Πρέπει να ήμουν στο δεύτερο έτος της σχολής, όταν αποφάσισα να πάρω δίπλωμα οδήγησης. Δεν ξέρω τι σκεφτόμουν! Ίσως όμως ξέρω τι δε σκεφτόμουν ... ότι δε θα μου έπαιρναν αυτοκίνητο οι γονείς μου για κανένα λόγο. Προφανώς και δεν ήθελαν να με κάνουν έναν κινητό δημόσιο κίνδυνο, καθώς καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Και το όνομα μου βγήκε χωρίς το αυτοκίνητο έτσι και αλλιώς. Αν με ρωτούσαν, ναι θα κατηγορούσα τον άκαρδο δάσκαλο μου για την αισχρή σχέση που έχω με το τιμόνι! Και τα ταξί να είναι καλά.

Αυτά που λένε για τις γυναίκες ότι δεν οδηγούν καλά και τα σχετικά, πιστεύω ότι είναι μύθος. Ξέρω κορίτσια που οδηγούν τέλεια, προσεκτικά και ήρεμα, ξέρω αγόρια που οδηγούν καλά για τα λεγόμενα τους, αλλά δε θα λεγαν το ίδιο τα τετράποδα και τα παρτέρια της γύρω περιοχής. Δεν μπορείς να τους βάζεις όλους σ' ένα τσουβάλι προφανώς, αλλά καλός οδηγός δε γίνεσαι χάρη στο φύλο σου. Δε θα έχει κάποιο μερίδιο δόξας και ο δάσκαλος;

Ο δικός μου δάσκαλος ήταν τόσο εκνευριστικός που του εύχομαι από καρδιάς να τον πιάνουν όλα τα φανάρια της παραλιακής. Σε κάθε μάθημα μιλούσε στο τηλέφωνο, σχεδόν πάντα θα είχε κάποια δουλειά να κάνει οπότε τον πήγαινα (ναι ντάξει αυτό με έκανε σπουδαία) και περίμενα μέεεεχρι να φιλοτιμηθεί να επιστρέψει. Μέχρι και φρούτα τον πήγα να ψωνίσει, παράπονο δεν έχω. Α έβγαζε και σέλφι μια μέρα, τον είδα με την άκρη του ματιού μου και μιλάμε για 4 χρόνια πριν, τόσο μπροστά!

Σκέφτεσαι να πάρεις δίπλωμα και εσύ; Αρχικά, ξανασκέψου το! 
Τι θα σε συμβούλευα; 

Πρόσεξε πολύ ποιο δάσκαλο οδήγησης θα βρεις - περισσότερο και από τον άντρα που θα παντρευτείς. Ο πρώτος θέλει πολύ περισσότερο ψάξιμο. Ρώτα όποιον μπορεί να ξέρει, όποιον πήρε δίπλωμα πρόσφατα, όποιον δεν πήρε αλλά μπορεί να έχει πάρει κάτι το αυτί του.

Να συγκρίνεις τιμές, θα βρεις αρκετά πακέτα προσφορών ή κάποια έκπτωση αν είσαι φοιτήτρια (υποθετικά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις) ή απεριόριστα μαθήματα λίγο πριν τις εξετάσεις. Σε συμβουλεύω να έχεις ένα γονιό μαζί στην πρώτη συνάντηση ... και ένα δίκανο επίσης.

Μην ξοφλήσεις το ποσό σου εξαρχής, περίμενε να κρίνεις από τα 3-4 πρώτα μαθήματα αν σου ταιριάζει ο δάσκαλος. Είπαμε θέλει ψάξιμο.. Αλλιώς βρίσκεις άλλον.

Μπορεί να σου πει εντελώς τυχαία, έτσι υποθετικά το λέω, ότι θα σκοτωθείτε ή ότι θα του διαλύσεις το αυτοκίνητο ή ότι θα τρακάρετε με το τραμ και άλλα τέτοια τρελά, απλά πες του να χαλαρώσει, μην το πάρεις στραβά.

Αν δεν ξεκινάει από το σπίτι σου το μάθημα, τουλάχιστον ας τελειώνει κάπου που να σε βολεύει. Εκτός αν μένεις Φάληρο ας πούμε και κάνεις μάθημα στην Κηφισιά.

Επειδή ξέρουμε πως λειτουργεί το σύστημα (ή έστω πως λειτουργούσε όταν πήρα εγώ δίπλωμα) προσπάθησε να το πάρεις με την αξία σου. Όσες φορές κι αν αντέξει η τσέπη σου να κοπείς.

Ζήτα από φίλους και συγγενείς να σου κάνουν μερικά μαθήματα, είτε πριν είτε παράλληλα με το δάσκαλο οδήγησης, όση περισσότερη εξάσκηση τόσο το καλύτερο. Και μην το αφήσεις μόλις πάρεις το δίπλωμα, γιατί τότε σε αφήνει και αυτό!

Δες μερικές φορές τη σωφερίνα και θα καταλάβεις ότι ίσως και να διαφέρετε! Μην το βάλεις κάτω ακόμη κι αν δεις ότι "δεν το έχεις", θα το αποκτήσεις! Δεν είναι και καμία φιλοσοφία.

Παρατήρησε τον τρόπο που οδηγούν οι γύρω σου, όταν είσαι συνοδηγός. Α και προσπάθησε να μεταφράζεις από μέσα σου τα σήματα που βλέπεις στο δρόμο. 

Ρώτα όσες φορές χρειαστεί για κάτι που δεν κατάλαβες. Αν δυσανασχετήσει ο δάσκαλος, πάτα λίγο γκάζι και θα συνέλθει.

Προσπάθησε επίσης να κάνεις τα μαθήματα το ένα κοντά στο άλλο, βάλε στόχο να δώσεις σ' ένα μήνα για παράδειγμα. Δε νομίζω ότι σε βοηθάει να ξεκινάς και να σταματάς τα μαθήματα ανάλογα με τα κέφια.

Μην κανονίζεις όλα τα μαθήματα πρωί, βάλε μερικά το βράδυ, κι ας βρέχει, κι ας γλιστράει ο δρόμος, κι ας μη βλέπεις καλά. Ούτε ο δάσκαλος θέλει να σκοτωθεί, θα σε βοηθάει όπου χρειαστεί - εκτός κι αν βγάζει σέλφι!

Καλή τύχη!