Θα μπορούσες να εργάζεσαι 10 ώρες από τα 10 σου; Θα μπορούσες να παρέχεις αυτή την εργασία για 2 δολάρια/ευρώ ή και καθόλου; Μπορείς να φανταστείς την ζωή σου όχι απλώς χωρίς παιχνίδια, αλλά σε άθλιες εγκαταστάσεις, σε παραπήγματα και χωρίς συνθήκες υγιεινής; Μπορείς να φανταστείς ότι θα τρως μία φορά την ημέρα και το νερό σου θα είναι σκουληκιασμένο, αλλά δεν θα σε ενοχλεί γιατί θα το έχεις συνηθίσει;

Κάθε χρόνο 11 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Παράξενο. Θα έλεγε κανείς ότι στα παιδιά ανήκει η κάθε μέρα. Στην Δύση τουλάχιστον. Γιατί στην Ανατολή τα παιδιά είναι λιγότερο παιδιά και βρίσκονται από πολύ νωρίς στην δύση τους. Στον δυτικό κόσμο μεγαλώσαμε με τα περισσότερα προβλήματα βασικών αναγκών λυμένα και με εξασφαλισμένη τροφή, νερό και πολλά άλλα.

Τώρα που έρχονται και Χριστούγεννα τα παιδιά θα γεμίσουν την επιστολή τους προς τον Άγιο Βασίλη με δώρα. Δώρα που το κάθε ένα κοστίζει όσο μπορεί να βγάζει ένα παιδί στο Αφγανιστάν σε 380 μέρες εργασίας. Ένα iPhone ή ένα tablet που πιθανότατα κατασκευάζεται από μικρά παιδιά, κοστίζει όσο ο ετήσιος μισθός τους.

Τα παιδιά αυτά έχασαν την παιδικότητα τους πολύ γρήγορα. Αντί να παίζουν, να χτυπούν τα γόνατα τους, να επιθυμούν, να ακούνε ναι και όχι, ξυπνούσαν και ξυπνούν κάθε μέρα με μία μόνο επιθυμία: να φάνε λίγο ψωμί. Και ακόμα κι αυτό μπορεί να τους το στερήσουν.

Όσοι ζούμε σε ανεπτυγμένες χώρες δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε, αλλά ακόμα και αν το καταφέρουμε, είμαστε τόσο βουτηγμένοι στην πλάνη του χρήματος που το μόνο που προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά είναι η ...λύπη μας.

Ηξερες ότι:

-25.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα σύμφωνα με την UNICEF και πεθαίνουν σε μικρά χωριά απομακρυσμένων περιοχών, ώστε οι ανεπτυγμένες χώρες να μην το "αντιλαμβάνονται".

-Το 70% των θανάτων αυτών των παιδιών προέρχεται από αρρώστιες που στον δυτικό κόσμο είναι ιάσιμες και υπόθεση ρουτίνας ή από έλλειψη στοιχείων και ειδών βασικής ανάγκης.

-Τα περισσότερα δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην ηλικία των 5 ετών, καθώς πεθαίνουν από πνευμονία και διάρροια, που οφείλεται στην έλλειψη υδροχετευτικού συστήματος και πόσιμου νερού.

-Το 72% των παιδιών στις ανεπτυγμένες χώρες δεν έχει πρόσβαση σε δημόσια παιδεία.

-Στόχος του Millenium Development Goal είναι να μειώσει τους θανάτους των παιδιών σε 5.4 εκατομμυρία το έτος μέχρι το 2015.

-Στην Ασία και την υποσαχάρια Αφρική η αναλογία θανάτου ανέρχεται σε 176 παιδιά για κάθε 1000, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο 6 παιδιά για κάθε 1000.

-Αυτό οφείλεται στην παντελή απουσία βασικών αγαθών, όπως τροφή μια φορά την ημέρα, νερό, σύστημα υδροχέτευσης, πρόσβαση σε φάρμακα και νοσοκομεία.

-1 στα 6 παιδιά παγκοσμίως δουλεύει από την ηλικία των 5 ή 10 ετών

- 218 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-15 είναι μέρος της παιδικής εργασίας

-168 εκατομμύρια από αυτά δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, υφιστάμενα βία, σεξουαλική κακοποίηση και μηδαμινή πληρωμή.

-Μόλις 1 στα 5 παιδιά που εργάζονται πληρώνεται για τις υπηρεσίες του

- Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής εργασίας είναι: Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μιανμάρ, Βόρειος Κορέα, Σουδάν, Κονγκό, Σομαλία, Αιθιοπία, Μπουρούντι και Ζιμπάμπουε. Όλες δηλαδή σε Ασία και υποσαχάρια Αφρική.

- Ένα ποσοστό 80% των παιδιών είναι είτε ορφανά είτε παιδιά αγροτών που βρίσκονται πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.