Είσαι σε δίλημμα: να κάνεις ή όχι μεταπτυχιακό; Από τη μία, είναι τα (ενδεχομένως) χρήματα που πρέπει να δώσεις, άλλη πόλη ίσως, ή πολύ διάβασμα (αυτό σίγουρο). Καταρχάς, για να μειώσεις έξοδα και κόπο, δεν χρειάζεται να ξενιτευτείς, αλλά να κάνεις στην πόλη σου μεταπτυχιακό. Πέρα όμως από αυτό, προτείνω πως πρέπει να λάβεις υπόψιν σου τα παρακάτω, κι έτσι να προτιμήσεις ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε κάποια ιδιωτική ή δημόσια σχολή:

1.    Η γνώση είναι επένδυση


Το έλεγε ένας καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο, και είχε απόλυτο δίκιο. Ο,τι μάθεις παραπάνω στη ζωή σου, είτε στο περιβάλλον μιας τάξης ή και γενικότερα, είναι «επένδυση» για το μέλλον. Για τη δουλειά σου, την καριέρα σου, τη ζωή σου. 

Πες μου τι επάγγελμα θέλεις να κάνεις, να σου πω πού να σπουδάσεις!

2.    Θα σε βοηθήσει στην επαγγελματική σου πορεία


Πιο συγκεκριμένα, ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε βοηθά στην εξειδίκευση του αντικειμένου που έχεις επιλέξει, έπειτα από τις γενικές γνώσεις που σου έχει δώσει η σχολή σου.  Δεν είναι απαραίτητο ότι το μεταπτυχιακό θα σου βρει δουλειά- δεν λέμε αυτό. Αλλά ναι, μπορεί να κάνει τη διαφορά και να σου βρει δουλειά ή επίσης, όταν βρεις δουλειά και έρθει η ώρα της προαγωγής, εσύ που έχεις το μεταπτυχιακό, να επιλεχθείς πρώτα. Όλα αυτά βέβαια, εάν είσαι και καλή στη δουλειά σου.

Δες ποια είναι τα 20 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για την αγορά εργασίας.

3.    Θα γνωρίσεις κόσμο


Και δεν εννοούμε έρωτες (μόνο). Εννοούμε ότι θα συναναστραφείς κόσμο που έχουν το ίδιο όνειρο ή τις ίδιες φιλοδοξίες με εσένα, ανθρώπους (καθηγητές και συμφοιτητές) που θα σε πάνε μπροστά και θα σου ανοίξουν τους ορίζοντες. Και ίσως αυτό, είναι ακόμα πιο σημαντικό από το μεταπτυχιακό.

4.    Θα καλύψει το κενό που θα σου άφηνε η ανεργία


Μια φίλη λέει «καλύτερα φοιτήτρια, παρά άνεργη». Για να επεξηγήσω, μην παρεξηγηθώ: Εάν τελείωσες τη σχολή σου πρόσφατα και ξέρεις πολύ καλά ότι δεν μπορείς να βρεις δουλειά και δεν θα βρεις στο προσεχές διάστημα, τότε από το να κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια, κάνε ένα μεταπτυχιακό που θα κάνει τον ελεύθερο χρόνο σου πιο δημιουργικό.

Δες εδώ τη στήλη μας με θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης για νέες φοιτήτριες.

5.    Θα σε πάει παρακάτω


Εάν το γουστάρεις πραγματικά, εάν είναι ένα καλό μεταπτυχιακό και εάν είσαι «σφουγγάρι» και το αξιοποιήσεις όπως πρέπει, θα σε πάει παρακάτω. Σαν επαγγελματία και όχι μόνο.