Είναι ένας τρομακτικά μεγάλος και άγνωστος κόσμος εκεί μέσα. Καλά άκουσες. Όχι εκεί έξω. Εκεί μέσα. Γιατί έξω από την πόρτα του σπιτιού σου είναι πολλές οι φορές που θα πεις ότι ο κόσμος είναι μικρός και δεν θα λαθέψεις. Εκεί όμως που μιλάμε για έναν απέραντο ωκεανό, ένα χάος τόσο μεγάλο όσο και του διαστήματος είναι στο διαδίκτυο. Τα πράγματα που μπορείς να βρεις είναι άπειρα. Οι κίνδυνοι που θα σου χτυπήσουν την IP το ίδιο.
Με τους δεύτερους είναι που πρέπει να διπλοτσεκάρεις και να τριπλοτσεκάρεις. Ακόμα περισσότερο αν οι κίνδυνοι αυτοί είναι στο κατώφλι του Facebook Profile σου. Φυσικά αναφέρομαι στα ψεύτικα προφίλ και τους λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν με σκοπό την παραπλάνηση ή και την αποπλάνηση. Κάποιοι έχουν φτιαχτεί από διαφημιστές για να αυξήσουν την δημοφιλία Facebook σελίδων, άλλοι πάλι έχουν γίνει είτε από trolls είτε από επικίνδυνους τύπους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 90 εκατομμύρια ψεύτικα προφίλ από τα συνολικά 2 δις του Facebook. Πώς θα τα αναγνωρίσεις; Με τα παρακάτω βήματα.
1.Αν δεις μια πολύ εντυπωσιακή φωτογραφία προφίλ. Από μόνη της δεν είναι τίποτα. Αλλά καλό είναι να σου βάλει μια μικρή υποψία για να πας στα παρακάτω βήματα.
2. Κοινοί φίλοι. Τις περισσότερες φορές όταν έχετε έναν ή δύο το πολύ κοινούς φίλους και δεν πρόκειται για κολλητές σου, αλλά για δύο παιδιά που τα έχεις δει μια φορά ή έχεις να τα δεις καιρό, τότε είναι 1000% μούφα.
3. Τσεκάρεις τις φωτογραφίες. Επειδή είναι πιθανό να έχει κλειδωμένο προφίλ, τον κάνεις accept και τις τσεκάρεις. Αν δεν υπάρχει ούτε σε μία το πρόσωπο του πρόκειται είτε για ψεύτικο προφίλ είτε για τύπο που stalkάρει και θα σου βγάλει την πίστη με το παραμικρό σχόλιο. Παίζει να είναι ακραίο πολιτικό στοιχείο που να σταμπάρει πεποιθήσεις για να αρχίσει τις απειλές.
4. Τσεκάρεις τις φωτογραφίες ξανά. Επειδή θα μπορούσε να είναι ένα παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση ως προς την εμφάνιση κοιτάς αν έχει έστω φωτογραφίες με φίλους. Αν δεις ότι έχει κάτι κλεμμένες από το Google τότε πες του Goodbye.
5. Παρατηρείς την δραστηριότητα. Παλιότερα συνέβαινε τα fake accounts να έχουν ανενεργό εντελώς το προφίλ. Όμως τώρα κι αυτό έχει εξελιχθεί. Συνήθως αυτά που θα δεις να ανεβάζουν είναι ανέκδοτα ως status, φωτογραφίες με τσιτάτα από βιβλία και δεν θα έχει like ή σχόλια από φίλους. Ακόμα κι αν έχει like δεν θα δεις σίγουρα στιχομυθίες. Είναι πιθανό να σχολιάζει μόνος του και να κάνει like. Αυτό και ψεύτικο να μην είναι, είναι μίζερο οπότε δεν το θες στους φίλους.
6. Κοιτάς τις πληροφορίες. Τις περισσότερες φορές έχουν γραφτεί πράγματα που δεν στέκουν. Κατ΄αρχάς οι περισσότεροι βάζουν ημερομηνία γέννησης την πρώτη και την τελευταία μέρα του έτους. Άλλοι μπορεί να έχουν γράψει το κινητό τους στις πληροφορίες για να σου το φέρον ως παράδειγμα αν τους πεις ότι είναι μούφα. Επίσης μπορεί να μην αναγράφουν εκπαίδευση ή να έχουν τόπο διαμονής το Κεϊπτάουν ξέρω γω.
Υ.Γ. Σε αυτό το σημείο να σας πω ότι για ένα διάστημα νόμιζα ότι μιλούσα με έναν μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού. Φυσικά δεν ήταν αυτός. Ήμουν μικρός. Μόλις... 18 χρονών ταγάρι!!!