Η αλήθεια είναι πως με το ταμπόν δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένες -οι περισσότερες δηλαδή. Εάν χρησιμοποιείς ταμπόν, άθελά σου μπορεί να κάνεις λάθη -δες εδώ ποια είναι τα πιο συχνά λάθη υγείας που κάνουν οι γυναίκες-, άλλα λιγότερο σημαντικά άλλα πιο σοβαρά. Ποια είναι τα λάθη που κάνεις στη χρήση του ταμπόν; 

1. Πλένεις τα χέρια σου μόνο μετά την χρήση


Το λάθος δεν είναι ότι πλένεις τα χέρια σου μετά, το λάθος είναι ότι δεν τα πλένεις και πριν. Εάν τα χέρια σου είναι λερωμένα και μετά προσπαθήσεις να τοποθετήσεις το ταμπόν, μπορεί να δημιουργήσεις μολύνσεις στην ευαίσθητη περιοχή.

2. Δεν το βάζεις καλά


Οι πιο πολλές τις πρώτες φορές δεν ξέραμε πως να το βάλουμε σωστά και αισθανόμασταν άβολα όταν περπατάγαμε, όταν καθόμασταν, μη σου πω και που αναπνέαμε κιόλας. Θέλει χρόνο να το μάθεις, αλλά το μυστικό είναι ένα: Εάν το νιώθεις, σημαίνει ότι δεν το έχεις βάλει καλά.

3. Το αλλάζεις μόνο μια φορά την ημέρα


Τεράστιο λάθος και απορώ πως δεν σιχαίνεσαι! Ακόμα και με ελαφριά ροή αίματος, πρέπει να το αλλάζεις κάθε τέσσερις με έξι ώρες. Κι αυτό, για τα βακτήρια που μπορεί να προκληθούν, όπως επίσης και για το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ που μπορεί να προκληθεί. Για όσες δεν το ξέρετε, η πρόκληση τοξικού σοκ, αν και σπάνια, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Εάν ο χρόνος παραμονής του ταμπόν στον κόλπο είναι πολύ μεγάλος, μπορεί να δημιουργηθεί σταφυλόκοκκος.  Τα συμπτώματα του τοξικού σοκ είναι έντονος πονοκέφαλος, ίλιγγος, τάση για λιποθυμία και εμετό, διάρροια, υψηλός πυρετός κ.α.

4. Δεν διαβάζεις τις οδηγίες
Εδώ τις διαβάζεις για να βάλεις μπαταρίες στο τηλεκοντρόλ, δεν θα τις διαβάσεις για ένα πράγμα που θα μπει στο κόλπο σου; Πάντα διάβαζε προσεκτικά τις οδηγίες στο κουτί ή συμβουλεύσου γυναικολόγο. Δες εδώ πως θα βρεις τον κατάλληλο γυναικολόγο, μετά τον παιδίατρο.

5. Βάζεις ταμπόν λίγο πριν σου έρθει περίοδος ή μια μέρα αφότου σου τελειώσει

Απλά για να μην έχεις άγχος ότι μπορεί να λερωθείς! Κι όμως, είναι τεράστιο λάθος. Η τοποθέτηση του ταμπόν πριν ή μετά την περίοδο πρέπει να αποφεύγεται, γιατί η ξηρότητα του κόλπου ενδέχεται να δημιουργήσει αμυχές, που ευνοούν την ανάπτυξη των μικροβίων.

6. Δεν έχεις βρει το σωστό μέγεθος


Μεγάλο λάθος γιατί έτσι αισθάνεσαι άβολα ή μπορεί να προκληθούν ατυχήματα! Οι κατηγορίες που υπάρχουν στην αγορά είναι οι εξής: «junior», «regular'» «super» και «super plus». Η τελευταία κατηγορία δεν ενδείκνυται για χρήση από έφηβες κοπέλες. 

7. Δεν το αλλάζεις μετά το κολύμπι


Πολύ κακώς! Μόλις τελειώσεις την κολύμβησή σου, είτε είσαι σε πισίνα, είτε στην παραλία, καλό θα ήταν να αλλάζεις ταμπόν με την πρώτη ευκαιρία, γιατί έτσι τηρείς τους κανόνες υγιεινής και αποφεύγεις τυχόν μολύνσεις.

8. Δεν το αλλάζεις μετά την ούρηση
Ή, γενικότερα, μετά την τουαλέτα. Το να προκληθούν μολύνσεις είναι λίγο δύσκολο, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, ποιά θέλει να φοράει ένα ταμπόν με βρεγμένο σχοινάκι;