Τους κρύους μήνες του χειμώνα τα μαλλιά σου δεν περνάνε και τις καλύτερες μέρες τους, καθώς ο ψυχρός αέρας τα ξηραίνει και τα κάνει πιο ατίθασα. Ενώ, όμως, δεν μπορείς να ελέγξεις τον καιρό, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να περιορίσεις τη ζημιά που κάνεις μόνη σου στα μαλλιά σου, ακολουθώντας συνήθειες όπως:

Λούζεσαι πολύ συχνά. Τα μαλλιά ταλαιπωρούνται με τα συχνά λουσίματα. Όταν βρέχονται, οι τρίχες σπάνε πιο εύκολα, ενώ τα σαμπουάν, τα κοντίσιονερ και τα άλλα προϊόντα που βάζουμε κατά το λούσιμο αφαιρούν τα φυσικά λιπίδια της τρίχας, κάνοντάς τη μακροπρόθεσμα θαμπά και ξηρά. Για το λόγο αυτό, απόφυγε το καθημερινό λούσιμο και περιορίσου σε τρεις φορές την εβδομάδα, πάντα με ένα απαλό σαμπουάν.

Χτενίζεσαι όταν τα μαλλιά είναι ακόμα νωπά. Όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα καταστρέφονται εύκολα. Χρησιμοποίησε τη βούρτσα ή τη χτένα σου αφού στεγνώσουν και δώσ’ τους μια γραμμή όσο είναι υγρά χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα ή, στη χειρότερη, μια χτένα με πολύ αραιά δόντια.

Στεγνώνεις τα μαλλιά με πετσέτα. Καθώς τρίβεις την πετσέτα πάνω στα μαλλιά είναι εξαιρετικά πιθανό να προκληθούν φθορές στο εξωτερικό στρώμα της τρίχας, καταστρέφοντάς τα και προκαλώντας φριζάρισμα. Αντί να τα σκουπίζεις δυνατά, τύλιξε ανάλαφρα τα μαλλιά σε μια πετσέτα μετά το λούσιμο και άφησέ τη να απορροφήσει μόνη της την υγρασία. Ιδανικά, αγόρασε μια πετσέτα από μικροϊνες που είναι πολύ πιο απορροφητική.

Χρησιμοποιείς το πιστολάκι. Έλα, τώρα… Δεν μπορεί να μην ξέρεις ότι ο καυτός αέρας είναι ό,τι χειρότερο για τα μαλλιά; Η συχνή χρήση του σεσουάρ αφυδατώνει και καταστρέφει την τρίχα. Αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κυκλοφορήσεις αξιοπρεπώς και χωρίς καπέλο, τουλάχιστον πριν το styling άπλωσε στα μαλλιά ένα προστατευτικό προϊόν για τη θερμότητα ή ένα leave-in conditioner με γλυκερίνη κα προπυλενογλυκόλη που προφυλάσσουν την τρίχα από την αφυδάτωση. Επίσης, βάλε το διακόπτη στην πιο χαμηλή από τις διαθέσιμες θερμοκρασίες που έχει το πιστολάκι σου.

Τα ισιώνεις/κατσαρώνεις με σίδερο. Εκτός από την υψηλή θερμοκρασία της επιφάνειας όπου ακουμπούν τα μαλλιά, οι πρέσες ισιώματος και τα σίδερα για μπούκλες προκαλούν σοβαρές φθορές στην τρίχα σπάζοντάς τη –ενώ εάν τα μαλλιά είναι ακόμα νωπά, προκαλούν μικρές «εκρήξεις» ατμού που εισχωρούν στην τρίχα συνθλίβοντάς τη. Η καλύτερη λύση είναι να μην τα χρησιμοποιήσετε καθόλου. Η δεύτερη καλύτερη να προφυλάσσετε τα μαλλιά σας χρησιμοποιώντας ένα προϊόν που προστατεύει ενάντια στις υψηλές θερμοκρασίες.