Το να περάσεις μάθημα αδιάβαστη είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά αυτό μειώνει την σχολή σου. Αλλά μπορώ να δεχτώ και να κατανοήσω ότι μέσα σε τόσα πολλά μαθήματα που έχεις στη σχολή, υπάρχουν και κάποια που δεν τα καταφέρνεις τόσο καλά. Θεμιτό και λογικό. Κανείς δεν είναι τέλειος σε όλα. Και γι΄αυτό ακριβώς δεν σου βγαίνει να στρωθείς να το διαβάσεις.

Επίσης μπορεί να σου έτυχε μια αναποδιά τις μέρες που είχες βάλει στο πρόγραμμα να το διαβάσεις και να μην πρόλαβες. Ή μπορεί να είσαι τριτοετής να είχες αρκετά χρωστούμενα και αυτό που δεν διάβασες να ήταν ανάμεσα σε δύο άλλα που τα είχες σε προτεραιότητα.

Γι΄αυτό θα σου πούμε μερικά μικρά tips για να καταφέρεις να το δώσεις με καλές πιθανότητες να το περάσεις, έχοντας διαβάσει μόνο το προηγούμενο βράδυ και το πρωί. Ου μην και με καλό βαθμό (μέχρι 8 έτσι…μην ζητάς πολλά). Αρκούν 5 μεθοδευμένες κινήσεις.

1.Μάθε το στυλ εξέτασης.

Α) Αν είναι προφορικό επίλεξε συγκεκριμένα κεφάλαια και κάνε 3-4 αναγνώσεις. Μπορείς πάντα να καλοπιάσεις τον καθηγητή την ώρα της εξέτασης και να το πεις περιγραφικά.

Β) Αν είναι γραπτό χρειάζεσαι να ξέρεις πόσες ερωτήσεις βάζει και πόσες από αυτές πρέπει να γράψεις. Αν είναι 5 και σου ζητάει να απαντήσεις στη μία τότε είσαι κομπλέ. Πας στοχευμένα και κατά 99% θα σου κάτσει ένα από τα δύο κεφάλαια που έμαθες καλά. Αν έχει δύο ομάδες με δύο ερωτήσεις από κάθε σύγγραμμα και μπορείς να επιλέξεις μόνο το ένα τότε απλά ρίξε 2-3 καλές αναγνώσεις στο ένα βιβλίο.

2.Οι σημειώσεις έχουν σώσει σπίτια. Ιδίως αν έχεις πρόβλημα με την αποστήθιση, το να κάτσεις να γράψεις σε μπουλετάκια ή σε power point τα κύρια σημεία που θα σε οδηγήσουν είναι ζωτικής σημασίας. Βλέπεις την πρώτη τελεία κάνεις την αρχή. Μετά κολλάς. Θυμάσαι την δεύτερη τελεία. Βρίσκεις τη σύνδεση. Όπως στα σταυρόλεξα.

3.Κοιτάς θέματα προηγούμενων εξεταστικών. Οι περισσότεροι καθηγητές έχουν έναν αλγόριθμο επανάληψης θεμάτων. Θα τα βρεις στα φόρα της σχολής και των συμφοιτητών σου.

4. Εννοείται συνάντηση μία ώρα πριν γράψεις με συμφοιτητές για να ανταλλάξετε όσα αντιληφθήκατε. Οκ, δεν θα έχεις πολλά να πεις, αλλά οι άλλοι/ες δίπλα σου θα συζητούν κι εσύ θα έχεις αυτιά τέντα. Πες πες, όλο και κάτι θα μείνει.

5. Του επιτηρητή ο γλείφτης δεν έχασε ποτέ. Εντάξει δεν θα γλείψεις, αλλά θα κάνεις λίγο τα γλυκά μάτια. Οι επιτηρητές είναι συνήθως μεταπτυχιακοί στον κλάδο του μαθήματος. Σίγουρα γνωρίζουν. Ζήτα μια μικρή καθοδήγηση. Πέτα και δύο τσιτάτα από όσα ξέρεις για να δείξεις ότι απλά κόλλησε το μυαλό.

Άντε καλή τύχη και να θυμάσαι: η τύχη φέρθηκε καλά μόνο σε όσους την προκάλεσαν μέχρι το τέρμα! (Να θυμάσαι επίσης και ότι έχω έναν φίλο και πρώην συμφοιτητή που έκανε τα παραπάνω τουλάχιστον 6 φορές και τις 5 πέρασε. Τις 4 με βαθμό από 8 και πάνω!!!)