Αν δεν είναι απόλαυση να πηγαίνεις τον εαυτό σου για ψώνια, τότε τι είναι; Ορίστε μια δραστηριότητα που μπορείς να κάνεις με το καταναλωτικό εγώ σου, να ψωνίσεις ό,τι και όσο θες και κανείς δε θα είναι εκεί να σε κοιτάξει με μισό μάτι και να σε βγάλει βιαίως έξω από το εμπορικό κέντρο. Ναι γι' αυτό είναι οι φίλες, το ξέρω. Μήπως όμως έχει άλλη χάρη να ψωνίζεις μόνη σου τελικά;

Αρχικά, μπαίνεις σε όποιο μαγαζί θέλεις. Ακόμη και σ' εκείνο το φτηνούλι, που όλα τα ρούχα είναι ριγμένα στο πάτωμα και αναποδογυρισμένα παντού, αλλά το έμπειρο σου μάτι θα βρει κάτι καλό μέσα στο χαμό. Οι φίλες σου μπορεί να μην έχουν υπομονή γι' αυτό. Τι εννοείς έψαχνες 2 ώρες τις προάλλες;

Από την άλλη, μπορείς να περάσεις -σχεδόν- όσο χρόνο θέλεις στο δοκιμαστήριο. Ενδεχομένως η φίλη σου να μην κάνει αυτή την κίνηση που μισώ, δηλαδή να τραβάει ξαφνικά την κουρτίνα του δοκιμαστηρίου για να δει αν σου κάνει το μπλουζάκι/φουστάκι/φορεματάκι και να σου πει τη γνώμη της, αλλά τέλος πάντων δεν έχεις κανέναν να σε περιμένει και να σε αγχώνει.

Σε περίπτωση που η φίλη σου ψάχνει κάτι συγκεκριμένο και δεν το βρίσκει, να δεις που απλά θα μπαινοβγαίνετε σε μαγαζιά ψάχνοντας το ρούχο που ονειρεύτηκε. Που χρόνος για να κοιτάξεις εσύ με την ησυχία σου; Μόλις θα βλέπεις κάτι συμπαθητικό, θα σε πιάνει από το χέρι, θα σου λέει έλα πάμε δεν έχει τίποτα εδώ και αντίο για πάντα ωραίο μπλουζάκι.

Θα είσαι εντελώς ανεπηρέαστη. Το σου πάει που θα σου πει εκείνη και θα σε τουμπάρει, μπορεί εσύ να μην το βλέπεις στον καθρέφτη. Μπορεί δηλαδή να τα βλέπεις όλα υπερτονισμένα, αλλά να το αγοράσεις μιας και θα είσαι σε στιγμή αδυναμίας. Όταν γυρίσεις σπίτι (ή όταν πατήσεις το πόδι σου έξω από το μαγαζί) λογικά θα το έχεις μετανιώσει ήδη. 

Φίλη σου είναι, την αγαπάς, αλλά δε θα αγχωθείς όταν θα την βλέπεις να δοκιμάζει το small (ή το extra small) και εσύ με το ζόρι να χωράς στο medium - large; Όπου με το ζόρι, ρουφώντας την κοιλιά σου. Ξέρω τι θα γίνει, εκείνη θα ψωνίζει πανευτυχής, εσύ θα φύγεις απογοητευμένη, θα κοιτάζεσαι σε όλους τους καθρέφτες (ή θα τους αποφεύγεις, ένα από τα δυο θα συμβεί) και θα προσπαθείς να σε πείσεις να κάνεις δίαιτα. Και στο έχω πει, μην λαμβάνεις υπόψη το φωτισμό στα δοκιμαστήρια, αν ήταν έτσι θα είχαμε αυτοκτονήσει όλες (Μα τι φωτισμός είναι αυτός!). 

Επηρεάζεσαι από τις αγορές της φίλης σου. Παίρνει πράσινη κορδέλα για τα μαλλιά; Ξαφνικά τη θέλεις και εσύ. Αγοράζει πορτοκαλί σουτιέν; Ξαφνικά σου γυαλίζει και σένα. Παίρνει κασκόλ με πουά; Κοίτα να δεις, η τελευταία λέξη της μόδας. Εμ ξοδεύεις χρήματα που δεν είχες σκοπό, εμ δεν τα φοράς και ποτέ.

Υπάρχει και το άλλο ενδεχόμενο, να θέλεις κάτι πολύ και να επηρεάζεσαι αρνητικά από τα σχόλια της φίλης σου, δεν το κάνει από κακία πάντως. Εκείνη δε θα φορούσε το συγκεκριμένο ρούχο, εσύ το θες και το παραθες, γιατί να το αφήσεις και να πάρεις άλλες 5 βλακίες επειδή ααα πολύ σου πάνε;

Τα ψώνια είναι ιερά, καθορίζουν τι φοράς, τι τσάντα κρατάς, τι κοσμήματα θα έχεις. Αν δεν είσαι συγκεντρωμένη σ' αυτά, θα γίνεσαι σπάταλη χωρίς λόγο. Τουλάχιστον αν ξοδεύεις ό,τι έχεις και δεν έχεις στα μαγαζιά, να το κάνεις με λόγο και αιτία!

Καλά ψώνια, λοιπόν!