Νιώθεις αποπροσανατολισμένη μετά το περίεργο καλοκαίρι του κορωνοϊού; Δεν έχεις καταφέρει να γιορτάσεις όπως θα ήθελες με τους φίλους σου για την εισαγωγή σου στη σχολή των ονείρων σου; Αισθάνεσαι πελαγωμένη με την «εξ αποστάσεως» εκπαίδευση;

Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να χαρείς για την ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινάει. Ναι, όλα θα είναι διαφορετικά αλλά όταν θα βλέπεις από την απόσταση του χρόνου, τη φετινή έναρξη, θα αναπολείς τη μοναδικότητα της στιγμής.

Αμέσως μετά, πρέπει να περάσεις κι εσύ δυναμικά στη διαδικτυακή εποχή. Σε πρώτη φάση, μέχρι να γίνουν οι εγγραφές, αναζήτησε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο διαδίκτυο. Δηλαδή, άκου τι πρέπει να κάνεις:

Μείνε ενημερωμένη και δικτυωμένη

  • Τα ελληνικά Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης προχωράνε με γοργούς ρυθμούς σε μια «υποχρεωτική» είσοδο στη διαδικτυακή εποχή. Μπορεί να μην είναι όλα προετοιμασμένα αλλά το να γκρινιάζεις, δεν είναι εποικοδομητικό. Ετοιμάσου να ενσωματωθείς και να γίνεις μέρος μιας νέας ακαδημαϊκής κοινότητας που θα συναντιέται και θα συνομιλεί διαδικτυακά περισσότερο από ποτέ.
  • Ανανέωσε τα data μέσω φοιτητικών προγραμμάτων και αναζήτησε στα social media groups πρωτοετών φοιτητών στο ίδιο τμήμα που έχεις περάσει. Είναι η πρώτη κίνηση που κάνουν οι πιο επικοινωνιακοί φοιτητές μέσω της οποία αμέσως αποκτάς πρόσβαση σε ένα βουνό πληροφορίας που θα σου φανεί χρήσιμη.
  • Νιώθεις άσχημα που η παρέα από το σχολείο σκορπίζει; Μέσα από τα συγκεκριμένα groups, μπορείς να αρχίσεις να συνομιλείς και συναντήσεις ηλεκτρονικά τους πρώτους συμφοιτητές σου με τους οποίους θα περάσεις τα καλύτερα χρόνια των σπουδών σου. Μην τους αγνοήσεις! Δώσε ευκαιρία στα νέα πρόσωπα που βρίσκονται στην ίδια ακριβώς θέση με εσένα.
  • Ενημερώσου σε τακτική βάση από την ιστοσελίδα του τμήματός σου. Σε προηγούμενες γενιές, τα πανεπιστήμια δεν παρείχαν τόσο όγκο πληροφορίας παρά μόνο αν ξεροστάλιαζες στις γραμματείες τους. Τώρα , όλα βρίσκονται εκεί. Αφιέρωσε χρόνο και μελέτησε όλες τις παροχές που σου προσφέρει κάθε ίδρυμα και θα εκπλαγείς από τη δυνατότητα να σιτίζεσαι, να έχεις ιατρική φροντίδα, να αθλείσαι, να μαθαίνεις όποια ξένη γλώσσα επιθυμείς μέσα από τη νέα πανεπιστημιακή οικογένεια και πόσα ακόμα...

  • Μάθε για όλες τις πτυχές της «εξ αποστάσεως» εκπαίδευση. Από την ηλεκτρονική εγγραφή μέχρι τις διαλέξεις του πρώτου εξαμήνου που θα γίνονται διαδικτυακά, μέσα από τις ίδιες πλατφόρμες που χρησιμοποίησαν τα πανεπιστήμια και την άνοιξη.
  • Ετοιμάσου να επιστρέψεις όταν χρειαστεί και σε όποιες διαλέξεις ή εργαστήρια απαιτηθεί τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας -μάσκες, τήρηση φυσικών αποστάσεων...Μην ανησυχείς – όλες οι διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δουλεύουν προκειμένου η μετάβαση των νέων φοιτητών να γίνει ομαλά, χωρίς συνωστισμό και με τήρηση των κανόνων υγιεινής. Το ανώτατο όριο ατόμων στα αμφιθέατρα θα είναι 50 άτομα και 30 σε εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών τμημάτων όπου ο αριθμός των φοιτητών είναι μεγαλύτερος θα συνεχιστεί η εκπαίδευση «εξ αποστάσεως».
  • Και θυμήσου το βασικό: Οι φοιτητές που θα εμφανιστούν χωρίς μάσκα σε μάθημα θα βγαίνουν από την αίθουσα διδασκαλίας κι αν αρνηθούν να αποχωρήσουν, κινδυνεύουν να παραπεμφθούν για πειθαρχικό παράπτωμα. Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας, εξαιρούνται οι φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που δεν είναι εφικτή η διεξαγωγή τους με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας (π.χ. αθλήματα, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων) καθώς και τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους, οι οποίοι αποδεικνύονται με έγγραφα (π.χ. λόγω αναπνευστικών προβλημάτων). Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που δεν διεξάγονται με τη χρήση μάσκας, απαιτείται η τήρηση απόστασης τριών (3) μέτρων των φοιτητών μεταξύ τους και μεταξύ αυτών και του διδακτικού προσωπικού. Η μάσκα εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας είναι υποχρεωτική στα αναγνωστήρια, στις αίθουσες χρήσης πολυμέσων και στις βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι., στους εσωτερικούς κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι., στους κοινόχρηστους χώρους των φοιτητικών εστιών, εστιατορίων και κυλικείων των Α.Ε.Ι αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. όπου παρατηρείται ταυτόχρονη παρουσία υψηλού αριθμού ατόμων. Μην ξεχαστείς!