Το Facebook είναι κάτι σαν την πυρηνική τεχνολογία: ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με καλό, αλλά και με πολύ κακό τρόπο. Και δυστυχώς συνειδητοποιούμε κάθε μέρα ότι ένα σωρό άνθρωποι δεν μπορούν (ή δεν θέλουν) να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε απ'τα δύο όπως θα'πρεπε.
Μπορεί στον ψηφιακό κόσμο τα πράγματα να είναι πιο χαλαρά απ'ο,τι στον πραγματικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στα social media πρέπει να επικρατεί ατμόσφαιρα Άγριας Δύσης: για παράδειγμα, είναι αρκετά "βίαιο" από ψυχολογικής άποψης να μαθαίνεις ότι χωρίσατε επειδή το (πρώην) αγόρι σου άλλαξε το relationship status του σε single.
Επειδή λοιπόν αρκετά προβλήματα μπορεί να έχουμε στις σχέσεις μας και χωρίς το Facebook, να ποιους 10 κανόνες θα'πρεπε να ακολουθούμε όταν είμαστε online:
Η αλλαγή του relationship status πρέπει να είναι αμοιβαία απόφαση.
Καλύτερα να το συζητάτε πρώτα. Αλλιώς, μπορεί να έχουν μάθει τα κακά μαντάτα όλοι σου οι φεϊσμπουκικοί φίλοι πριν από σένα. Δεν φαίνεται καθόλου ευχάριστο!
Μην κάνεις add φίλους φίλων χωρίς να τους γνωρίσεις πρώτα.
Το να έχεις βρει μέσω των φίλων σου στο Facebook άλλα άτομα που σου φαίνονται ενδιαφέροντα και το να θες να γνωριστείτε δεν είναι καθόλου κακό. Ο πιο φυσιολογικός τρόπος βέβαια να το κάνεις αυτό, είναι-μάντεψε!- μέσω του κοινού σας φίλου. Συνήθως, όταν λαμβάνεις αίτημα φιλίας από ένα άτομο που δεν γνωρίζεις, δεν πάει το μυαλό σου στο καλύτερο και το αντιμετωπίζεις με καχυποψία, σωστά; Ε λοιπόν, το ίδιο θα σκεφτόταν και κάποιος άλλος για σένα.
Ρώτα προτού γίνεις φίλη με τον πρώην μιας φίλης σου.
Ακόμα και αν έχουν χωρίσει εδώ και καιρό, είναι θέμα ευγένειας και σεβασμού προς τα αισθήματα της φίλης.
Επίσης, μην του στείλεις αίτημα φιλίας αν δεν είστε στην πραγματικότητα φίλοι.
Δεν πρόκειται να βγει τίποτα καλό από αυτό, να'σαι σίγουρη!
Δεν είναι κακό να παραμένεις φίλη με κάποιον πρώην σου.
Μεγάλα παιδιά είμαστε! Αν σου σπάει άσχημα τα νεύρα μπορείς να τον σβήσεις, αλλιώς δεν είναι και υποχρεωτικό.
Το να ποστάρεις συνέχεια status, φωτογραφίες ή βιντεάκια με αναφορές σε μια πρόσφατη σχέση που στράβωσε είναι κακή ιδέα.
Αν χρειάζεσαι ψυχολογική στήριξη, συζήτησε με κάποιο κοντινό σου πρόσωπο. Δεν πρόκειται να σε παρηγορήσουν τα likes που θα πάρεις σ'ένα φαρμακερό status με μπηχτές για τον πρώην.
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στα πράγματα που είναι ok για το Fb και σ'αυτά που δεν θα'πρεπε να ποστάρεις ποτέ.
Η φωτογραφία από το πάρτυ της ξαδέρφης σου που τα'χες πιει και ανέμιζες το σουτιέν σου στον αέρα μπορεί να μείνει και μεταξύ σας. Επίσης, είναι μάλλον παρατραβηγμένο να δημιουργήσεις φεϊσμπουκική ομάδα μίσους προς τον καθηγητή σου ή την παλιά κολλητή σου με την οποία τσακωθήκατε.
Μάθε την διαφορά ανάμεσα στον Τοίχο και το Inbox.
Υπάρχει λόγος που στο Facebook μπορείς να στείλεις και προσωπικό μήνυμα σε κάποιον πέρα από το να του γράψεις στο Χρονολόγιο. Κανέναν δεν ενδιαφέρει να βλέπει ολόκληρες συζητήσεις για το πού θα συναντηθείτε με τους φίλους και τι ώρα, ούτε θέλει να κολλάει από τα σορόπια όταν βομβαρδίζεις το έτερόν σου ήμισυ με γλυκόλογα στο προφίλ του.
Κατάλαβε ότι το Facebook δεν είναι το γραφείο του ψυχαναλυτή.
Επειδή στο Fb η επικοινωνία δεν συμβαίνει πρόσωπο με πρόσωπο, είναι εύκολο άμα περνάς περίεργη φάση να παρασυρθείς και να στείλεις μηνύματα που δεν θα'πρεπε σε άτομα που δεν θα'πρεπε. Γι'αυτό, ξανασκέψου το πριν στείλεις στον συμμαθητή σου από το δημοτικό (που έχεις να του μιλήσεις από τότε) ότι ήταν ο μόνος αληθινός έρωτας της ζωής σου, επειδή χώρισες πρόσφατα κι .
Πάνω απ'όλα (και αυτό ανήκει ΚΑΙ στους πραγματικούς κανόνες του Facebook) ΜΗΝ φτιάξεις ψεύτικο προφίλ του πρώην σου για να τον εκδικηθείς!
Μπορεί να σου φαίνεται απολαυστικός τρόπος εκδίκησης το να φτιάξεις ένα ψεύτικο προφίλ του πρώην σου και να δηλώνεις ως χόμπι του το "να τα κάνω πάνω μου όταν κοιμάμαι" και "να κλέβω τα πορτοφόλια όσων βγαίνουν ραντεβού μαζί μου", αλλά πέρα από το ότι γελοιοποιείσαι και εσύ με αυτό τον τρόπο, αν ο πρώην είναι και λίγο τρελός μπορεί να φας και μήνυση. Γι'αυτό προσοχή!