Η ηλικία είναι απλά ένα νούμερο. Το περιοδικό Esquite απένειμε τον τίτλος της πιο σέξι γυναίκας εν ζωή στην Penelope Cruz.

Αν και η ίδια νιώθει "Μαμά που της λείπει ύπνος", η ομορφιά της ειναι ομολογουμένως συγκλονιστική. Και δεν είναι μόνο τα μαλλιά, το πρόσωπο και το σώμα της. Η Penelope σε κάθε της ερμηνεία έχει μια μοναδική αύρα που δύσκολα τη ξεχνάς. Να σου θυμίσω την ταινία "Vicky, Christina, Barcelona" και την σκηνή όπου εκείνη και ο Bardem λογομαχούν στον κήπο, μπροστά στην αμήχανη Scarlett. Ναι, ακόμα και όταν κλήθηκε να υποδυθεί μια ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα, τα κατάφερε με τον πιο σέξι τρόπο και μάλιστα βραβεύτηκε με Όσκαρ ΄Β γυναικείου ρόλου.

Η Ισπανίδα ηθοποιός μίλησε στο περιοδικό για την επαγγελματική της πορεία αλλά ελάχιστα αποκάλυψε για τον Javier Bardem και τα δυο παιδιά τους, δηλώνοντας "Αυτό είναι κάτι δικό μας".

Αναφερόμενη στην επαγγελματική της ζωή δήλωσε "Έχω δοκιμάσει πολλά κόλπα σχετικά με την εικόνα μου ως ηθοποιός. Ήταν δύσκολο για μένα πολλές φορές ειδικά στην εφηβεία και στα είκοσί μου. Είχα μια ροπή προς το δράμα. Οι περισσότεροι από εμάς το έχουν, ειδικά όταν είσαι καλλιτέχνης αισθάνεσαι πως μπαίνεις στον πειρασμό να εξερευνήσεις το σκοτάδι. Δεν θα μπορούσα να ενδιαφέρομαι λιγότερο τώρα. Για μένα, το πιο ελκυστικό, όμορφο, δροσερό, διασκεδαστικό και ενδιαφέρον πράγμα είναι να κάνω σχέδια και να τα υλοποιώ''.

Η ίδια χαρακτηρίστηκε ως σύμβολο του σεξ μετά το γυμνό πέρασμα από την ταινία Jamón, Jamón (1992). Σε μια συνέντευξή της το 1999, η Cruz δήλωσε ότι "Ήταν ένας σπουδαίος ρόλος αλλά δεν ήμουν πραγματικά έτοιμη να κάνω γυμνό. Δεν το έχω μετανιώσει επειδή ήθελα να αρχίζω να δουλεύω και μου άλλαξε τη ζωή."

Το περιοδικό Esquire απονέμει τον τίτλο της πιο σέξι γυναίκας της χρονιάς σε κάθε τεύχος Νοεμβρίου ήδη από το 2007.