Η Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015 ήταν μια μαύρη μέρα για την ελευθερία της έκφρασης, τον ανθρωπισμό και την ανεξαρτησία.

Δώδεκα άνθρωποι –δέκα δημοσιογράφοι και δύο αστυνομικοί – σκοτώθηκαν από την ένοπλη επίθεση ισλαμιστών που εισέβαλαν στα γραφεία του σατιρικού εβδομαδιαίου περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. Το περιοδικό –ένα από τα πιο γνωστά στη Γαλλία- είχε οργισμένες αντιδράσεις από πολλούς μουσουλμάνους όταν δημοσίευσε γελοιoγραφίες του Μωάμεθ και σατίριζε το Ισλάμ . Ωστόσο, το Charlei Hebdo έχει παράδοση στο να σατιρίζει τις θρησκείες και από τα βέλη του δεν έχουν γλιτώσει στο παρελθόν ο Καθολικισμός αλλά και ο Ιουδαϊσμός.

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν ήταν τέσσερα από τα βασικότερα στελέχη του περιοδικού και διάσημοι Γάλλοι σκιτσογράφοι, οι Stéphane Charbonnier (υπέγραφε ως Charb, διευθυντής του περιοδικού), Georges Wolinski (αρχισυντάκτης του περιοδικού), Jean Cabut (υπέγραφε ως Cabu) και Bernard Verlhac (σκίτσαρε με το ψευδώνυμο Tignous). Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο διευθυντής του Charlie Ebdo υπέγραφε ως Charb μια προφητική γελοιογραφία: "Ακόμα δεν έχουν γίνει επιθέσεις στη Γαλλία" -"Περίμενε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου". 

Αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, διοδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλη τη Γαλλία και πολλές πόλεις της Ευρώπης με κεντρικό σύνθημα «Je suis Charlie» (Είμαι ο Charlie) από εκατομμύρια πολίτες που θέλησαν με αυτό τον τρόπο να διαδηλώσουν πως ο φόβος δεν είναι ικανός να σταματήσει την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου.

Οι συνάδελφοι –δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι- των θυμάτων σε όλο τον κόσμο, έστειλαν σήμερα το δικό τους μήνυμα στους δολοφόνους τους, μέσα από τα πρωτοσέλιδα των περιοδικών και των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν σήμερα. Να μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά:

O βρετανικός Independent

H γαλλική εφημερίδα Liberation

H δανέζικη εφημερίδα Politiken

Η γαλλική αθλητική εφημερίδα L’ Equipe

Η ισπανική Berria

Η γαλλική Normandie

Το γαλλικό περιοδικό Marianne

To γαλλικό οικονομικό φύλλο La Tribune

Η βελγική εφημερίδα De Morgen

Το γερμανικό περιοδικό Berliner Zeitung

Η γερμανική εφημερίδα Berliner Kurier

Η δανέζικη εφημερίδα Berlingske

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Daily Record της Σκωτίας