Κακά τα ψέματα. Είτε είσαι με κάποιον, είτε θέλεις να κάνεις παιδί, είτε λες πως όχι, για να μπεις σε αυτό το άρθρο σημαίνει πως σε νοιάζει.
Τι θέλω να πω; Ελάχιστες είναι οι γυναίκες -κατά τη γνώμη μου-που πραγματικά δεν θέλουν να κάνουν ποτέ παιδί στη ζωή τους. Οι περισσότερες το σκεφτόμαστε, άλλες σε δέκα χρόνια, άλλες άμεσα. Ευχή μου να το αποκτήσουν αυτές που το θέλουν, γιατί δυστυχώς, το παιδί δεν έρχεται πάντα όταν το θέλεις!
Πολλές φορές, έχουμε αναρωτηθεί πια είναι η σωστή ηλικία για να γίνουμε μαμάδες. Μήπως είναι πολύ νωρίς; Μήπως πολύ αργά; Κάθε ηλικία έχει και τα δικά της καλά και κακά....
Από 20-29
Τα καλά
Η καλύτερη ηλικία για τους γυναικολόγους, ειδικά όταν η γυναίκα είναι κάτω των 25! Πολλοί είναι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι η καλύτερη ηλικία για μια γυναίκα να κάνει παιδί είναι περίπου τα 20 χρόνια, επειδή τότε είναι η ιδανική βιολογικά περίοδος για το γυναικείο οργανισμό να κυοφορήσει ένα υγιές μωρό. Πιο νέα, με πιο πολλές αντοχές λοιπόν, και θα χαίρεσαι όταν σκέφτεσαι πως θα είσαι μια σαραντάρα με μια κόρη που πάει γυμνάσιο ή λύκειο. Επίσης, το πιο πιθανό είναι πως θα έχεις βοήθεια από τους γονείς σου, γιατί και αυτοί θα είναι νέοι.
Τα κακά
Πέρα όμως από τη «μαμά-φύση», υπάρχουν και οι κοινωνικοί παράγοντες. Μια κοπέλα τόσο μικρή, δεν έχει κατασταλάξει στο τι θα κάνει επαγγελματικά, δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητη, ίσως δεν έχει τελειώσει καν τις σπουδές της και σπάνια θα έχει βρει τον κατάλληλο ώριμο άντρα για να γίνει ο πατέρας του παιδιού της. Συνεπώς, ναι μεν είναι βιολογικά είναι η κατάλληλη ηλικία, αλλά πρακτικά μια τέτοια κοπέλα σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι έτοιμη να γίνει μανούλα. Επίσης, εάν γίνεις τόσο νέα μαμά -ανάλογα με το χαρακτήρα βέβαια- συνήθως έχεις κοινωνικά απωθημένα του στυλ «εγώ δεν πρόλαβα να χαρώ τη ζωή μου», «δεν βγήκα όσο ήθελα» κτλ.
Από 30-40
Τα καλά
Ακόμα πολύ νέα, αλλά πιο ώριμη, πιο κατασταλαγμένη, στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναίκα έχει μια δουλειά, έχει βγει, έχει «χορτάσει», έχει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, κι επειδή έχει περάσει από μερικές σχέσεις, έχει βρει τον κατάλληλο σύντροφο. (Όλα τα προαναφερθέντα βέβαια, δε σημαίνει ότι συμβαίνουν μόνο μετά τα 30. Μπορεί να βρεις τον πατέρα των παιδιών σου και στα είκοσι, όπως επίσης να έχεις έναν ώριμο τρόπο σκέψης από τα 25). Επίσης, θα βρεις τη... συμπόνια και τη συμπαράσταση από όλες σχεδόν τις φίλες σου, που είναι σε παρόμοια φάση, γιατί, όπως και να το κάνουμε, οι περισσότερες γυναίκες -ειδικά αυτές τις εποχές και ειδικά στην Ελλάδα- γίνονται μανούλες μετά τα 30.
Τα κακά
Η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται προοδευτικά έως τα 35 και μετά πέφτει δραματικά. Πέρα όμως από το εάν μπορείς να «πιάσεις» παιδί, είναι και το πόσο υγιές θα είναι. Χαρακτηριστικά μιλώντας, το ποσοστό των ωαρίων που παρουσιάζουν γενετικές βλάβες ανέρχεται σε νέες γυναίκες στο 17%, ενώ σε γυναίκες άνω των 35 ετών το ποσοστό φτάνει ακόμα και το 79%. Γι' αυτόν τον λόγο, σε γυναίκες που είναι γύρω στα 40 συμβαίνουν όλο και συχνότερα αποβολές. Εκτός αυτού, σε αυτή τη δεκαετία, η καριέρα μιας γυναίκας βρίσκεται στο πικ της, οπότε έχει να συνδυάσει καριέρα και οικογένεια σε ρυθμούς...τρελούς.
Μετά τα 40
Τα καλά
Η όρεξη για ένα παιδί δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Όταν βλέπεις μια γυναίκα πάνω από 40 ετών να κάνει μωρό, σημαίνει ότι έχει πολύ επιθυμία και πολύ κέφι για αυτό, άρα πρέπει να δέχεται μόνο το σεβασμό μας και τίποτα άλλο. Επίσης, η οικονομική της κατάσταση είναι -συνήθως-πολύ καλύτερη από αυτήν που είχε στα 20.
Τα κακά
Δύσκολα «πιάνεις« παιδί, δύσκολα το κυοφορείς μέχρι τέλους. Στην ηλικία των 43 χρόνων, η πιθανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος πέφτει κατακόρυφα σε 1 ή 2 τοις εκατό, ενώ οι πιθανότητες για αποβολή υπολογίζονται περίπου στο 50% στο ηλικιακό γκρουπ 40-44 και εκτοξεύονται στο 90% στις γυναίκες πάνω από 45.
Συμπέρασμα
Σε όποιο ηλικιακό γκρουπ και αν ανήκεις, κάθε ηλικία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Εσύ, όταν με το καλό θελήσει να γίνεις μανούλα, απλά φρόντισε να είναι μετά από ώριμη σκέψη και όχι επειδή χτυπάει καμπανάκι το βιολογικό σου ρολόι, επειδή το θέλει η μαμά σου ή επειδή το έκανε η κολλητή σου.