Σου ακούγεται πολύ μακρινή και ξένη η ιδέα του να μπορέσει ένα ζευγάρι το ίδιου φύλου να έχει τα δικά του παιδιά; Κι όμως δεν είναι και τόσο σενάριο επιστημονικής φαντασίας τελικά. Μια βλαστικών κυττάρων ανακάλυψη θα μπορούσε κάποια μέρα να επιτρέψει σε ομόφυλα ζευγάρια να έχουν τα δικά τους βιολογικά παιδιά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Λονδίνο έχουν κάνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία τεχνητού σπέρματος και ωαρίων μέσω του επαναπρογραμματισμού των κυττάρων του δέρματος από τους ενήλικες, και τη μετατροπή τους σε παρόμοια με τα εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα. Η ομάδα στη συνέχεια συνέκρινε τα γενετικά βλαστικά κύτταρα με ανθρώπινα κύτταρα από έμβρυα, για να επιβεβαιώσει ότι ήταν στην πραγματικότητα, όμοια.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Cell πριν λίγες ημέρες, τονίζοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για αυτό το είδος της έρευνας.

«Πετύχαμε το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα της διαδικασίας», είπε ο Δρ Jacob Hanna, ένας ερευνητής από το Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ.

O Hanna δήλωσε ότι η ομάδα θα προσπαθήσει τώρα να ολοκληρώσει τη διαδικασία με τη δημιουργία πλήρως ανεπτυγμένων τεχνητών σπέρματος και ωαρίων, είτε σε ένα πιάτο ή με την εμφύτευση  σε τρωκτικό.

 

Διάβασε εδώ τη συνέχεια...