψεκάσου άφοβα, αφού κρατάει έως και 3 χρόνια. Πρόσεξε μόνο με την αφήνεις κοντά σε ήλιο ή θερμότητα και γίνει κάνα μπαμ.

Γενικά

Για να παρατείνεις τη διάρκεια των καλλυντικών σου και να προστατεύεις τη σύνθεσή τους, φρόντιζε να τα διατηρείς σε σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία (όχι δίπλα στο ντους δηλαδή) και μακριά από θερμότητα και ήλιο.  

Όταν έχεις να κάνεις με σκιές, ρουζ και make up, να είσαι πολύ τακτική με τα πινέλα που χρησιμοποιείς. Καθάριζέ τα τακτικά προκειμένουν να αποφεύγεις μολύνσεις και αλλοιώσεις.