1. Στη διάρκεια της ζωής της μια γυναίκα καταναλώνει από δύο έως τέσσερα κιλά κραγιόν. Μέσα σε ένα χρόνο μάλιστα άθελά της «τρώει» περίπου μία ολόκληρη συσκευασία. Ένας ακόμα λόγος να είναι καλής ποιότητας.

2. Ο «πρόγονος» του κραγιόν έχει ανακαλυφθεί πέντε χιλιάδες χρόνια πριν τριακόσια χιλιόμετρα μακριά από τη Βαβυλώνα, στην περιοχή Ουρ, πατρίδα του Αβραάμ. Στην αρχαία Ελλάδα μόνο οι πόρνες έβαφαν τα μάγουλα και τα χείλη με φυτικές βαφές και για να πήξει το χρώμα το ανακάτευαν με σάλιο ή ιδρώτα τράγου!

3. Το 1770 το βρετανικό κοινοβούλιο θέσπισε νόμο βάσει του οποίου οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τα καλλυντικά προκειμένου να ξελογιάσουν έναν άντρα για να τις παντρευτεί, παραπέμπονται σε δίκη για μαγεία. Εξού και η δημογραφική έκρηξη του είδους των μαγισσών.

Ο Μαν Ρέι έχει απαθανατίσει δυο κόκκινα χείλη στο έργο του A l’heure de l’observatoire, les amoureux (1934).

4. Το πρώτο κραγιόν στη μορφή που περίπου έχει σήμερα, φτιαγμένο από γκρέιπφρουτ, βούτυρο και κερί λανσαρίστηκε το 1880 από τον γαλλικό οίκο Guerlain.

5. Το 1933 η γαλλική Vogue ανακηρύσσει το κραγιόν ως το πιο σημαντικό καλλυντικό για μια γυναίκα: «Αν θα θέλαμε να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πράξη του 20ου αιώνα, η εφαρμογή του κραγιόν στα χείλη θα ήταν στην κορυφή της λίστας», γράφει.

6. Η συνήθεια των εταιρειών να δίνουν έναν διαφορετικό αριθμό σε κάθε απόχρωση ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70, από τον οίκο Yves Saint Laurent. Το μεγάλο hit του οίκου ήταν το Νο 19, σε έντονο φούξια χρώμα.

7.  Το 1997 το κραγιόν ήταν ένα από τα δώδεκα σύμβολα που παρουσιάστηκαν στο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, στο πλαίσιο της έκθεσης Icons: Magnets of Meaning.

8. Το πιο διάσημο «κραγιόν» είναι το Lipstick Building του Φίλιπ Τζόνσον στο Μανχάταν που υψώνεται από το 1985 στη γωνία της 53ης οδού με την 3η Λεωφόρο.

9. Για να επιλέξεις κραγιόν δοκίμασέ το στο εσωτερικό του καρπού, όπου το χρώμα της επιδερμίδας είναι παρόμοιο με εκείνο το προσώπου. Αν είναι καλό, θα πρέπει με μία ή δύο στρώσεις να δίνει ένα έντονο και ενιαίο χρώμα. Αντίθετα, εάν χρειάζεται να το περάσεις ξανά και ξανά για να πάρεις μια ιδέα του χρώματος, καλύτερα άφησέ το.

10. Η πιο αποτελεσματική (αλλά όχι και η πιο κομψή) μέθοδος για να αποφύγεις να βάψεις και τα δόντια σου είναι η ακόλουθη: Αφού φορέσεις κραγιόν βάλε τον αντίχειρα στο στόμα, κλείσε τα χείλη γύρω του –χωρίς να τα σφίγγεις- και βγάλε αργά αργά το δάχτυλο από το στόμα. Το πλεόνασμα του κραγιόν θα μείνει πάνω του και όχι στους κοπτήρες.