Πρόσφατα διάβαζα ότι οι Apple και Facebook πριμοτοδοτούν τις εργαζόμενες τους προσφέροντας τους οικονομικά κίνητρα ώστε να παρατείνουν τη γονιμότητα τους και παράλληλα να αφοσιωθούν στον εργοδότη τους. Και τι εννοούμε όταν λέμε να "παρατείνουν τη γονιμότητα τους"; Εννοούμε να καταψύξουν τα ωάρια τους ώστε να απαλλαγούν από το δίλημμα "καριέρα ή οικογένεια" και να τεκνοποιήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Συγκεκριμένα, οι εταιρίες Apple και Facebook είναι διατεθειμένες να διαθέσουν μέχρι και 20.000 δολάρια σε κάθε εργαζόμενη που θα επιθυμούσε να καταψύξει το ωάριο της ώστε να συνεχίσει χωρίς κανέναν περιορισμό την εργασία της.

Φαντάσου λοιπόν έναν κόσμο που δεν θα λειτουργεί με βάση το βιολογικό μας ρολόι. Μια γυναίκα στα 25 της θα μπορεί να "φυλάξει" το ωάριο της και στα 38 να προχωρήσει στην τεκνοποίηση του χωρίς να ανησυχεί για ενδεχόμενη αποβολή και μάλιστα με τον άντρα που θεωρεί εκείνη κατάλληλο.H κατάψυξη των ωαρίων μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνει διαδικασία ρουτίνας.

Υπέροχο νέο ή μια ακόμη αλλοτρίωση; Το θέμα ανοίγει μεγάλη συζήτηση για τις ηθικές του διαστάσεις. Βοηθάει πραγματικά τις γυναίκες να συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια ή τις στοχοποιεί και τελικά τις ζημιώνει;

Η αλήθεια είναι ότι η κατάψυξη ενός ωαρίου για μη ιατρικούς λόγους δεν είναι και ό,τι πιο ρομαντικό.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η εξέλιξη της επιστήμης δεν θα πρέπει να μας τρομάζει. Θυμήσου όλα τα ερωτήματα που ακούγονταν  στις πρώτες περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, μιας διαδικασίας που έχει βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Θυμήσου επίσης και τις διαφωνίες που ακούγονται γύρω από την εφαρμογή της καισαρικής πάλι για μη ιατρικούς λόγους.

Όχι δεν εννοώ ότι οι δυο κολοσσιαίες εταιρίες θέλουν το καλό της εργαζόμενης μελλοντικής μητέρας. Άλλωστε, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα στερεότυπα γύρω από την γυναίκα καριερίστα επεκτείνονται και στον εργασιακό χώρο. Α, στο σημείο αυτό να σου αναφέρω ότι πριν λίγες μέρες διάβαζα ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών υπαλλήλων προτιμούν να εργάζονται για άντρα εργοδότη. Εννοώ ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με την καθημερινή κοινωνική κριτική που δεχόμαστε.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ (τον ξέρεις, είναι ο ηθοποιός, συζυγος της Eva Mentes και πρόσφατα πατέρας) πολύ σωστά είχε πει "Κορίτσι, να ξέρεις πως οτιδήποτε κάνεις, όπως κι αν το κάνεις, όποτε κι αν το κάνεις, θα σου πουν ότι το κάνεις λάθος. Αγνόησε τους".

 
 

Θυμήθηκα ένα περσινό σποτάκι από την εκστρατεία γνωστής εταιρείας, το οποίο θίγει "τις ταμπέλες" της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι στη γυναίκα. Αν ο αυταρχικός εργοδότης είναι σόβαρος επαγγελματίας τότε ή αυταρχική διευθύντρια γιατί είναι "σκύλα"; Οι μητέρες που είναι παθιασμένες με την καριέρα τους είναι όντως εγωίστριες; Τότε γιατί οι παθιασμένοι άντρες είναι "αφιοσωμένοι" στο επάγγελμα τους; Η διαφήμιση καλεί τις νέες γυναίκες να αφήσουν πίσω τους τα στερεότυπα, το φόβο και να λάμψουν.

Και όταν γερνάμε; Τα γκρίζα μας μαλλιά δεν έχουν καμία γοητεία; 'Ολες μας φοβόμαστε τα γεράματα. Φοβόμαστε τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος στο πρόσωπο και το σώμα μας. Τα σημάδια της χαράς, της λύπης, του έρωτα, του πόνου που ζήσαμε. Ίσως το παρακάτω βίντεο από την Mercedes Benz Fashion Week που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον μήνα στην Μαδρίτη, να σε κάνει να σκεφτείς τις ηλικίες των 50+ με έναν τρόπο τελείως διαφορετικό. Αυτή είναι η Αλίσια Μποράς (στο βίντεο από το 1:47 και μετά). Μια 69χρονη ισπανίδα πρώην μοντέλο της οποίας η κομψότητα και η φινέτσα σου προκαλεί αμηχανία και θαυμασμό. 

"Η ομορφιά έχει να κάνει με το πώς αισθάνεσαι μέσα σου. Και αυτή η ομορφιά καθρεφτίζεται στα μάτια σου" η Σοφία Λόρεν είχε σίγουρα δίκιο.

 

 
 

Αυτός ήταν και ο σκοπός μου. Να απελευθερωθείς  έστω και για δέκα λεπτά όσο κρατά η ανάγνωση αυτού του κείμενου, από την κριτική που δέχεσαι καθημερινά επειδή είσαι γυναίκα. Γιατί όσο κι αν ο φεμινισμός σου ακούγεται κλισέ, αν το σκεφτείς προσεκτικά θα παραδεχθείς ότι μπορεί να έχεις κατοχυρωμένα ίσα δικαιώματα αλλά στην καθημερινότητα σου τρέχεις και δεν φτάνεις.