Η ταινία ακολουθεί τη Χίλντι Γκουντ (Σιγκούρνι Γουίβερ), μια ευφυή μεσίτρια της Νέας Αγγλίας και απόγονο των μαγισσών του Σάλεμ, που λατρεύει το κρασί και τα μυστικά της. Η πολύ καλά δομημένη ζωή της αρχίζει να διαταράσσεται καθώς επανασυνδέεται με έναν παλιό της έρωτα από το γυμνάσιο, τον Φρανκ Γκέτσελ (Κέβιν Κλάιν), και εμπλέκεται επικίνδυνα στην απερίσκεπτη συμπεριφορά ενός συγκεκριμένου ανθρώπου. Θαμμένα συναισθήματα και οικογενειακά μυστικά χρόνων έρχονται στην επιφάνεια, και η Χίλντι ωθείται προς έναν απολογισμό με το ένα άτομο που απέφευγε εδώ και δεκαετίες να αντιμετωπίσει: τον εαυτό της.

Παλιές αγάπες

Η ταινία επανασυνδέει την τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ Σιγκούρνι Γουίβερ με τον βραβευμένο με Όσκαρ Κέβιν Κλάιν, οι οποίοι είχαν συμπρωταγωνιστήσει ξανά στις ταινίες «Dave» και «The Ice Storm». Η Αν Λίρι, η συγγραφέας του best seller βιβλίου πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία, δεν μπορούσε να πιστέψει το καστ που θα συμμετείχε στην ταινία. «Με κάλεσε η Μάγια και μου είπε πως η Σιγκούρνι ήταν στο δρόμο για τη Νέα Σκωτία, όπου θα ξεκινούσαν τα γυρίσματα», θυμάται. «Συμβαίνει όντως αυτό;», αναφώνησε ενθουσιασμένη, ανυπομονώντας να δει μαζί στην οθόνη την Σιγκούρνι και τον Κέβιν.

H Σιγκούρνι έφτασε στο σετ έτοιμη να βουτήξει στον ζουμερό της ρόλο. «Τι χαρακτήρας λαχείο!», αναφωνεί. «Ήμουν ενθουσιασμένη που είχα την ευκαιρία να αφηγηθώ την ιστορία μιας μεγαλύτερης γυναίκας από την δική της οπτική. Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό; Είναι τόσο σπιρτόζικο το σενάριο και τόσο ασυνήθιστη η ερωτική ιστορία. Συναντάμε την Χίλντι  σε μια στιγμή όπου τα πράγματα που της έφεραν τεράστια επιτυχία σταμάτησαν να λειτουργούν προς όφελός της. Της πήραν την επιχείρηση, αισθάνεται πως τα παιδιά της την απορρίπτουν και συνεχίζει να στηρίζει εκείνα και τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος παρεμπιπτόντως την παράτησε για έναν άλλον άντρα. Αν θελήσει να πάει σπίτι ύστερα από μια μεγάλη μέρα, να βγάλει τα παπούτσια, να ξεκουμπώσει το σουτιέν και να ανοίξει ένα μπουκάλι κρασί, ποιος μπορεί να την κατηγορήσει;» 

Ο Κλάιν ερμηνεύει τον Φρανκ Γκέτσελ, έναν παλιό, σχολικό έρωτα της Χίλντι . Ένας άνθρωπος που δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις προσδοκίες των γειτόνων του, ο Φρανκ θεωρείται ο τρελός της γειτονιάς, αλλά κρύβει αρκετό βάθος. «Είναι ο τύπος που όλοι θεωρούν ξεπεσμένο, επειδή δεν νοιάζεται για την εμφάνισή του. Στην προκειμένη περίπτωση δουλεύει ως εργολάβος σκουπιδιών, αλλά διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία που δεν καίγεται να πουλήσει. Είναι ερωτευμένος με την Χίλντι από τότε που ήταν νεαρός».

Για τη Γουίβερ, η συνεργασία της με τον Κλάιν είναι δώρο, αφού όπως αναφέρει και η ίδια, απολαμβάνουν πολύ να δουλεύουν μαζί. Παρόμοια συναισθήματα τρέφει και ο Κλάιν, ο οποίος προσθέτει  «Ένας από τους λόγους που αγαπώ την Σιγκούρνι είναι πως δεν χρειάζεται να σκύψω για να την φιλήσω στις σκηνές, το οποίο είναι τρομερά βοηθητικό για τη μέση μου».

Νέα αγάπη

Εύπορη, ευάλωτη και απερίσκεπτη, η νέα κάτοικος της πόλης, η Ρεμπέκα, μοιάζει να είναι η θεραπεία που έγραψε ο γιατρός στην Χίλντι . Πρώην πελάτισσα, η Ρεμπέκα είναι παντρεμένη με τον Μπράιαν που ταξιδεύει διαρκώς λόγω δουλειάς, αφήνοντάς την πίσω με τον γιο τους που χρειάζεται ειδική βοήθεια. Εκείνη και η Χίλντι περνάνε τα βράδια πίνοντας κρασί και στηρίζοντας η μία την άλλη.

«Είναι σπάνιο να διαβάσω ένα σενάριο που βασίζεται τόσο πολύ στο συναίσθημα και τους χαρακτήρες», λέει η Μορένα Μπακάριν που ερμηνεύει την Ρεμπέκα.  «Κάθε χαρακτήρας ήταν τόσο πλούσιος και μοναδικός. Ένιωσα τρομερή συμπάθεια για τη Χίλντι . Έχει τα προβλήματά της, αλλά την αγαπάς αμέσως. Ήταν απίστευτο να βλέπω τη Σιγκούρνι εν δράση. Διαθέτει μια πολύ αγαπητή ποιότητα που γεμίζει με καρδιά έναν χαρακτήρα που μερικές φορές μοιάζει παγερός. Φέρνει στη Χίλντι τη ζωή και τη ζεστασιά. Η συνεργασία μαζί της ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Η οικογένεια μετράει

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ράσε, που υποδύεται τον πρώην σύζυγο της Χίλντι , παρ’ ότι η ταινία διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη, δεν πρόκειται για μια μικρή ιστορία. «Σίγουρα πρόκειται για ένα άτομο και μια συγκεκριμένη περίοδο στη ζωή του», προσθέτει, «αλλά μαθαίνεις τόσα για εκείνη με τόσο έξυπνο τρόπο, που δεν το αντιλαμβάνεσαι καν. Η Μάγια και ο Γουάλας ξεφλουδίζουν τις στρώσεις της πλοκής και δεν είσαι σίγουρος τι συμβαίνει μέχρι να τελειώσουν. Λίγο λίγο συνειδητοποιείς πως τα πράγματα δεν είναι όπως τα είχες σκεφτεί στην αρχή».

Οι δύο κόρες της Χίλντι, Τες και Έμιλυ, ερμηνεύονται από την Ρεμπέκα Χέντερσον και την Μόλι Μπράουν. Η Τες είναι παντρεμένη με παιδί, ενώ η Έμιλυ σπουδάζει ακόμα. Και οι δύο έχουν θέματα με τη συμπεριφορά της μητέρας τους, αλλά ακόμα και όταν τσακώνονται, η αγάπη και η ανησυχία τους είναι έκδηλες.

Η Χέντερσον παραδέχεται πως ταυτίστηκε ιδιαίτερα με τη δυναμική ανάμεσα στη Τες και την Χίλντι. «Συχνά, οι μητέρες και οι κόρες παρουσιάζονται πιο συναισθηματικά», παρατηρεί. «Λες και είναι μόνο ελπίδα και φως. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, οδηγούνται συχνά στα όρια. Η απόγνωση από την έλλειψη επικοινωνίας φαντάζει τόσο αληθινή σε εμένα».

Μια καλή ιστορία

 

Με το χιούμορ και τους ελκυστικούς, αλλά περίπλοκους χαρακτήρες της, η ταινία ανατρέπει τα κλισέ σχετικά με τον εθισμό και την αποτοξίνωση, την ίδια στιγμή που τις αποτυπώνει με αυθεντικότητα και τρυφερότητα. «Η Χίλντυ, όπως και πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν πραγματικά πως έχουν θέμα αλκοολισμού. Και όλοι εμείς, όπως και οι άνθρωποι που την περιτριγυρίζουν, εύκολα λέμε ότι εφόσον δεν το θεωρούν εκείνοι πρόβλημα, γιατί να το θεωρήσουμε εμείς;», σχολιάζει ο Βολοντάρσκι για να προσθέσει λίγο αργότερα, «Θέλαμε να φέρουμε το χιούμορ που έχει και το βιβλίο. Η ιστορία δεν είναι μόνο δραματική. Είναι μια αντανάκλαση της ζωής, η οποία μπορεί να είναι αρκετά διασκεδαστική, ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές της. Δεν υποτιμάται το κουράγιο της Χίλντι με το μερικές φορές απροσδόκητο χιούμορ που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής». Και η Φορμπς συμπληρώνει «Η Χίλντι είναι μαχήτρια και αγαπάμε να την βλέπουμε να παίρνει τον έλεγχο της ζωής της. Και τότε, η ιστορία απομακρύνεται από εκείνη και εμφανίζεται μια ευκαιρία για εξιλέωση. Πιστεύουμε στις δεύτερες ευκαιρίες».